Mana lagi best? Ariana Rose ke Mee Rebus Haji Wahid??
Kaum wanita mesti jawab Ariana Rose dan kaum lelaki.....mee rebus ler!!
Fenomena Ariana Rose!!
Pukul 7 malam je dah siap kat depan dengan hidangan malam kat rumah ni. Nasib maghrib awal disini.
Siapa pilihan gadis2? Tengku Adam Kamil? Harith?
Soalnya....dua2 dah berpunya ye adik2.....gigit jari la korang...haha!!
Kakpb minat Harith tu, ada iras-iras kacukan Filiphine ler...
credit to berita harian
oklah...mengarut kesana pulak..
Nak share Mee Rebus Haji Wahid yang kakpb buat tempohari, sedap sangat. Rasanya lebih sedap buat sendiri daripada kita beli. Tapi di Sabah memang takkan jumpa kalau tak buat sendiri. Kat Johor berlambak....sebab mee rebus popular di Johor.
RESEPI MEE REBUS HAJI WAHID - MENU OPEN HOUSE RAYA!
copypaste drp facebook
BAHAN-BAHAN :
2 kilo mee kuning, dicelur
1/2 kilo daging, dihiris halus ataupun tetel
4 biji keledek, direbus dan dikisar
1 cawan tauchu, dicuci dan dikisar
3 ulas bawang putih, dikisar
3 biji bawang merah, dikisar
1 inci halia, dikisar
1/2 cawan udang kering, dikisar
3 batang serai, dititik
1 inci lengkuas, dititik
5 sudu makan rempah kari daging
garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
minyak untuk menumis
BAHAN TABURAN TEPUNG UDANG KERING
1/2 cawan udang kering, dikisar
80g tepung gandum
¼ camt serbuk kunyit
garam
air secukupnya
minyak untuk menggoreng
BAHAN HIASAN
tauhu yang digoreng, dipotong kecil
daun sup, dimayang
bawang goreng
telur rebus, dibelah dua
lada hijau, dipotong bulat
taugeh, dicelur
limau kasturi, dibelah dua
=================
CARA-CARA PENYEDIAAN
=================
CARA TEPUNG UDANG KERING
Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata.
Cara menggoreng ada teknik sikit. Bancuhan tepung direnjis pada minyak dan goreng adunan sehingga garing. Angkat dan toskan. Minyak kena banyak untuk menggoreng tepung ini.
CARA MASAK KUAH
Panaskan minyak dalam periuk.
Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik.
Kemudian tumis bawang putih, bawang merah, halia dan udang kering yang telah dikisar hingga naik bau.
Masukkan rampah kari kacau rata, kemudian masukkan tauchu dan keledek yang telah dikisar bersama dengan daging. (selalu tauchu dan keledek yang dikisar kita letakkan air untuk senang dikisar) jadi tak payah tambah air takut kuahnya tak pekat.
Masukkan garam, gula dan serbuk perasa.
CARA HIDANGAN.
Hidangkan mee yang telah dicelur bersama taugeh.
Tuangkan kuahnya dan kemudian hiaskan dengan tahu goreng, daun sup, bawang goreng, telur rebus, lada hijau, limau kasturi dan tak lupa juga taburan tepung udang kering.
1 cawan tauchu, dicuci dan dikisar
3 ulas bawang putih, dikisar
3 biji bawang merah, dikisar
1 inci halia, dikisar
1/2 cawan udang kering, dikisar
3 batang serai, dititik
1 inci lengkuas, dititik
5 sudu makan rempah kari daging
garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
minyak untuk menumis
BAHAN TABURAN TEPUNG UDANG KERING
1/2 cawan udang kering, dikisar
80g tepung gandum
¼ camt serbuk kunyit
garam
air secukupnya
minyak untuk menggoreng
BAHAN HIASAN
tauhu yang digoreng, dipotong kecil
daun sup, dimayang
bawang goreng
telur rebus, dibelah dua
lada hijau, dipotong bulat
taugeh, dicelur
limau kasturi, dibelah dua
=================
CARA-CARA PENYEDIAAN
=================
CARA TEPUNG UDANG KERING
Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata.
Cara menggoreng ada teknik sikit. Bancuhan tepung direnjis pada minyak dan goreng adunan sehingga garing. Angkat dan toskan. Minyak kena banyak untuk menggoreng tepung ini.
CARA MASAK KUAH
Panaskan minyak dalam periuk.
Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik.
Kemudian tumis bawang putih, bawang merah, halia dan udang kering yang telah dikisar hingga naik bau.
Masukkan rampah kari kacau rata, kemudian masukkan tauchu dan keledek yang telah dikisar bersama dengan daging. (selalu tauchu dan keledek yang dikisar kita letakkan air untuk senang dikisar) jadi tak payah tambah air takut kuahnya tak pekat.
Masukkan garam, gula dan serbuk perasa.
CARA HIDANGAN.
Hidangkan mee yang telah dicelur bersama taugeh.
Tuangkan kuahnya dan kemudian hiaskan dengan tahu goreng, daun sup, bawang goreng, telur rebus, lada hijau, limau kasturi dan tak lupa juga taburan tepung udang kering.
FB : Persatuan Bangsa Johor
Dua-dua sedap kalau macam tu. sampai layan tv. sambil makan mee rebus..hehehe..
BalasPadamKalau akak layan mee rebus haji wahid tu dulu Zana... kenyang perut kan ehe...
BalasPadamTq share resepi nanti boleh akak cuba :)
Kakak memang tak pernah menonton cerita itu Zana. Tapi kalau mee rebus selalu kakak makan di Plaza Angsana. Beratur tunggu giliran mee rebus Hj Wahid ni tau..
BalasPadamTengok Zana punya aduhai:)
oooo betul ke ni kak? elok la tu jg bln nnt nk g johor bleh la sggh
BalasPadam@Kakzakie
BalasPadamok aloh..org johor senang nak dpt kak zakie:)
@Khai♥Rin : anies
BalasPadamAnies tanya je org JB nanti taulah kat mana tempatnya.
bestnya kak PB...masa kecil bulan ramadhan, mak selalu buatkan mee rebus untuk kami coz semua semua orang suka makan..
BalasPadamfaveret sangat ni...
BalasPadamTak pernah tengok cite Ariana Ross tu..huhu
BalasPadamSalam singgah dan follow sini :D
malu dengan orang sabah sebab orang johor ni tak pernah buat sendiri mee rebus..huhu
BalasPadam@ANIM
BalasPadamhaha..bukan org Sabah la Anim, kita sekapal tau.
@Mia Kassim
BalasPadamkat Tonton ada Mia kalau teringin tengok.
Terima kasih follow.
@Raudzah Z
BalasPadamMak akak jarang buat sb dia tak minat kot.
@Mia Liana
BalasPadamSama la kita Mia..