my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Kisah turun naik komuter, kentang bakar favourite

Assalammualaikum dan selamat kembali menemui kakpb.....haha...tenggelam timbul dah macam kura2 tau.
Apa khabar sahabat kakpb yang dikasihi? Rindu tak? Rindu 200 persen? hehe...fenomena Zill Faezrul dan Armel Aisya....takdelah fanatik sangat pun. Sekadar melayan drama bersama suami tercenta!!

Cakap pasal suami kakpb ni.....teringat pulak cerita raya hari tu. Masa kami sampai dari KB ke Hentian Putra dengan bas. 5 pagi dah turun hentian, jalan kaki sikit ke station komuter. Malas nak susahkan orang ambil kat KL, naik komuter je senang.

Lama tau tak naik komuter tapi tak mungkin lupa arah mana nak balik dan keadaan pagi yang sesak dengan mereka yang nak ke pejabat. Ni kali pertama kakpb tengok komuter yang ke Sg Gadut (atas sikit dari Seremban katanya)

Kami bertiga dengan beg sandang cikgu fahmi dan aziz, kakpb punya beg seret je. Tu tak kira lagi dengan sekotak keropok dan satu lagi beg yang di bimbit. Tiba je komuter ke Seremban kakpb tengok memang sesak. Masa tu pukul 6 pagi rasanya. Cikgu fahmi beratur depan sekali, aziz dan kakpb belakang. Dalam hati kakpb, macam mana nak sumbat ni? Sesak sangat tu.......

Cikgu fahmi ni pulak, pintu terbuka je dia terus masuk tapi muat dia sorang dengan beg sandang dan 2 lagi beg kakpb dia bawa. Elok je dia masuk, pintu terus tertutup dan kami dua orang kat luar ni 'menganga'...haha...
Lucunya cikgu fahmi, dia takde handphone (ada sebenarnya tapi adik dia guna skjp), purse dalam handbag kakpb, cuma tiket komuter je yang dia ada....hehe....agaknya dia risau kakpb dan aziz....dia turun di station Bank Negara dan pinjam handphone sorang chinese. Dia pesan nanti jumpa disitu. Kakpb pun tak sempat nak bincang lebih lagi sebab dia guna handphone orang.

Bila sampai komuter satu lagi selepas beberapa minit, kami pun naik. Tak kiralah Ladys punya ke, aziz kena ikut. Sampai di Bank Negara kami pun jengah2 dari dalam tapi faham2 je la.....dengan orang ramai....macam nampak bayang baju dia. So kakpb suruh aziz turun tengok dan lambai dia. Masa aziz turun terjengah2 kat luar komuter, dia kata....ayah ada...ayah ada. Kakpb ni risau komuter gerak dan aziz tertinggal, kakpb pun turun. Bila kita turun.....tengok2 eh? takde pulak laki aku ni...pintu komuter pun tertutup. Laaaaa......rupanya dia pulak naik komuter tuuuuuu....

Eiiiii....geram ada, nak gelak guling2 pun ada!! Kita turun dia naik, apa dia ingat ni drama tv ke...haha....
Bila dia sampai station UKM tengok2 kami takde, dia dah susah hati takut kakpb terlepas sampai Seremban. Nak guna public phone tak boleh, rosak pula. Akhirnya dia terpacak sorang kat situ. Nak keluar kena tunggu kakpb dan aziz sebab tiket kami pada dia. Adoiii....sakit perut gelakkan kisah kami ni bila sampai rumah kakak.

Kakpb cakap kat cikgu fahmi, saya ingat lagi la kat mana nak berhenti. Kan saya ni orang Kajang, dah puluh tahun menetap, masakan lupa? Dia tanya kenapa awak tak naik tadi masa mula2. Kakpb kata nak sumbat kat mana, pintu komuter tu tertutup betul2 selepas muat awak sorang.
Agaknya dia nak marah kakpb tapi tak jadi sebab takde sesiapa yang patut disalahkan pun. Itulah peristiwa suami isteri yang kelam kabut....hehe...macam2 hal. Belum lagi kisah adik ipar kakpb jatuh dari pokok manggis tu. Gedebuk dengan buah manggisnya. Nasib takde yang patah.


Semalam kan, kakpb teringin sangat makan kentang bakar. Search resipi kat google.....ada yang takde bahannya. Jadi kakpb buat yang begini je. Tak ingat ambil dari mana, rasanya Food Network kot.
Kentang buang kulit. Perap dengan bawang putih yang di cincang halus, lada hitam, butter, olive oil dan bakar pada suhu 250C sehingga kentang empuk. Serius sedap gila bakar macam ni daripada rebus.

Sos black pepper kakpb ambil dari blog MalinaPG. Terima kasih Lina, anak bujang buat kuah makan dengan nasi.

5 ulasan:

  1. hehehe.. kalau sy, dah nangis dah xjumpe en suami...heeeeee...

    BalasPadam
  2. lupa lak.. salam kak zana.. kalau akk perasan sy cik bahgia yg dekat instagram tu... =)

    BalasPadam
  3. hahaahah mcm2 ye kak...
    sedap nyerrrr

    BalasPadam
  4. Salam Jumaat kak PB...lama tak singgah sini..

    BalasPadam
  5. hahahaha.. kalau sy dah meraung kat situ.. sebab sy tak reti naik2 komuter ni. Penah sekali jer

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)