my best friend forever

iklan nuff

banner

Kelab Blogger Ben Ashaari

Sila godek

Memuatkan ...

Kuala Perlis pula:-)

Sekarang....kakpb dan keluarga berada di Kuala Perlis pula kerana menghantar adik ipar ke UITM. Tadi pagi bertolak dalam pukul 8.30 pagi, sampai pukul 4.30 pm kerana cikgu fahmi tak biasa drive ke utara. Kena berhenti call adik dia yang dah biasa area sini,  nasib baik jalanraya sini senang  dengan signboard  yang jelas.

Kakpb menginap di Hotel Putra Brasmana, dekat dengan jeti Kuala Perlis. Entah tahun bila jejak sini, dah lupa.  Esok nak jalan2 sekitar sini, Langkawi tak dapat pergi kot walau sebenarnya dalam perancangan. Insyaallah, lain kali boleh pergi.Hotel ni agak selesa tapi kecil. Nanti kakpb cerita lagi ye sebab keletihan ni. Perjalanan dari Kelantan lebih kurang 8 jam, punggung rasa kebas, pinggang lengoh dan perut berkeroncong.


Tidak tertulis

Assalammualaikum semua.....

Kakpb minta maaf jika ada yang datang bertandang ke blog ni tapi entrynya sama je. Bukan apa, kakpb sibuk sangat di kampung ni. Masa sentiasa terisi dengan aktiviti memasak, menyopping (bukan shopping macam kat Bandung tu ye) dan melayan tetamu-tetamu mertua kakpb.

Untuk pengetahuan semua, mertua kakpb tak berapa sihat. Dia baru operate lutut, jadi kena banyak berihat. Jika ada apa-apa urusan rumahtangga seperti sidai kain baju, sapu sampah, kemas rumah, semua di uruskan anak-anak yang kebetulan bercuti. Bagaimana pun sekarang ni dia dah pun turun ke dapur, boleh la buat kerja sikit-sikit. Mak mertua kakpb ni memang tak boleh duduk diam. Ada je benda yang dia nak buat sampai kena marah dengan anak-anak.

Oklah...sebenarnya banyak benda yang kakpb nak share cerita di sini tapi sekarang ni dah pukul 10.30 malam. Tak larat nak reka ayat dan mengingati setiap apa yang kakpb lalui. Ada cerita menarik tentang anak angkat mertua dari USM, menginap di sini selama beberapa hari.

Nanti free kakpb taip lagi. Anak bujang ni sibok mengendeng nak guna laptop. Ayahnya pun nak jugak.....kita sambong lain kali ye. Terima kasih sudi melawat kakpb walau kakpb lambat balas kunjungan. Kekadang line maxis di kampung ni agak kedekut.

Bandung part 3 - Ciwalk, Cibaduyut, Toko Tiga, Hotel Trio


Tak habis lagi cerita jalan2 Bandung ni, kalau jemu dan muak, sila tutup page ni ye. Kakpb tulis sebagai kenangan kami di sana. Oh ye, gambar2 yang di pilih ni memang banyak sangat tudung si pemakainya sama je....hehe....tudung bawak 3 helai tapi yang sesuai dengan semua baju adalah 2 helai. Konon nak beli kat Bandung, dah pilih2 tak berkenan pulak. Akhirnya pakai je la yang mana ada tu...

Kisah bersambung jalan2 dan makan tengahari di Ciwalk. Punyalah ramai orang bersantai di sini. Kiranya ni tempat orang2 yang high class kot. Macam KLCC, agaknya la....kakpb pun jarang melepak KLCC tu. Kami makan di sini, Restoran Radja Kejil, 175 ribu, order nasi berlauk apa tah....masak dengan cili padi yang di potong2. Apa tak pedasnya? cikgu fahmi berpeluh2....kena pulak order air spesial kat situ, coklat berherba halia......haha...lagi la menganga kepedasan!!

Ni di Cibaduyut, banyak kasut cantik2 dan murah tapi tak larat la nak belek semuanya.

Lepas2 makan (dengar suara2 pelanggan tak puas hati servis kat situ, slow gila) jalan2 cuci mata setiap kedai barangan kasut, tas tangan dan lain2 lagi. Jalan saja laa......tak rancang membeli apa-apa. Teman anak bujang main Segway (mcm dlm gambar tu) 30 ribu rupiah. Seronok katanya......ibu duduk saja tumpang happy. Lepas beli makan malam (roti boy pun ada sini) kami balik dengan menapak je. Jalan dalam 15 minit dah sampai hotel.

