my best friend forever

iklan nuff

banner

Kelab Blogger Ben Ashaari

Sila godek

Memuatkan ...

Kesihatan tak mengizinkan....

Salam Sejahtera....

Tak dapat nak cerita lebih panjang sekarang ni sebab ada saje kerja yang perlu di selesaikan. Anak pula baru lepas bersunat. Selepas selesai majlis kahwin adik ipar di Kelantan, sambung pula doa selamat di KL untuk anak yang bersunat. Buat kecil2an je..........kecil2 pun bukan keluarga kecil. Itu pun tak semua yang hadir. Apa yang penting doa dari keluarga agar tiada halangan sepanjang kami di sini.
Gambar2 aku tak sempat nak  upload. Masa ada tapi kesihatan pula terganggu. Selepas selesai semua perkara, aku akan sambung lagi upload gambar2 kami ketika di Cameron Highland, kenduri doa selamat dan lain2....

nota: rindu juga nak jengok dapur blogger tp masa tak mengizinkan!!

Mini Korokke

Salam Sejahtera....

Kali ni akak marathon update blog sebab takut tak sempat nak update bila dah balik semenanjung. Kerja banyak tak buat lagi ni........

Resepi akak ambil dari blog Hana.....boleh tengok resepi dia kat sini http://hanamemories.blogspot.com/2010/11/mini-korokke.html. Terima kasih Hana kerana akak suka sangat makanan ni, sedap dan lembut. Orang takde gigi pun boleh kunyah....







cuti2 Cameron Highland

Salam Sejahtera....

Selepas selesai kenduri adik ipar ku, kami ambil keputusan untuk merehatkan badan di Cameron Highland tanpa di rancang. Sejak cuti sekolah bermula kami belum jalan2 makan angin lagi. Jadi terlanjur menghala ke Selangor, kami singgah di Cameron Highland untuk kali ke berapa tak ingat dah.

Dalam perjalanan cuaca mendong membawa ke hujan lebat. Nasib baik kereta tak buat hal masa tu tapi lepas ni ada kisah kereta mati dan kena tolak pula.

Setiba di Hotel Equatorial, en. abe terus booking bilik, nasib baik ada. Cuti sekolah ni laku la pulak. Lepas meregangkan urat2 yang tersimpul tadi, kami turun ke pasar malam Brincang. Cari apa yang patut untuk di makan dan beli sedikit souvenir untuk diri sendiri dan anak saudara.

Hanya dua tiga keping aku upload kat sini, selebihnya boleh tengok kat facebook. Ini pun pilih mana yang elok je sebab kamera ku tinggal di Sabah, guna handphone kali ni.

Balik pada kisah kereta tadi, selepas jalan2 cari makan kat pasar malam, kami pun nak balik ke hotel. Apa taknya, perut dah berkeroncong, dah pukul 8.30 malam. Lepas tu nak cari kfc untuk anak pulak. Tetiba.......tak boleh start pulak dah.......kat kawasan tu gelap. Che abe tolak sorang, aku dok pusing stering........mana larat? Akhirnya ada sekumpulan lelaki lalu nak kepasar malam, che abe panggil minta tolong tolak dan dia ambil alih tempat ku. Alhamdulillah, akhirnya boleh juga start enjin. Ni mesti masalah bateri kereta sebab dah empat tahun tak tukar. Biasalah, kereta orang tua..........dia tak pergi jauh2 macam kami ni.

Pusing2 area kfc tu, akhirnya jumpa kedai bateri kereta yang hampir nak tutup. Bertuahnya, dia pasangkan sekali. Lega rasanya, barulah ada selera nak makan balik ni..........itupun dah kopak RM160.

Mata ku kedip2, rupanya....

Salam Sejahtera....

Dah beberapa hari mata akak ni asyik berkedip2 je. Naik rimas dibuatnya, dalam hati akak berkata, nak jumpa seseorang yang dah lama tak jumpa kot.

Malam minggu kami makan di satu tempat yang open dan memang jadi kesukaan akak mengorder char kue tiow. Aziz pula dengan baju tidornya, order chicken chop. Ayahnya order kebab. Cuaca baru lepas hujan petang tu, jadi tak ramai orang.

Akak pilih tempat duduk yang berdekatan dengan gerai2 di situ. Sambil tunggu makanan sampai, akak ambil video Aziz, konon2nya jadi pengacara....hehe....berangan tu! Tiba2 akak terperasan, mamat dua orang kat meja sebelah kami tu macam kenal je....

Puas di tenong2, rupanya Ebi Kornelis. Akak bisik2 kat Aziz, Ebi kat sebelah kita tu. Hemm.....memang tak boleh diajak berbisik budak ni.....siapa la....tak kenal la...lupa la....ayahnya pun sama. Puas akak jegilkan mata supaya jangan tengok2 orang sebelah, makin di buatnya.

Che abe suruh akak pergi kat dia, suruh salam tapi sorry.....takkan aku buatnya. Takpelah, nanti kita nak balik, kita jumpa dia kejap. Belum habis makan, tetiba Ebi dah angkat bontot nak balik. Che abe tegur dia, boleh tak ambil gambar sekejap? Nasib baik dia ok, bergambar la akak dua beranak dengan rasa malu.....hehe...tak tengok kiri kanan dah....mungkin orang Sabah tak kisah dengan Ebi tapi akak ni ada sejarah masa Ebi dalam af dulu. Akak pernah vote dia....hehe...pernah hantar kek kat dia, pernah bual di talipon, cuma belum jumpa je.

