my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Kem ibadah di Penang

Update ringkas tentang anak kakpb yang ke Penang hari isnin lepas. Menghadiri Kem Ibadah di PLKN Penang sana. Hari ni malam akan sampai kerumah, insyaAllah. Doakan mereka selamat sampai.

Ini sebahagian kiriman whatsapp anak kakpb. Merasalah dia pengalaman tidur beramai-ramai seperti asrama. Selalu nak beraircon, merasalah pula kipas saja. Kakpb harap dia dapat bawa pulang ilmu dan pengalaman yang berguna. Bukan keseronokkan dunia saja yang kita nak beri pada anak, bagi kakpb biarlah seimbang supaya dia tahu membezakan mana yang baik dan buruk.


Ni di bilik mereka ketika baru sampai Penang, isnin 10hb Nov.



Sebelum berlepas dengan MAS, gambar dulu sebagai kenangan.


Pesanan dari ustaz mereka sebelum masuk balai berlepas.



Kiriman dari anak melalui whatsapp, jalan2 sekitar Penang dalam keadaan hujan agaknya.

Katanya program agak membosankan. Mungkin terlalu banyak ceramah? Budak2 biasalah kan......setiap hari perlukan aktiviti luar baru rasa puas agaknya. Kakpb pesan takpelah, ini pengalaman yang bagus untuk dia bergaul dengan mereka yang luar dari sekolahnya.

Gambar bawah bersama PU Yeop

November yang busy

Rasa macam tongkang pecah tak bertuan rumah ni. Tu yang tak sempat jalan blog kawan2. Kakpb minta maaf sesangat ye. Komen pun tak sempat balas. Bagaimanapun kakpb hargai sangat mereka yang sudi meninggalkan jejak disini. In syaAllah kakpb akan jengah juga bila berkesempatan.

Bulan ni kakpb sibuk dengan tempahan kuih kasturi atau gendang kasturi, karipap dan cheese tart untuk majlis kahwin saudara. Semua kena di frozenkan dulu. Peti ais kena kosongkan untuk letak kuih2 ni. Tu yang busy, mana nak masak, basuh baju, menggosok, berkemas.......almaklum...tiada pembantu rumah. Hanya zikir subhanallah, alhamdulillah, Allahuakbar saja yang dijadikan penguat tenaga kakpb ni.

Kuih kasturi permintaan makcik ni baru siap separuh. Nak terkehel mengacau kacang hijau sekuali. Tambah pula bila dia memekat. Makin berat rasanya.

Dalam pada sibuk tu sempat jugalah layan game bola anaknda kakpb tu. Setiap minggu ada liga bola antara pasukan dia TUMS (Tunas Asas Bolasepak UMS) dengan pelbagai kelab atau sekolah yang ingin merebut piala liga. Timbul isu tak puas hati kerana anak kakpb 12 tahun tapi diletakkan dalam group 11 tahun. 
Ada yang ugut2 dia, jagalah kau.....siap pijak2 kaki bagai. Semuanya tak puas hati sebab umur. Kalau dah coach yang benarkan main, kenapa mereka bising2. Anak kakpb pula jenis yang tak pandai bergaduh, dia jenis tak layan orang cari pasal. Itu yang mereka sakit hati agaknya. Sama juga ketika di sekolah. Selalu ada tak puas hati. Sebabnya......mereka yang nakal/kaki samseng ni cuba memancing dia ajak gaduh, bertumbuk tapi tak dilayan. Dalam pada tu, eh minta add friend di facebook pulak tu. Pelik kan? Dah buat musuh tapi nak juga menempel sebagai sahabat.

Terus terang disini, kakpb memang tak benarkan dia bersahabat dengan orang yang suka cari gaduh. Sikit2 suruh panggil bapak nak jumpa, konon berani sangat. Dari tadika lagi kakpb pantau semua kawan2 dia dan kalau kawan yang membawa kepada perkara tak elok, biadap, baik tinggalkan. Tak rugi pun. Harap2 dewasa nanti dia tau memilih mana yang buruk dan baik. Kita hanya merancang untuk kebaikkan dia tapi diri sendirilah yang menentukan apa yang dia mahu.

Panjang lebar pula entry anak kakpb. Kadang kala tinggal merantau ni banyak sungguh dugaan. Selalu dipandang rendah. Betul kata orang......ada harta orang sanjung, dijulang. Orang tak pandang samada kita ni baik ke....berbudi bahasa ke....

Rasa sedih selalu kakpb lepaskan pada kesayangan kakpb dua ekor ni. Urut dan belai dia setiap hari, hilang rasa stress tu. Masa menaip ni pun dia duduk sebelah laptop. Memang tak boleh jauh. Masuk tandas pun ikut....ishh...Messy ni memang manja. Waktu pagi kakpb akan dukung dia bawa kedepan rumah. Kucing kan suka kunyah rumput. Lepas tu bagi masuk sangkar dalam 4-5 jam. Mereka ni tak tidur dalam sangkar waktu malam. Siang je.

Tengoklah tu.....minta urut sampai dia tidur. Kakpb bangun pergi dapur, dia pindah tidur kat dapur.

Si Jebat pula tah mana, dah masuk bawah katil membuta agaknya.

Berlakon je tu tidur, kejap lagi kakpb bangun, tau2 dia ada je kat sebelah.....alahai....macam mana ibu nak tinggal balik semenanjung ni? Berat rasa hati. Kesian takde yang belai.

Oh ye....mungkin selepas ni lewat sikit update blog. Betul2 sibuk sampai bulan Disember nanti.
Terima kasih sudi membaca kisah hidup kakpb yang tak seberapa popular ni.
Siapalah saya....