Aktiviti esoknya, kami ke Cibaduyut, Kartika Sari..... di Cibaduyut katanya banyak kasut yang murah2 tapi kami cuma intai dan keluar, intai dan keluar. Tak berminat pula nak membeli. Kasut memang cantik tapi dalam otak cikgu fahmi cuma nak cari seluar jeans saja.


Di Kartika Sari, kakpb beli kek lapis 4 ketul, 2 kotak kuih kering dan sedikit kuih muih untuk sarapan pagi (saje je beli, pada hal dah sarapan di hotel) Sedap juga kuih-kuih mereka. Kopak poket RM200 beli kek. Nak menjimbit lagi satu hal. Rupanya mereka boleh kotakkan kek tu untuk naik kapalterbang tapi kami tak tahu. Bila tengok kat airport, senang je orang jimbit kalau dah di kotak. Lain kali boleh buat macam tu.
Di Toko Tiga, macam biasa la, seluar jeans pilihan cikgu fahmi. Kakpb pandang dan tolong angguk serta geleng.... kalau tak suka. Insyaallah ada rezeki datang lagi, turn kakpb pula beli jeans. Harga boleh tahan tapi masih murah berbanding di tempat kita, original pula tu. Orang kita je yang meramaikan dalam kedai.

Selesai shopping, terus pergi makan nasi padang bersama supir kami. Ada hidangan seperti telor ikan, kakpb pun hulur kat anak bujang sebab dia memang suka sangat. Bila makan, katanya.....kenapa lain telor ikan ni ibu? alah.....makan je laaa....macam tak biasa makan telor ikan pulak. Bila time nak bayar tu, terdengar pekerja tu sebut, otak (bukan telor ikan) hahaha....anak bujang kakpb terkejut berok. Patut ler lain rasanya, macam tauhu. Hemm....merasa jugalah otak lembu!!

Sepanjang jalan, ada saja show dari kera-kera yang telah di ajar untuk mendapatkan wang. Kesian kakpb tengok, walaupun dia binatang dan di jaga baik tapi dia berkerja lebih dari tuannya. Ada bawa motor, bawa tongkat, pakai spec tengah panas, bentang sejadah dan sembahyang. Memang melucukan.


 Kami pindah ke Hotel Trio setelah dua malam di Cihampelas. Walau agak mahal sedikit dari Cihampelas, hotel ni lebih selesa dan besar. Orang kata boleh main kejar-kejar dalam bilik. Penat bershopping, lepak dari tengahari hingga petang. Ingat nak keluar ke Pasar Baru lagi tapi hujan lebat sangat. Tunggu esoknya.


Lain kali kakpb nak stay je sini, senang nak ke Pasar Baru dan tempat-tempat lain.

Esoknya sebelum balik (flight pukul 1 ptg) kami ke Pasar Baru lagi. Cari kain lace kiriman anak saudara kakpb. Seawal 7.30 pagi kami dah melepak depan pasar. Buka kedai pukul 8 pagi, berkeliling cari money changer sebab duit tak cukup nak beli kain. Rugi rasanya kalau tukar duit di sini.

Kakpb jumpa satu kedai India dalam pasar ni. Mulanya nak beli kain lace saja. Kemudian cikgu fahmi nak kain ela untuk buat baju melayu dia (raya tahun depan punya). Lepas tu melarat pulak, cari emak dan kakak kakpb punya. Tak selesai lagi sebab cikgu fahmi kata, baik beli sekali kakpb punya kain untuk raya, sedondon warnanya dengan dia. Bila di kira2 balik, wang rupiah ngak cukup, bayar dengan ringgit Malaysia pula. Nasib baik dia terima kad debit. Selesai. Tinggal duit pak supir dan tax di airport 225 ribu rupiah untuk 3 orang.

Penerbangan delay satu jam lebih. Dalam pada menunggu tu, sempat berkenalan dengan orang Bandung yang berkerja di tempat kita. Berbungkus bangkis bawa barang dari kampong, dengan kerepeknya.....cikgu fahmi kan peramah, dialah yang rajin bersoal jawab. Kakpb tolong sengih dan sampuk sikit2.

