my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Pulut Serunding Kelapa

Lamanya tak masukkan resipi masakan dalam blog. Kakpb sibuk dengan tempahan karipap frozen beberapa minggu ni.

Tapi tadi tekak ni nak sangat makan pulut serunding kelapa. Jadi petang tadi, kak pb merajinkan diri didapur.

Ni cara kakpb buat serundingnya. Sama je kot dengan resipi orang lain.

PULUT SERUNDING KELAPA

Segenggam udang kering direndam dulu.
2 btg serai hiris halus, kisar
Sebiji bawang merah besar
2 ulas bawang putih
Sedikit jintan manis
2 sudu besar cili kering kisar
Sekeping asam keping
Kunyit
Setengah biji kelapa parut
Garam dan gula

Kisar semua bahan kecuali asam keping dan kelapa.
Tumis bahan dengan sedikit minyak. Kacau hingga kering.
Masukkan kelapa parut tadi.
Kacau hingga kering.

Untuk pulut tu kakpb kukus dengan sedikit santan dan garam.

8 ulasan:

  1. Sedapnya... kalau alas dengan daun pisang, mesti wangi baunya... :)

    BalasPadam
  2. Sedapnya. Makan buat sarapan pagi ni memang kena dengan selera.

    BalasPadam
  3. Sangat sedap! Tq utk resepi! Jemput visit blog saya juga. Ini link nya
    http://naziramiswan.blogspot.com

    BalasPadam
  4. Sedap sgt ni.. lama dah tak makan.. best.. :)

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)