Jeruk Epal Hijau Asam Boi


Sana sini jeruk epal asam boi ni popular. Cikgu fahmi kata ada nampak jual kat mana tah, area KK. Tapi tak pernah pula kita orang beli.
Kebetulan ada epal hijau dalam peti ais, kakpb pun jalankan projek menjeruk. Sebenarnya bukanlah menjeruk sampai sehari suntuk, tak sampai beberapa jam je dah boleh makan. Kena pula jeruk epal ni nampak menyelerakan daripada mangga bagi kakpb.

Kakpb tak ikut resipi kawan yang gunakan banyak gula. Ada juga yang kupas kulit epal dan gunakan epal merah. Ikutlah citarasa masing2. Bagi kakpb epal hijau ni tak perlu kupas kulitnya pun sedap. Gula tak perlu banyak untuk seimbangkan rasa masam dan manisnya.

JERUK EPAL HIJAU ASAM BOI
@blogsurirumah

4 biji epal hijau 
4 sudu gula pasir
sedikit garam
5-6 biji asam boi
3 biji cili padi

Epal dibelah 4, buang empulurnya dan potong memanjang.
Kak rendamkan seketika epal yang dipotong dalam air garam. Biasanya epal yang dikupas jika terdedah akan mudah bertukar warna.
Toskan dan masuk dalam bekas
Taburkan gula dan sedikit garam.
Potongkan cili padi dan gaul.
Asam boi di hiris-hiris halus baru gaul dengan epal.
Simpan dalam peti sejam dua cukuplah.


Cikgu fahmi suka sangat jeruk ni!!!
Disuruhnya buat lagi....



Bertemu blogger KBBA, Papa Blogger dan FatihahFazlin

Entry ni dah lapuk sebenarnya. Perjumpaan dengan blogger KBBA hari ahad lepas tapi tak sempat nak update. Baru hari ni terhegeh-hegeh nak cerita....hehe...

Plan asal di whatsapp nak jumpa diluar, kedai makan je. Kakpb dan cikgu fahmi kebetulan free. Blogger yang nak joinnya 2 orang je....haha...plan bagai nak rak!! Kalau jumpa di restoran, paling lama pun satu jam je melepak situ. Lebih-lebih nanti tuan kedai jeling marah pulak.

Fikir punya fikir, kakpb cadangkan buat perjumpaan dirumah saja. Plan masak laksa johor sebab kebetulan ada barangnya. Gorengkan karipap dan puding karamel yang dah sedia ada dalam peti. Cukuplah....

Akhirnya 8.30 malam kami berkumpul dirumah. Iaitu Papa Blogger Azmi dan FatihahFazlin/Nik.
Sambil makan sambil borak, tak sedar jam hampir 10.30 malam. Pelbagai cerita yang kami kongsi, tak terasa pun sedangkan baru je bersua muka. Kena pula cikgu fahmi yang ramah tamah bergabung dengan Papa Azmi yang becok dan lawak orangnya.

Maaflah kakpb takde gambar nak share. Ada gambar tengah makan tapi nampak macam gelojoh je....haha....Azmi jangan marah sebab gambar tu berleluasa di whatsapp!! Kakpb takkan masukkan dalam blog kerana teramatlah handsome!

Akan datang kita gathering ramai sikit tau......

Kuih Kaswi resipi mak

Orang kata kakpb pandai masak, itu boleh ini boleh. Kadang rasa macam superwoman pun ada juga. Iyelah.....kalau surirumah ni kena serbi serbi boleh. 
Masak memasak memang wajib tau dan mahir. Kena tau macam mana lipat kain, susun dalam almari cantik2. Kena pandai kemas rumah, luar dan dalam baru nampak segar mata encik suami. Kena tau berbelanja, bukan boros menghabiskan duit dengan perkara tak berfaedah.
Kalau pandai memandu, lagi bagus. Terutama jika terdesak, encik suami tiada dirumah, out station ke......kitalah jadi driver.

Tapi superwoman pun ada kekurangannya tau. Kakpb tak pandai belanja dipasar ikan. Semuanya cikgu fahmi yang pilih, tawar menawar lagi kakpb tak pandai. Bila dipasar kakpb hanya jadi pemerhati. Kalau dia tanya nak beli? kakpb hanya angguk dan geleng je. Selebihnya dia yang uruskan.
Kakpb juga tak pandai buat kuih yang jenis kukus seperti talam ubi, serimuka, kaswi dan seumpamanya. Selalu buat tak jadi. Bila teringin makan, kakpb beli je. Masalahnya, tak memuaskan hati. Keras, tawar.....sakit hati betul.

Kuih kaswi adalah favourite kakpb. Kalau balik kl mesti cari. Baru2 ni call kakak, tanya resipi dia buat kaswi sebab dia buat memang sedap. Rupanya resipi yang biasa dia guna adalah daripada emak juga. Dulu mak kakpb ambil tender kantin Felda di Perak. Masa tu kakpb sekolah lagi. Kakak la yang rajin membantu dia buat kuih. Ingat lagi, mak selalu buat pastri currypuff sendiri. Sekarang ni ada jual jenama Kawan. Kita orang dulu semua mak yang buat. Ingat balik kl nak minta resipi dari kakak.

Kaswi ni kakpb buat semalam. Resipi mak buat agak banyak, jadi kakpb buat separuh je..... kalau nak cuba pandai-pandailah adjust ye.