Selesai sudah percutian kami di Bandung, macam tak bercuti je sebab balik tu rasa badan letih sangat. Kaki lengoh tak usah cakap, hingga sekarang ni masih terasa. Bagaimana pun kakpb rasa nak pergi lagi untuk shopping baju.....wah...cikgu fahmi bersedia tau, ongkosnya!!

Bandung part 2 - Pasar Baru, beca, ojek

Terima kasih kakpb pada follower baru dan mereka yang sudi komen blog kakpb ni. Maaf kekadang kakpb tak sempat nak balas balik kunjungan dan follow blog. Nanti dah balik Kelantan, kakpb ada masa terluang rasanya. Itu pun tak pasti juga sebab katanya di rumah sana ada program 'anak angkat' MIL.

Ok, sambung cerita Bandung. Pasar Baru ni memang jadi kegilaan orang Malaysia bershopping. Terutama kain ela, blouse wanita memang paling kakpb suka tengok, fesyennya yang cantik dan menutup aurat. Penting sekali, pastilah lebih murah dari tempat kita. Sebenarnya masa hari pertama balik dari gunung tu, kita orang dah pun ke pasar ni bersama pak supir, Nandi namanya. Barang pertama kakpb beli, telekong MIL, adik perempuan dan sendiri punya.






Cari juga jacket untuk anak bujang, Liverpool fans la katakan. Suka sangat dia, asyik pakai je sepanjang masa di sana. Berkeliling dalam Pasar Baru tu sampai ke petang baru kami lepak di hotel. Letih jangan cakaplah. Dalam hati kakpb, ni bercuti ke hape? Kalau korang pergi Pasar Baru ni, sedia je la duit berkepok-kepok. Plan nak beli sesuatu barang akan berubah bila nampak yang lebih baik dan murah.

Jacket dan kasut baru converse, bergaya depan pintu bilik hotel...


Balik hotel, masing-masing dah rasa nak demam. Tolak tepi nak cari makan malam. Kita orang ada bawa maggi cup dari rumah. Bedal tu je, kenyang juga. Oh ye, air kotak kakpb tak lepas imigresen hari tu sebab kakpb bawa naik atas. Kalau masuk bagasi takut pula pecah kan? Terpaksa tinggalkan kat kastam tempohari (imigresen negara kita) Cikgu fahmi pun siap buka tali pinggang, lepas ni kakpb cakap kat dia, simpan dulu tali pinggang tu. Lepas check kastam baru pakai, takdelah susah payah buka depan orang ramai.

Malam sikit, kami keluar berdua je meninjau2 sekitar Cihampelas. Jalannya terok benar, kereta dan motor sesak gila. Hujan pula tu, kami pinjam payong hotel. Kena hati2 takut terpercik air lopak, maklum la.....bawa baju cukup2. Sepanjang jalan ada saja orang menjual t-shirt, jaket, kasut dan lain2 lagi. Rasanya tak perlulah nak beli kalau kita taknak. Bajet untuk beli barang yang kita inginkan saja.

Cerita Pasar Baru ni bersambong hingga ke esoknya kita orang pergi lagi. Kali ni kami tak ambil supir sebab dia pun ada bawa tetamu dari Malaysia yang baru. Jadi, seawal pagi kami menaiki Angkut-angkutan ke Pasar Baru, baru 4 ribu rupiah berdua.

 Romantik kan naik beca sempit2 gitu?

Dari pasar baru, kami cuba cari hotel Trio yang terletak di tengah bandar, cadangnya nak tukar hotel. Tanya2 orang, katanya dekat je dari pasar ni. Jalan punya jalan, gue dah capek banget. Cikgu fahmi kata, kita naik beca je la. Pakcik tu minta 10 ribu rupiah. Alahai....sempit tempat duduk tu nak letak punggung kami berdua ni haaaa.....kalau berat dua2 80 kg, jangan naik. Fengsan pakcik tu nak kayuh. Nasib baiklah kakpb kurang sikit....hehe....cikgu fahmi la yang overweight!! Bila jalan tu tinggi sikit je, kami dah risau, boleh ke pakcik ni kayuh? Bisa aja....katanya. Cikgu fahmi dah rasa nak turun je, tolong tolak....haha....dia kan baik hati...

