Sabtu lepas, suami pulang dari Papar dan membawa dua bungkus buah tangan. Sebungkus puding kelapa dan sebungkus tapai pulut. Aku memang suka tapai pulut tapi di Sabah ni (yang aku jumpa) tapainya berwarna coklat. Biasanya mak mertua ku buat tapai guna daun pisang........sedap tapai dia.......tapi yang suami ku bawa balik ni, dibalut dengan daun kelapa yang selalu dibuat ketupat. Satu kelainan yang baru ku jumpa. Rasanya sedap........tidak berair......kekadang macam rasa tapai ubi pula. Aku baru habiskan bungkusan yang terakhir, siap la malam ni kepanasan..........“Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.” – (Surah Al-Imran:139)
Tapai pulut daun kelapa
Sabtu lepas, suami pulang dari Papar dan membawa dua bungkus buah tangan. Sebungkus puding kelapa dan sebungkus tapai pulut. Aku memang suka tapai pulut tapi di Sabah ni (yang aku jumpa) tapainya berwarna coklat. Biasanya mak mertua ku buat tapai guna daun pisang........sedap tapai dia.......tapi yang suami ku bawa balik ni, dibalut dengan daun kelapa yang selalu dibuat ketupat. Satu kelainan yang baru ku jumpa. Rasanya sedap........tidak berair......kekadang macam rasa tapai ubi pula. Aku baru habiskan bungkusan yang terakhir, siap la malam ni kepanasan..........
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
hehehe tu bukan daun kelapa kak.. tapi daun palas yang org buat ketupat daun palas tu...
BalasPadam