KASWI (resipi mak)
@blogsurirumah

3 cawan tepung gandum
1 setengah cawan tepung ubi
1 cawan gula pasir
2 sudu kecil kapur makan
Gula melaka (kakpb guna 2 keping untuk 1/2 adunan)

Masak gula melaka dan gula pasir hingga larut, sejukkan. (gula pasir separuh je)
Bancuh tepung gandum, kapur dan tepung ubi dengan air sejuk/biasa hingga sebati.
Sukatan air untuk setengah adunan kakpb buat dalam satu cawan atau lebihkan lagi bagus sebab dapat kaswi yang lembut dan kenyal..
Tapis adunan atau nak senang blend baru tapis.
Biarkan adunan terperap selama setengah jam.
Sapu sedikit minyak pada loyang.
Panaskan kukusan, masukkan adunan dalam loyang dan kukus hingga masak.
Sejukkan barulah di potong. Gaul dengan kelapa putih yang diletak garam sedikit.

Rasanya lebih sedap daripada beli diluar sekalipun tak sesedap jika dibandingkan dengan mereka yang dah expert. Alhamdulillah, dah menjadi kawi ku, licin seloyang.

Tumis labu kuning dan batang saleri

Entry ni dah beberapa hari tak sempat publish, ada hal yang menghalang bila buka laptop, mengantok. Bila buka laptop, ada permintaan nak makan, nak minum, ada tetamulah....kepasar la....huhu...banyak alasan kakpb ni ye?

Ok, kakpb memang suka sangat dengan labu kuning ni. Kalau makan hari2 pun takpe tapi cikgu fahmi tu disuruh pantang makan. Maknya kata tak boleh makan sangat dari dia kecil, sebab apa taktaulah. Angin kot? Bagi kakpb labu ni kan banyak khasiatnya....


Biasa kakpb masak lemak putih dengan lada hitam. Kali ni kakpb tukar pula, ikut resipi dari blog Cik Akak. Ok juga, bosan masak lemak, tukar selera sesekali.

Cuma kakpb ubah sikit, campurkan batang saleri. Sedap. Batang saleri ni masukkan dalam sup atau tomyam memang menyelerakan. Terima kasih Cik Akak kerana memberi idea masak labu ni.



TUMIS LABU KUNING DAN BATANG SALERI
@blogsurirumah
sumber : Cik Akak

Labu kuning (ikutlah banyak mana) kupas kulit dan potong kiub 
2 batang saleri, potong serong
Bawang merah
Bawang putih
Ikan bilis
Sedikit cili padi
Sedikit belacan
Minyak untuk menumis

Tumbuk semua bahan diatas.
Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
Masukkan 2 gelas air, biarkan mendidih.
Masukkan labu dan masak hingga lembut.
Letak garam dan gula.


Dah siap. Kakpb ratah gitu je, memang sedap sangat.

Rezeki 2014, ke Penang?

 

Banyak kan buku tu......alhamdulillah semua buku tentang pejuang agama Islam. Bukan beli tapi dapat free. Macam mana?

Lepas exam SRU, anak kakpb rasa lega sangat. Tinggal tunggu exam akhir tahun sekolah saja. Seminggu tak sekolah pagi sebab SRU tu, minggu ni baru pergi. Tiba-tiba pukul 9 am dia balik dengan ustazahnya. Ingatkan sakit atau apa.......

Rupanya ustazah pilih dia untuk menghadiri kem ibadah anjuran Jabatan Pelajaran Negeri Sabah. Sebelah rumah je kem tu dijalankan sebab Kementerian Belia dan Sukan memang bersebelahan dengan rumah kakpb. Senang hati, malam2 boleh jengok dia.

Tiga hari dua malam disana. Apa aktiviti bila ditanya, seperti biasa solat berjemaah, riadah petang hari dan pengisian rohani. Kakpb harap pengalaman begitu membuatkan dia pandai berdikari, lebih matang, berani dan berdisiplin dimasa akan datang.

Kem ibadah ni bukan saja disertai dari sekolah anak kakpb tapi sekolah-sekolah lain juga menghantar murid masing2. Maka berjumpalah dia dengan kawan sekolah lamanya. Dia juga dipilih sebagai leader bagi group sekolahnya.

Hari ketiga, (cuti Depavali) dia balik dan bawa berita gembira. Terpilih di antara 10 peserta yang terbaik untuk keperingkat negeri. Khabarnya di Penang nanti. Alhamdulillah rezeki tahun ni memang murah untuk dia.  
Teringat kata2 anak sebelum ni masa dia kena chicken pox tempohari. Tahun ni tahun paling banyak dugaan bagi dia. Kakpb gelak je, rezeki Allah nak bagi dalam pelbagai bentuk. Dugaan Allah beri pun dalam pelbagai cara.

Tahniah anaknda.....

Mengait lagi bagus!

Apa khabar sahabat kakpb yang dikasihi?

Mood nak update memang kelaut. Entry masakan takde yang menarik pula. Semalam cuba buat kuih talam, hampeh. Kena belajar lagi.

Macam ni....
Mengait lagi best....
Ada tapi nya....
Sudah berapa bulan tak selesai juga...
Benang baru habis satu buku, masuk yang kedua...
Ada lagi dua buku menanti :)

Projek alas meja...
Suka buat sendiri, tahan lama, lain dari yang lain...







Alhamdulillah..hari lahir ku

15hb October 2014......hari lahir ku yang ke..... (biarlah rahsia) yang dah tau tu, dendiam boleh? hehe...

Alhamdulillah masih bernyawa lagi dan bergembira dalam menyambut hari lahir tahun ni. Mudah2an Allah berikan kesihatan yang baik, boleh beribadat, menguruskan segala tanggungjawab didunia ni.