Sampai hotel Trio, katanya hari Ahad baru ada kosong satu bilik. Senang hati. Satu hal lagi nak balik dari hotel Trio ke Pasar Baru semula untuk dapatkan Angkut-angkutan ke hotel Cihampelas. Tanya2 satpam hotel, katanya jalan terus belok kiri, jumpa traffic light, belok kiri.....waduh....jauh bener ni. Kami jalan dan jalan....cuaca panas terik....sambil tu tengok2 kedai mainan sekitarnya. Ada pesanan anak bujang kakpb. Kaki dah letih, krem bagai ni......akhirnya tanya sorang budak yang duduk atas motor tepi jalan. Dia sarankan, naik 'ojek' je bang!! Boleh ke naik bertiga? Bisa aja...katanya. Berkali-kali cikgu fahmi tanya, saya berat ni, boleh ke?

Apa lagi pilihan kami? Naik je laaa......huhu....cilok sana, cilok sini. Dah macam orang Bandung asli ni.....dengan barang kiri kanan, kakpb lagi kat belakang dengan kaki terjuntai. Mencabar sungguh perjalanan tu walaupun hanya 10 minit. Ada ketika kena turun dulu sebab tayar motor masuk dalam lopak, kena tolak baru jalan lagi. Bayarannya 15 ribu rupiah. Sampai ke stasion, terus cari angkutan ke hotel. Selesai satu masalah, lucu pula bila teringat kisah ni.




 Masa naik ojek tu, ada juga terfikir nak snap foto tapi tak sempat nak keluarkan kamera. Sibuk mengelak kaki dari berseliseh dengan kereta dan motor2 yang sesak sangat. Ni je buktinya.

Lupa nak cerita pasal sim kad Simpati ni, kena ada kalau nak berhubung dengan orang sana. Cikgu fahmi guna untuk call pak supirnya saja. Kalau tak silap 50 ribu rupiah. Taknak pun takpe, macam handphone kakpb ni, senyap je sepanjang 4 hari di sana.

ok, kakpb nak sarapan dulu.....nanti sambung entry di Ciwalk, Toko Tiga dan Cibaduyut, assalammualaikum.





Bandung part 1 - Tangkuban Perahu


Alhamdulillah, kakpb dan keluarga dah selamat berada di semenanjung. Kakpb sampai semalam pukul 7.30 petang setelah flight tertunda sejam lebih. Rindunya nak makan makanan orang kita. Walaupun tekak kakpb boleh masuk dengan masakan nasi padang, tapi tetap teringat nasi lemak dan kuih muih kita. Wah...macam la pergi bercuti berbulan, dah rindu bagai.

Sewaktu kakpb di sana (bandung) cuacanya panas waktu pagi dan hujan setiap petang. Jadi kami kerap berjalan dalam hujan. Kadang tu tinggalkan si bujang dalam bilik hotel dan kami santai2 berdua saja.

Mulanya kami menginap di Hotel Cihampelas, hari terakhir pindah pula ke Hotel Trio. Ada sebab pindah tu. Hotel Cihampelas ada dua, Cihampelas 1 dan Cihampelas 2. Kami di Cihampelas 1, ada pak supir yang tunggu di airport dan hantar hingga hotel. Wang pertama mengalir 50 ribu untuk bayar supir.  Bilik hotel agak selesa, tv yang segala rancangan ada, terang gambarnya walau agak buruk. Biasalah....di Bandung ni kakpb nampak semuanya seperti bandar lama. Aircond tersedia, bilik air ada air panasnya.....cuma...panasnya sekejap je...hehe..

Soket, masalah besar di hotel ni. Kami minta soket internasional, mereka bagi tapi.....hemm...baik korang bawa sendiri dari rumah. Kita orang siap beli kat sana. Ye la...mana nak charge handphone, laptop, tablet bagai tu kalau takde bendalah tu kan? Malas nak bising2 komplen itu ini. Dah panggil orang repair pun tak di ganti baru. Lepas tu kalau nak gosok baju, kena minta sterika dari lobby, manjang je orang lain guna. Sudahnya sampai hari check out tu baju kakpb renyuk seribu, belasah je la...