Pandangan akak Ebi ni peramah orangnya, merendah diri dan paling penting handsome!!
Kat gambar nampak tak berapa hensem, reality dia memang macho la!!

Hari Anugerah Cemerlang

Salam Sejahtera....

Tahniah pada anak ku baru2 ni dapat anugerah cemerlang untuk matapelajaran Math dan Science. Walaupun tak dapat kedudukkan 1 - 3 dalam keseluruhan kelas 2. Kalau tahun lepas dapat sijil dan duit RM10 untuk satu subject terbaik, tahun ni cuma dapat piala dan sijil. Tak apa la.......ada juga tanda sebagai kenangan. Penuh juga almari tu nak sampai ke tahun 6, insyaAllah.

Ceria ketika di dewan MUIS bersama kawan baiknya.

Ketam batu

Salam Sejahtera....

Malasnya nak update blog, sibuk dengan kemas rumah yang berhabuk. Tempoh hari ada orang repair sikit dinding rumah ni, bila hujan selalu masuk air. Orang yang buat sebelum ni tak berapa elok. Akak tengok rumah pun takde mood, suram je.

Nak cerita pasal seafood ni. Kalau pergi pasar KK nampak binatang pelik2, akak mesti ambil gambar. Agak2 apa ni?


 Adakah lobster? katanya kat sini sekilo RM80 tapi che abe boleh dapat RM50 dengan kawan dia. Tengok la nanti macamana rupa yang dia beli, yang ni akak snap gambar je tapi tak beli pun.



 Ni pulak ketam batu, memang sebiji la rupa batu, akak tak pernah makan sebelum ni. Hubby nak merasa sangat, beli la seekor.......RM9....mahal tak? Keras betul kulit dia, parang pun tak jalan, kena guna lesong batu baru pecah kulit kat kaki. Karang kalau tak pecahkan, ada pulak orang patah gigi nak gigit kaki ketam.....hehe....akak memang malas makan ketam.......ciput je isinya. Tapi lebih sedap ketam yang kulit biru tu drp ketam ni.


Jarang jumpa ketam macam ni dan tak ramai yang jual. Batu pun batulah........dah masak, sedap je......sekali hadap, licin!




Akak letak garam kunyit dan cili sikit, perap sekejap, lepas tu goreng dgn api kecil. Masukkan telor dia, tutup kuali. Sedap!!

apa ada Gaya Street?

Salam Sejahtera....

Cuti 3 hari pergi mana? Pulau? Hotel? oh tidak!! akak melepak kat rumah membesarkan tubuh badan yang semakin menjadi-jadi. Faham2 je la kalau dok rumah, keluar masuk bilik, tengok tv sambil mengunyah makanan. Plan nak pergi mandi2 pun tak menjadi memandangkan cuaca sekejap panas, sekejap mendong. Nasib baik anak tak ingat, kalau tak mau di tuntutnya.

Dah lama tak ke Gaya Street, jadi minggu baru2 ni kami ke sana. Alah.......macam pasar malam kat semenanjung tu......macam2 ada jual terutama batu2 kristal, brooch pelbagai bentuk, anjing dan kucing pun ada jual. Kekadang saja pergi nak tengok2 je, kalau berkenan.......beli......abe akak belikan topi kembang tepi. Kelakar la pulak, tetiba dia nak suruh akak pakai topi kan? Bukan apa, konon2 kalau pergi bercuti mana2 pantai atau pulau, nak suruh bini dia ni pakai. Cantik juga pilihan dia, terima kasih la che abe ye!!


Beberapa keping gambar je sempat snap. Setiap kali pergi mesti bergambar sampaikan kena tegur dengan che abe......sudah2 la tu....
Kalau nak kata kat sini murah, tak juga. Tapi pelancong2 memang wajib turun sini. Bagi akak sekeluarga, tak dapat bercuti tempat2 yang menarik, dapat cuci mata pun jadi la.........sekurang2nya terhibur juga tengok gelagat manusia keliling kita.

Buntu!!

Assalammualaikum semua. Lama tak update blog. Buntu kepala otak ni atau bahasa lainnya 'blur'.......beberapa hari ni akak rasa macam malas berfikir pulak. Entah apa yang akak nak tapi tak dapat. Atau mungkin kebosanan melanda dalam rumah ni......ye la....cuti2 Malaysia orang pergi bercuti sana sini tapi akak kat sini masih keluar masuk dapur dan bilik komputer.

Kalaulah akak ni loaded, confirm dah terbang ke London, Phuket, Indonesia dan ntah mana2 lagi. Tapi akak pun sedar diri tau, takkan nak minta yang bukan2 dengan hubby. Mau migrain dia!!

Lagi beberapa minggu kami akan pulang bercuti di semenanjung. Rasa happy ada, rasa tak happy pun ada. Walaupun kat sini akak tinggal dirumah orang (sewa) tetap seronok berbanding bila kita kena bermalam dirumah saudara mara. Bukan akak nak kata layanan tak bagus tapi faham2 sendiri. Kebiasaan yang biasa kita lakukan dirumah, tak dapat kita lakukan bila berada di rumah orang lain. Rasa kekok, tak selesa, tak lengkap dan sebagainya. Bagaimanapun akak tak kisah sangat sebab setiap kali balik semenanjung, banyak tugasan yang kena diselesaikan sebelum balik.

Jadi bila disana nanti, tak sempat la kepala akak ni nak 'buntu' sebab banyak kerja.  Harap2 tak jadi stress pulak!!