Terima kasih tak terhingga doa2 dari sahabat di facebook, whatsapp. Hingga ada yang update kat blog. Terhutang budi pula pada Reena kerana sudi highlight nama kami berdua. Kakpb share birthday, bukan kembar ek....dengan sahabat blogger Papablogger/Azmi/ameng/keluangman...hehe..

Bangun pagi semalam, 4.30 pagi...ahh..dah lewat nak tahajud, sementara masuk bilik air, buang itu ini, mandi....subuh pun sampai. Lepas mandi (dua orang tu bangun juga wish happy bday) terus capai telekong nak solat. Masa tu kaup sekali dgn sejadah, tak rasa apa pun.

Bila buka je.....nah...terkezut beruk...(beruk kalau terkejut melompat kot...hehe...kakpb tak melompat) menitis air mata ni, dek terharu sangat. Mungkin sebelum ni ada tersalah sangka dengan cikgu fahmi, tapi tidaklah fikir yang bukan2. Tahun lepas dapat warna merah, tahun ni pun merah juga. Ada sikit2 pink....hehe...terima kasih encik suami tercinta mati ku...

Susah payah awak sorok takut saya jumpa ek? Patut la anaknda tanya, birthday ibu nanti nak hadiah apa? Ibu tak terjawab pun, takde hadiah tak apa. Doakan ibu sihat, boleh masak dan uruskan rumahtangga, boleh beribadat.....dah cukuplah tu.  Rupanya dia berdua pergi senyap2 cari barang tu...

Oklah....jumpa lagi nanti dengan kisah apa, belum ada idea.
Oh  ye...selamat menjalani peperiksaan untuk mereka yang bersekolah agama. Seminggu ni anak kakpb exam SRU. Ada senang ada susah katanya. Nasiblah....


Puding Karamel Segera

Sekarang ni takde alasan tak reti buat puding karamel tau....
Dah ada puding segera, tinggal masukkan dalam periok, kacau2...siap.



Kakpb selalu buat banyak2, letak dalam peti, cuaca panas sedap makan puding sejuk.



Mula2 masak gula hangus, jangan sampai hangus nanti pahit takde siapa nak makan puding awak.
3-4 sudu gula pasir panaskan dalam kuali/periok, dah hancur boleh masukkan air (ikutlah banyak mana, agak2), biarkan sejuk.



Pergi beli susu kotak yang besar, 1000 ml. Tuangkan dalam periok, letakkan atas api sederhana panasnya. Tambahkan air biasa dalam 2 atau 3 cawan. Bila dah panas, masukkan 1 peket caramel pudding mix (cari kat bakery ye)
Kacau hingga sebati. Agak2 5 minit, boleh tutup api.



susu dan caramel pudding mix bergabung, meletop!
Cedokkan kedalam cawan/mangkuk plastik. Sejukkan seketika (kejap je) kemudian sudukan air gula hangus tadi kedalam puding. Tutup dan simpan dalam peti ais.



Model penting dalam ini cerita, memasak puding karamel....hehe
Habiskan sepeket tu boleh dapat lebih dari 10 cup yang kecil. 

Ada benda ni dalam simpanan senang, tetamu nak datang petang, pagi boleh buat sekejap.

Anugerah Tokoh Kokurikulum

Assalammualaikum, pagi Jumaat menjelma lagi. 
Fenomena hujan ribut ditempat kakpb ni, jemur baju tak kering2. Dah rasa macam musim tengkujuh di Kelantan pula. Khabarnya ada setengah tempat pendalaman Sabah yang dah banjir. Ada juga tak pendalaman pun banjir. Sekarang ni hidup di kawasan bandar besar pun boleh alami banjir, macam mana tu? Apa tah lagi dikawasan kakpb ni yang perparitannya manjang tersumbat.

Hari ni Jumaat, so kalau free, bolehlah baca surah alkahfi kan....
Entry kali ni pasal anak je nak ceritanya. Semalam sibujang tu dapat anugerah Tokoh Kokurikulum untuk tahun 2014 disekolah dia. Tahniah dan alhamdulillah.....

Gambar dikongsi sekadar kenangan, bukan untuk bangga diri. Setakat baru lepas upsr, apalah sangat kan? Tapi ibu dan ayahnya tetap bangga. Bukan sekadar mengumpul anugerah piala dan sijil saja dalam hidup ini. Apa yang penting mendidik anak kita supaya menjadi anak yang soleh, sempurna ilmu dunia dan akhirat. Kalau sijil tebal menimbun perangai macam setan, apalah maknanya kan?



Baru2 ni anak dan ayahnya sibuk mengisi borang sekolah berasrama penuh. Harap2 keputusan upsr akan cemerlang. Pilihan pertama bersekolah di sekitar Sabah, kedua Labuan dan ketiga di Putrajaya (kalau tak silap)
Anak bujang mengadu ibu.....ayah nak hantar Aziz bersekolah di semenanjung ibu.
Ibu rasa 'tersentap' seketika...
Betul ke??
Alah...itu pilihan ketiga, kata ayah.

Dalam fikiran ibu,,,,,baik Labuan, jauh sikit pun takpe asalkan tak perlu naik kapalterbang nak jumpa anak setiap bulan....hehe...perancangan je ni.

Cempedak Goreng

Apalah sangat update entry blog dengan cempedak goreng kan? Dah takde idea ke??
Musim cempedak berleluasa, haruslah kakpb pun terpengaruh nak makan cempedak hari2. Tapi takkan nak beli je. Setakat makan 3 biji, mana cukup? Kalau beli RM3 dapat dalam 9 biji, baik beli buahnya sebiji baru RM5. Murah tu.....