Dari hotel ni nak ke Ciwalk (shopping mall) agak jauh kalau menapak, baik korang naik Angkut-angkutan. Baru berapa ribu je, rupiah tau. Sepanjang kat Bandung ni, kakpb dah biasa naik kenderaan tu. Cuma kena selalu tanya orang mana tempat nak tuju sebab ada Angkutan yang tak lalu tempat kita nak pergi. Sambil hirup udara luar (takde aircond ye) sambil dihidangkan dengan lagu2 dangdut mereka. Best juga sesekali layan dangdut yang kita tak biasa dengar di Malaysia.

Hari pertama sampai kami terus ke Tangkuban Perahu. Perjalanan agak selesa hinggalah sampai atas barulah sesak. Rupanya hari tu hari mereka cuti juga, jadi ramailah orang Jakarta turun Bandung. Masuk Tangkuban kena charge seorang 13 ribu seorang, itu pun sebab pak supir kakpb tu nasihatkan kalau di tanya oleh penjaga pintu tu 'dari mana?' katakan saja 'dari Jakarta'. Kalau dia tau orang luar, akan di kenakan bayaran 300 ribu.

1 ribu rupiah = 0.32 MYR
50 ribu rupiah = 15.85 MYR
100 ribu rupiah = 31.69 MYR

Pening juga kepala ni asyik mengira matawang Indon yang ribu riban. Kakpb download kat handphone Money currency converter, senang mana2 pergi nak bayar apa2 terus kira.

Di Tangkuban Perahu kakpb takde plan pun nak beli apa-apa seperti keychain, senduk tanduk kerbau, topi bulu arnab dan lain2 tu. Tapi ada sorang dua peniaga ni yang kepala batu, orang cakap taknak pun dia tak faham bahasa. Dia follow kakpb sekeluarga sampai selesai berfoto. Dia tawarkan keychain jualannya lebih kurang 10 keping berharga 350 ribu rupiah. Ko gila? Ingat kita tak pandai kira duit? Cikgu fahmi dah naik angin dah, muka mencuka je. Dia minta kurang tak dapat, ikutkan hati nak tinggal je tapi sebab dia mendesak suruh beli, kami pun sanggup bayar 150 ribu saja. Selesai. Kakpb tak sabar nak balik, bosan sangat dengan kerenah penjual2 ni.

Kakpb tak turun kebawah mandi lumpur, tak larat nak jalan sebab tak plan langsong nak main lumpur. Lain kali le nampaknya......lepas berfoto bagai dan dapat serba sedikit penerangan dari pekerja di situ tentang batu-batu, keadaan mukabuminya dan lain-lain lagi. Kami rancang terus pulang ke hotel. Kerana beg-beg belum simpan di bilik.

nota kakpb: entry di tulis pagi tadi dan bersambong hingga ke malam baru dapat publish
                 ada masa nanti kakpb cerita lagi, terima kasih bagi yang sudi komen.

BANDUNG 2012

Assalammualaikum semua....

Orang lain entah berapa kali ke Bandung, kakpb dan famili baru ni merasa jejak Bandung. Sebelum ni kakpb pernah ke Medan dan Danau Toba saja. Itu pun tahun bila dah tak ingat...: Entry pendek je ye, lepas selesai memborong, kakpb update lagi....


Penang, Perak dan seterusnya ke....

Kakpb cuma nak share gambar ketika bercuti di Penang tempohari. Hari pertama di Hotel Bayview dan esoknya dua malam di Holiday Inn. Pagi sebelum check out, kakpb bawa anak bujang mandi swimming pool, kakpb tengok je, tak mandi pun. Sebelum tu kakpb suruh dia tunggang kuda dulu tepi pantai, RM30 (sebelum tu dia charge RM40) Dapatlah dia merasa duduk atas kuda, terhenjut-henjut....kakpb tumpang happy je.


di Bayview hotel, Batu Feringgi

Gambar di atas tu, selain hotel, kami makan di restoran Line Clear yang popular di Penang. Tengok pada papantanda dia tu, dah ramai artis yang datang makan. Rasanya pernah keluar di tv. Mulanya anak kakpb tak pandai nak order nasi kandar. Dia nampak nasi beriani, dia terasa nak makan. Tapi lauknya telor masin dan daging.....hehe...lantak la...


Paling best kami makan 'roti canai banjir', memang terkenang2 dan terasa2 kesedapannya. Nama restoran, Roti Canai Jalan Argyll. Cuma kakpb tak snap foto lauk2 kari ayam, daging merah dan parpu.