Jadinya.....hari2 melantak cempedak goreng. Cikgu fahmi pulak asal nampak nak beli buah tu (murah katakan) Bila dah berlebihan kat rumah, hari2 menggoreng cempedak, perut pun naik kembung dibuatnya. Kalau dah kembung tu, faham-fahamlah ye......nak buang angin je!!

Biasanya kakpb goreng cempedak macam orang lain juga, tepung beras campur tepung jagung sikit, kapur makan sikit, garam. Kali ni ikut style Wani

CEMPEDAK GORENG
@blogsurirumah
sumber : galeriduniaku


BAHAN - BAHAN
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung kastard
1/2 sudu teh baking soda
sedikit garam
air secukupnya
isi cempedak secukupnya

CARA- CARA
1. tepung beras, tepung kastard, baking soda dan garam digabungkan.
2. masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau  sehingga agak pekat sikit tapi bancuhan jangan terlalu cair ..
3. panaskan minyak dengan api sederhana ..sementara tu masukkan isi cempedak ke dalam bancuhan tepung buat sikit demi sikit la ya.. sehingga bergaul dengan rata dengan bancuhan tepung tu..
4. bila minyak dah panas, boleh goreng cempedak sehingga perang kekuningan.. sedap makan masa panas panas tu...




Terima kasih Wani......percubaan lain dari kebiasaan. 

Lepat Pisang - resipi bunda MG

Assalammualaikum dan selamat pagi. Hari ni rajin tau update pepagi sebab kakpb free, puasa.....dah sahur tadi, tak perlulah bergegas kedapur buat sarapan. Sahur pun dengan roti sekeping, cikgu fahmi 2 keping (dia mesti lebih) cicah dengan lauk rendang yang simpan dalam peti. Mata tak larat nak buka sebab tidur lewat, jam bunyi pukul 3 pun tak dengar.

Lepat atau orang Johor selalu panggil belebat pisang ni kakpb buat minggu lepas. Biasanya kakpb buat ikut macam emak, letak gula merah, santan sikit/susu cair, tepung gandum. Ni ikut resipi CMG, boleh tengok SINI





Suka pulak kakpb resipi Mat Gebu ni, sedap sangat. Buat sekukus, bagi2 makcik di King Fisher.
Tapi balutan lepat tu memang buruk benor, jari ni tak pandai2 membalut lepat. Tu sebab masa kakpb muda2 dulu jarang tolong famili bungkus nasi lemak (masa ada restoran dulu)

Resipi kakpb tulis disini ikut cara kakpb ye....

LEPAT PISANG
@blogsurirumah

Pisang emas/berangan sesisir
Gula melaka/kabung - kakpb masak dulu
1 cwn kelapa parut
1 cwn + 2 sb tepung gandum
3/4 sk baking powder
garam
Daun pisang secukupnya, dilayur

Lecek pisang dan masukkan gula melaka
Masukkan semua bahan, tepung, garam, baking powder, kelapa parut
Gaul rata, sudukan kedalam daun pisang dan balut cantik2 tau.
Letak dalam kukusan lebih kurang 20 minit


Entah berapa kali kakpb ulang2 makan....naik kembong perut!!

Ikan Tenggiri Masak Kicap dengan Rempah Soto

Assalammualaikum di hari Jumaat yang mulia ini. Maaf sahabat followers kakpb kerana tak sempat blog walking blog anda. Terima kasih sudi follow blog yang intipatinya hanyalah kisah surirumah yang sibuk dengan dapurnya.

Esok, in sya Allah kakpb nak puasa sunat sempena 9 Zulhijjah. Sama-samalah kita ye. Sebelum ni ada yang kata kena puasa hari ni, kalau puasa esok (sabtu) tak dapat pahala. Tapi kakpb dah baca di Harakah Daily..

Diluar sana hujan lebat dari malam tadi. Kakpb tidur lewat sikit sebab ada tempahan cheese tart. Sehari dua ni cuaca kalau panas, panas terik. Kalau hujan, lebat betul......

Ni masak kicap petang semalam. Sebenarnya nak update yang lain tapi gambarnya tak save dalam draf dari handphone.,,,iye laaa....kita takde camera canggih, handphone sajalah yang mampu.

Kakpb campurkan rempah soto dalam masakan ni. Rempah soto ni dari Johor kalau tak silap. Selalunya kakpb minta dengan kakak di Bangi. Kita orang memang tak guna rempah sup yang dalam peket kat pasaraya tu. Masak soto ke....buat sup sayur ke...sup ayam ke...rempah ni la kami bedal. Memang sedap gila. Rempahnya kasar2 sedikit, taklah halus macam debu.




IKAN TENGGIRI MASAK KICAP DENGAN REMPAH SOTO
@blogsurirumah

Ikan tenggiri dipotong dan bersihkan
1 sudu besar rempah soto
3-4 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
sedikit halia dihiris halus
2 sudu besar cili kering kisar
Kicap manis cap apa2 pun boleh
1 sudu besar cuka makan
sedikit air
Bawang besar untuk hiasan
Cili hidup hijau potong serong utk hiasan
Gula dan perasa secukupnya

Garam kunyit ikan tenggiri dan digoreng dahulu, jangan garing sangat
Tumbuk bawang merah dan bawang putih.
Panaskan kuali dengan sedikit minyak, masukkan cili kisar, bahan tumbuk dan halia.
Setelah naik bau, masukkan rempah soto, gaul sebati.
Tuangkan sedikit air, masukkan kicap dan cuka.
Sedikit gula saja sebab kicap dah manis.
Masukkan ikan goreng tadi dan bawang serta cili hijau
Angkat dan hidangkan.

Kakpb lawankan dengan sayur lemak putih kubis letak udang segar, yummy..

Rendang Pedas Daging

Masa anak kakpb kena chicken pox hari tu, memang pening kepala nak masak apa. Dia bosan hari2 makan sup ayam. Ibu ayah dia lagi la bosan. Boleh makan daging, ayam, ikan pun pilih2, ada yang tak boleh. Seafood memang dilarang. Untuk 2 minggu yang lepas hingga sekarang (sebab masih ada parut) kakpb takde masak udang, ketam, sotong atau seumpamanya.

Teringat nak masak rendang daging, makan dengan nasi impit dan kuah kacang. Tapi kakpb taknak resipi daging yang biasa kakpb masak. Cari2 kat myresipi, jumpa yang ni, simple dan nampak sedap. Cuma resipi asal guna ayam, kakpb tukarkan dengan daging. Daun kunyit tak letak sebab takde, lagipun kalau ada daun2 gitu dah tentu sibujang tu tak makan.



Resipi asal di SINI kakpb gantikan dengan daging saja.

RENDANG DAGING PEDAS
@blogsurirumah

  • 500 gm daging lembu - potong kecil/kiub
  • 15 - 20 biji cili kering - kisar (kakpb tambah cili padi dan kurangkan cili kering)
  • 5 batang serai - dihiris (**)
  • 2 inci halia - dihiris (**)
  • 1 cawan kelapa parut
  • 10 biji bawang merah - dihiris (yang ni kakpb blend)
  • 1 camca teh serbuk kunyit
  • 2 helai daun kunyit - tak letak
  • 300ml santan pekat - dibancuh dengan air secukupnya
  • Garam dan perasa secukupnya

Cara-cara

  1. Potong daging nipis2 atau mengikut citarasa sendiri. Bersihkan dan masukkan ke dalam kuali.
  2. Masukkan bawang hiris/kisar dan kunyit.
  3. Kisar bahan2 bertanda (**) hingga hancur bersama sedikit air @ gunakan santan yang telah dibancuh tadi. Tuangkan ke dalam kuali berisi daging tadi.
  4. Kemudian kisar pula kelapa parut sedikit. Jangan sampai hancur pulak. Tuangkan ke dalam kuali.
  5. Masukkan garam dan perasa dan kacau hingga sebati.
  6. Masak sehingga daging empuk dan kering kuahnya. Jika perlu, tambahkan air.
  7. Setelah kuahnya kering, masukkan hirisan daun kunyit. Masak lagi hingga kuahnya betul2 kering.

tanpa daun kunyit

Sedap makan dengan nasi impit sesekali....

TEAM Tangkap Lalat (TTL)

Pasal apa digelar TEAM TANGKAP LALAT?

Hari-hari duduk kat dapur tunggu lalat yang lepas masuk dalam rumah. Lalat ni bermusim, bila sembur serai wangi tu, kuranglah dia. Tapi bila lepas orang angkat sampah, mulalah takde tempat dia nak bertenggek, rumah kita jadi mangsa!

Jebat memang tangkas....Messy pun tak boleh diperkecilkan. Walaupun betina, badan sedikit gempal dan kecil, tak pernah kecewa tangkap lalat.

Bukan je lalat, cicak, semut yang besar-besar tu pun dikerjakannya. Selagi tak keluar dari rumah, dia akan perambat sampai masuk dalam mulut, ngap....habislah....dua ekor ni memang tolak batu dengan kayu agaknya perut dia.

Dulu-dulu lebihan tepi roti kakpb buang, sekarang ni bagi kat dia, terutama Messy. Bernafsu betul tengok roti. Cheese tart memang tak boleh letak atas meja tanpa bertutup. Hari tu dibedalnya kaya dalam tin (pandai pulak buka tutupnya). Tengok2 ada seketul muntah atas karpet.....eiiiii...geram betul.




Abang Jebat yang cool, tangkas, handsome, bersih tapi manja gilaaaaa.....





Messy manja juga tapi tak suka dipegang selalu. Selalu minta dukong waktu pagi. Itu pun ada makna bila nak dukong, nak wetfood dia. Risau ni perut dia macam "membengkak" je....hahaha...siaplah bercucu pulak kakpb nanti..



Asal lepas maghrib je, mereka berdua ni masuk bilik tidur kakpb dulu. Tidur awal 6.30 pm. Time kita nak tidur 10 mlm gitu, dia pulak bangun berkejaran dalam rumah. Itu yang kadang2 kakpb suruh tidur dalam bilik sama2. Ada sangkar diluar tak sampai hati pula. Kadang2 dia mengamok (Jebat) diterbalikkannya bekas pasir tu.....

Masalah nak tinggalkan mereka ni bila balik lama nanti, siapalah nak jaga. Hantar kat pet shop confirm beratus hengget. Mungkin akan minta tolong kawan hubby jagakan. Pasti kakpb rindu keletah mereka ni.......teman berleter...teman pelok cium...teman untuk hilang stress.

Kuih Bakar Kemboja versi loyang

Kuih bakar pandan/kuih bakar kemboja ni memang sedap gila bagi kakpb. Susah nak cari yang betul2 sesuai selera tau, manis, lembut dan berlemak (siaplah lemak bertingkek2) Dah banyak kali kakpb cuba tapi resipi kali ni paling menarik bagi kakpb.

Dirumah ni cuma ada satu je acuan kemboja, yang bunga2 tu. Kalau orang buat berniaga, haruslah ada banyak. Jadi, kakpb tak dapatlah nak buat sebiji, bakar, sebiji bakar.....huhu....panas weh dok dapur lama-lama.