Ini juga kali pertama kakpb makan mee udang ketam di Tambun. Memang sedap tapi jenuhlah nak mengabiskan udang tu. Kakpb pula bukan peminat ketam. Makan pun sebab orang belanja.

Selepas pulang dari Penang, kakpb ke Perak pula dengan menaiki ETS (keretapi laju). Kami pergi berempat, emak kakpb ikut sekali. Saja bawa dia jalan rumah saudara belah cikgu fahmi. Kami bermalam satu malam saja kerana esoknya (hari ini) kakpb menginap di Tune Hotel Lcct. Kali ni nak jalan jauh sikit.

Selesa sangat, lepas ni boleh guna perkhidmatan ni lagi...kami ambil tiket pergi dan balik sekali sebab takut kehabisan, maklumlah ketika itu perayaan Deepavali. Emak pun nampak happy.
 
Oklah, kakpb minta maaf banyak2 sebab tak dapat nak balas kunjungan ketika ini. Selepas habis jelajah cuti2 sekolah ni, insyaallah kakpb akan jengah juga blog kawan-kawan. Jangan kecil hati ye....kakpb saaaaaayang semua!!
 
nota kakpb: update blog dari Tune Hotel, cekik darah betul hotel ni...
kalau tak kerana nak pergi sana, memang taknak bermalam kat sini..
 


Bayview, Holiday Inn

Kakpb tak dapat upload gambar lebih sebab guna tablet. Nanti sampai KL, kakpb update, itu pun kalau ada masa. Hari ni bertolak pulang. Nak cari jerok buah dan singgah di Bukit Mertajam, rumah kawan lama kakak.


Jalan-jalan Penang

Assalammualaikum, apa khabar dan semoga semuanya sihat di musim cuti sekolah ni. Termasuk kakpb juga sedang bercuti di Penang mengikut abang ipar yang bertugas di sini. Tidak plan langsong nak ke Penang, tiada dalam senarai pun. Tapi orang kata kalau dah rezeki di ajak, kebetulan tiada siapa di rumah

Perjalanan semalam dalam keadaan hujan lebat sekali sekala. Jalanraya tidak terlalu sesak. Kami singgah di R&R Rawangsekejap, minum petang dengan kuih pau dan kacang kuda rebus. Sedapnya kacang kuda rebus tu. Lepas ni nak cari lagi.

Singgah di Tambun, entah apa nama kedainya, kami dihidang dengan mee udang dan ketm oleh kawan abang ipar. Kakpb share dengan anak sebab perut belum lapar masa tu. Memang sedap sangat mee udang di situ.

10 mlm baru sampai hotel Bayview Batu Feringghi. Belum dapat lihat keindahan sekeliling. Nanti kakpb update lagi ye......gambar pun belum dapat upload. Ini pun kakpb draf hari jumaat malam, pagi ahad baru publish.

Jumpa lagi dan selamat bergembira bagi mereka yang pulang ke kampung halaman masing-masing sempena cuti sekolah ni.

Majlis Anugerah Cemerlang


Rabu, 8 pagi kakpb dan cikgu fahmi menghadiri majlis cemerlang anak bujang di Dewan Serbaguna daerah sini. Dekat je dengan sekolah dewannya. Kalau ada apa2 majlis, senang pihak sekolah nak guna sebab jalan kaki 5 minit dah sampai dari sekolah.

Seronok tengok budak2 ni buat persembahan, ada menari zapin, sajak dan anak bujang kakpb ada persembahan nasyid. Boleh tahan juga kumpulan nasyid mereka ni. Mewakili sekolah keperingkat daerah. Anak kakpb ni pantang ada apa2 program sekolah, dia tak malu nak offer diri. Alhamdulillah walau pun aktif menari, bernasyid, bersukan, dia masih dapat nombor 2 peperiksaan hujung tahun. Keseluruhan kelas tahun 4 pula dapat tempat ke 5.

Harapnya tahun depan lebihkan lagi usaha. Nombor tu tidak penting sebenarnya tapi peratus kenaikan markah setiap mata pelajaran lebih penting. Tahun depan kakpb dan cikgu fahmi dah rancang nak hantar dia tusyen lebih awal. Nampaknya akan sibuklah dia setiap minggu dengan kem bola lagi setiap malam jumaat.