Kakpb buat versi loyang. Senang dan cepat, cuma lebihkan masa membakar tu. Kakpb minta izin puan blog disanun untuk share resipi kat blog ni ye....

KUIH BAKAR KEMBOJA
@blogsurirumah
sumber : Damai Kalbu
sumber : MekarMewangi
sumber : Wani

Bahan-bahan:(4 biji untuk acuan kuih kemboja)
1 cawan gula (guna 1/2 hingga 3/4cawan sahaja)
1 cawan jus pandan atau 1 cawan air+1 sk pandan paste (tambah 1/4 cawan air untuk dapatkan kuih yang lembut)
2 cawan tepung gandum
2 1/4 cawan santan@450 ml air
2 sudu besar butter  dicairkan
3 biji telur (jika tak nak tambah 1/4 cawan air, boleh tambah sebiji telur lagi)
1/2 sudu kecil garam
Pewarna hijau
Bijan untuk tabur

Cara:
1.Campurkan semua bahan.Blend sampai sebati dan tidak berbintil@berbiji.
2.Masukkan dalam bekas yang disapu minyak.Tabur bijan.Bakar selama 30 hingga 40 minit pada suhu 180 darjah celcius sampai garing di permukaan.

Cara kakpb, bila dah blend adunan, tapiskan. Masuk dalam loyang segiempat 9x9.
Kakpb bakar selama 1 jam lebih. Bila dah masak, kelihatan perang sejukkan dulu baru boleh potong.





Guna loyang pun boleh!!


 Oven kakpb takde api bawah, jadi tak dapatlah kerak yang garing...

Terima kasih daun keladi, panjang umur, share resipi lagi...
Terima kasih teman2 blog kakpb yang sudi share, yang tak boleh copy paste tu pun nak ucap terima kasih juga. Kakpn ni bukan pandai sangat reka2 resipi sendiri, sekadar mencuba resipi orang.

Kerapu Bara

Biasa makan ikan kerapu? Bagi setengah orang yang suka, mestilah sedap kan? Kakpb tak berapa minat dengan kerapu. Kalau beli pun biasanya masak sweet sour, goreng dan steam saja. Hubby suka sangat kerapu.

Kerapu bara suka? haaa....yang ni betul2 kakpb suka. Sedap isinya, lembut. Memang patut pun mahal. Hari tu kakpb beli 2 ekor kecil2, sekilo RM25. Beli dengan orang yang kita dah biasa, kalau tak alamatnya berpuluh2 hengget ler.....ada kawan kata di semenanjung sekilo RM60? Khabarnya ikan ni kegemaran kaum cina.





Fikir punya fikir nak masak apa, ikannya 2 ekor je, macamlah nak masak untuk 20 orang. Nasib baik penjual tu dah tolong siangkan. Senang banyak kerja kakpb. Menyiang ikan jenis kerapu ni, kulit dia keras. Parang kena tajam. Lepas siang, rendam air limau kasturi lama sikit supaya hilang bau hanyir.

Bawah ni kakpb masak tiga rasa. Simple dan sekejap je siapnya.
Ikan kerapu digaram kunyit dan digoreng, jangan garing sangat
2 ulas bawang putih
sedikit halia, hiris halus
1 labu bawang besar (untuk hiasan)
2 sudu besar cili kering kisar
sos tomato
sos cili
sos tiram
sedikit nenas (kalau takde pun takpe)
tomato buah kalau suka
cili padi untuk hiasan (suka letak, tak suka tak perlu)
Garam dan gula
Minyak untuk menumis





Tumis bawang putih, halia dan cili kering hingga naik bau.
Masukkan semua jenis sos, jika pekat, tambah sedikit air.
Masukkan garam dan gula.
Masukkan nenas, bawang potong dan tomato.
Masukkan garam dan gula.
Angkat dan tuangkan keatas ikan yang dah digoreng tadi.


Edisi Blog yang menarik hati



Ramai yang dah update pasal #kelabbloggerbenashaari, kakpb je yang ketinggalan. Sebenarnya seminggu cuti sekolah ni anak kakpb kena chicken pox. Elok habis exam upsr hari tu (tangguh la pulak!!) dia terus kena. Memang nasib nak kena time cuti.

Maka berkurunglah kami, ibu ayah dan anak dalam rumah. Chicken pox ni banyak pantangnya kan.....tak boleh kena hujan, makan kena jaga, malam2 merengek sebab gatal dan macam2 kerenah dia. Hari pertama kena tu kakpb tak perasan lagi sebab dia belum demam. Kebetulan kakpb tak sihat, pergi klinik kerajaan, masa tulah nampak bintik2 kecil kat leher dia. Terus jumpa doktor ibu dan anak.

Esoknya makin banyak tumbuh. Badan makin panas, belikan cool fever dan ubat doktor bagi tak jalan. Selepas 3 hari, tak boleh tahan ibu dia tidur tak tentu arah dek menggosok badan dia, kami bawa ke klinik swasta. Doktor bagi ubat anti virus, agak mahal RM105 kosnya. Takpelah asalkan chicken pox tu boleh mengecut dan mengurangkan gatal.

Kiranya cuti sekolah kali ni paling mengecewakan dia. Tak dapat join liga bola UMS yang biasa dia join, tak dapat keluar makan2 shopping complex, tak dapat berbasikal, skate board dan lain2 lagi. Kesian juga tapi nak buat macam mana? Sabar je laaa......

Oh ye, ada yang nak join KBBA tu dipersilakanlah ye. Khabarnya kena dapat approve dari admin dulu. Kakpb dah lama join, whatsapp geng Sabah pun join....bolehlah korang ping entry blog disana. kakpb ni jarang berfacebook, kadang tu ping di twitter, itu pun boleh lupa...rugi tak join kalau anda rajin update blog.