Sambal petai tempoyak ikanbilis


Dah lama rasanya kakpb tak update tentang masakan kan? Rindu la pulak, lepas ni ntah dapat ke tidak upload gambar masakan bila dah kesana kemari nanti.

Dalam petiais kakpb ada stok tempoyak jiran sebelah bagi. Walaupun satu tupperware taufu fa saja tapi lama betul nak habis. Minggu baru ni kakpb beli petai kat pasar tamu, RM5 tiga tangkai. Mahal kan? Kalau tempat kita dapat RM3 kot.

Semalam kakpb dah buat sambal belacan tempoyak udang petai, jadi hari ni taknak guna udang. Nak ikan bilis pula. Kakpb jumpa resipi ni kat blog Dari Dapur kecil cik Azz. Terima kasih ye Cik Azz sebab bagi idea bagaimana nak pelbagaikan masak petai dan tempoyak. Kakpb ubah sikit dari Cik Azz.

SAMBAL PETAI TEMPOYAK IKANBILIS
@blogsurirumah

1 mangkuk kecil ikan bilis (dlm 2 genggam)
3 papan petai, dibuang kulit
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
 10 biji atau lebih cili padi
1 biji bawang besar (di hiris kasar)
sedikit minyak untuk menumis
sedikit gula dan garam
2 sudu besar tempoyak

Cara-caranya:

Tumbuk cili padi, bawang merah kecil dan bawang putih.
Panaskan kuali, tumis bahan tumbuk.
Kemudian masukkan ikan bilis (basuh dulu ye)
Biarkan sedikit garing tumisan tu, baru masukkan tempoyak.
Masukkan petai pula (masa ni kakpb tak tambah air, saja nak buat pekat-pekat)
Masukkan garam dan gula. Akhir sekali masuk bawang yang dihiris kasar.
Siap dihidang dengan nasi panas.

nota kakpb: kalau tengok pada rupa memang tak menarik, bila dah masuk mulut...fulamak...

Ujibakat kem bola 1MCC

Bangun 4,30 pagi, semangat tu......goreng spageti, air teh o, air kotak, pinggan dan sudu bagai semua siap dalam beg. 7.00 am dah pun sampai rumah opahnya, anak kakpb tidur sana, begitulah setiap minggu aktiviti dia.

Hari ni ada ujibakat astro untuk 1MCC, borang dah isi awal online. Sebenarnya harapan memang tipis untuk dipilihm, maklumlah pengalaman baru setahun main bola. Itupun pandai2 sendiri. Klinik bola UMS tu tak sampai sebulan join. Tapi takpe, kami sebagai ibubapa sekadar nakkan pengalaman pada anak-anak. Akan datang boleh cuba lagi, ada masa dua tahun persiapkan diri....huhu....ibu pula yang lebih.



Ujibakat selesai dalam pukul 11 pagi. Sudahnya spageti goreng kakpb tak bersentuh. Kami berkelah dalam rumah je...:))

Wayang : TaKen 2 dan SKYFall

Assalammualaikum semua, maaf kakpb tak sempat update beberapa hari ni. Agak sibuk dengan tempahan karipap frozen dan kakak sekeluarga pula datang mengikut abang ipar yang outstation di Tawau. Sebelum balik semalam (khamis) mereka bermalam di LeMeridien Hotel.

Kakpb tengok wayang khamis petang hari tu. Skyfall, cerita james bond ni kami tengok di Suria Sabah adalah tayangan hari pertama. Ingatkan orang tak ramai, rupanya hampir penuh juga seat tu. Cikgu Fahmi beli tiket online, terkejar-kejar dia balik sekolah terus masuk panggung. Kakpb dah siap2 tunggu di sana dengan anak bujang. Mulanya hati tak berapa minat nak tengok tapi ikutkan juga. Biasalah orang lelaki memang minat cerita macam ni.

Tapi bila starting dia pun dah suspen, menarik, lagu best......mata kakpb pun naik bolat!! Hingga akhir cerita kakpb rasa macam tak puas tengok. Kakpb suka dialog dalam cerita ni. Ada lucu dalam keseriusannya.

Korang kena pergi tengok!!

Taken 2, kakpb tengok beberapa minggu lepas. Lupa nak update. Kisah yang agak menarik walau dah banyak cerita tentang penculikan. Ahh...lupa la pulak. Mungkin sebab banyak sangat peritiwa berlaku dalam kepala otak ni.....:)