Paling kakpb suka bila Play Store google dah ada aplikasi untuk mereka yang suka membaca. Korang boleh download "edisi blog" di handphone pintar masing-masing. Boleh juga daftar disitu untuk ping blog kita. Ni yang kakpb suka sebab kakpb kadang takde masa nak ngadap laptop atau pc. Boleh la sambil masak sambil baca blog kawan2. Best kan?



Wantan Goreng

Jangan gelak tengok wantan kakpb ye, rupa tanjak pun ada. Kisahnya kakpb dah lama sangat beli kulit wantan tu. Teringin nak makan sebab selalunya bila ke CRS kakpb mesti ngap dulu benda ni....(kenapa rasa kaku jari ni menaip? sah2 sebab dah lama tak guna keyboard, asyik taip kat handphone je)

Resipinya simple kakpb tengok satu blog tu. Dah lupa la.....manjang je kakpb ni lupa blog mana kakpb  singgah. Kakpb share juga walaupun tak berapa lengkap resipinya. Ikut citarasa sendirilah ye.,,



Ayam dicincang halus, sukahatilah nak guna ayam ke, daging ke, udang ke...
Kakpb tak guna ayam kisar ramly tau
Carrot dicincang halus
Bawang putih pun cincang
Kicap cair
sedikit tepung jagung
garam
olive oil
lada sulah

Gaulkan semua bahan diatas dan biarkan seketika.

Keluarkan kulit wantan, letakkan isi ayam tadi.
Balut sesuka hati kita ye puan-puan....

ikut mcm dalam video ni..
.

Selesai semua, bolehlah goreng dalam minyak panas. Kakpb mulanya balut banyak2 baru goreng, rupanya inti ayam tu lembab jadi tembus ke kulit wantan. Lepas ni tau dah, balut terus goreng, takyah tunggu.

Nak selit sikit cerita pasal semut,  lalat, lipas, cicak kat rumah kakpb. Banyak tau, tak menahan mata ni tengok tahinya kat dinding. Kotor rumah kena pulak dinding putih.
Bila dah ada serai wangi ni, spray je mana tempat yang binatang tu suka duduk. Confirm tak datang lagi. Spray atas meja makan dan lap, lalat taknak hinggap. Kalau hinggap kat lantai, spray pulak lantai, mop....huhu...takut dia.

Sekarang ni lega mata kakpb tak nampak lalat dan cicak merata2 dalam rumah.







Borong buah di Pesta Gata Sipitang

 Jumpa lagi sahabat yang dikasihi......tenggelam timbul kakpb ni ada sebabnya. Pc belum format, laptop cikgu fahmi pulak entah kenapa kakpb tak boleh komen guna google chrome. Ni yang buat terbantut semua niat baik kakpb nak blogwalking.

Jadi kakpb minta maaf sekiranya yang follow blog ni tapi tak dapat kunjungan dari kakpb atau komen diblog. Kadang kakpb boleh baca, nak komen tak boleh. Kalau ada shoutbox tinggal message disitu nampaknya.

Nak cerita ni, hari tu cuti 31hb Ogos, kakpb sekeluarga ikut kawan cikgu fahmi balik kampung dia di Sipitang sana. 6 tahun dok Sabah baru ni dapat jejak Sipitang. Oklah pekannya.....berdepan dengan laut juga. Pergi pun katanya ada Pesta Gata. Jangan tanya kakpb Gata tu apa ye....dua tahun sekali diadakan pesta tu. Masa kakpb sampai jalan jem toksah cakaplah....entah apalah yang dicari agaknya.

Kami pergi pun takde tujuan, sekadar nak tau bagaimana mereka merayakan pesta gata tu. Ada konsert Ramli Sarip dan artis lain malam terakhir. Selain daripada tu ada booth adat istiadat perkahwinan kaum mereka, kraftangan, pertandingan gasing dan lain2 lagi.

Biasa2 je bagi kakpb. Cuma yang menariknya kakpb dapat menikmati buah2an seperti buah binjai yang manis. Buah mata kucing yang dipetik dari laman rumah kawan cikgu fahmi. Ada kedondong, buah nona, siap bawa balik lagi.
 

Jadi jakun sekejap duduk bawah pokok ni sambil makan buah yang manis tu..

 
Buah binjai biasanya masam tapi di Sipitang ni buahnya manis dan murah pula, RM1 sebiji. Kita orang tak buat sambal pun, makan gitu je. 

 
Buah binjai cepat masak, kakpb kopek semua dan simpan dalam peti.

 
Durian Sipitang ni ada yang panggil durian hutan. Bagi kakpb tak sesedap durian biasa yang selalu kita makan. Rasa pahit dan muak. Mungkin kakpb nak buat serawa baru sedap kot.


Buah tampoi pun manis, kakpb suka. Lebih sedap dari buah sentol. Itulah tangkapan kami masa ke Sipitang hari tu. Balik hari je sebab perjalanan kesana dalam dua jam. Gambar di pesta kakpb tak share disini, kat IG ada satu dua keping.

Ikan kerapu bara kat bawah ni bukanlah dari Sipitang tapi dari KK. Selalunya kakpb belikan untuk orang semenanjung yang kirim, kali ni beli untuk makan. Sekilo rm25, kakpb beli 2 ekor rm20. Patutlah mahal, ikannya lembut dan sedap betul. Kakpb goreng dan masak tiga rasa. Stimkan pun sedap.

Hingga ketemu lagi, salam jumaat dan selamat berhujung minggu.