my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Mee Kari di AidilAdha

Hari raya aidiladha lepas kakpb beraya di sabah je. Sedih tu memang la sedih tapi apa boleh buat? Bersyukurlah walau dimana saja kita berada. Hidup ini sementara saja, nikmati sepenuhnya apa yang telah dikurniakan kepada kita.

Nak update masa raya hari tu, letih sangat. Apa tak letih kalau buat dua hidangan sorang2 didapur. Mee kari, nasi impit dengan rendang ayam serta kuah kacang. Untunglah mereka yang ada ramai anak perempuan dan rajin membantu didapur. Anak bujang kakpb ni boleh juga menolong cuma kakpb rasa makin menyibuk ada la....haha....esok2 jangan salahkan anak kalau dia tak reti kerja dapur ye.

Ni first time kakpb cuba buat mee kari lain sedikit daripada biasa. Lain pun, bukan resipi kakpb.....hehe...
Terima kasih ye Puan punya blog Azlita MasamManis. Kakpb ni tiru apa yang Ita buat seratus peratus. Memang sedap sangat. 
Bagi mereka yang nak mencubanya, baik bersedia mental dan fizikal....hehe....mee kari ni banyak bahannya. Kalau makan kat kedai memang tidak memuaskan hati. Baik buat sendiri. Penat pun berbaloi. Kakpb minta izin share resipi disini ye, untuk rujukan.


MEE KARI
@blogsurirumah

Bahan Untuk Menumis 

1 senduk minyak masak
2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum cengkih
3 tangkai daun kari di raut
2 batang serai di titik perdunya

Bahan Kisar

4 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
2 batang serai ~ ambil bahagian putihnya sahaja
1 inc lengkuas
2 inc halia
3 biji buah keras


1/2 cawan udang kering ~ di rendam hingga lembut dan kisar
20 tangkai cili kering ~ rendam hingga lembut dan kisar halus
4 sudu besar rempah kari Baba's

Bahan Stock

1/2 kg udang basah

Bahan stock yang kita perlukan adalah stock udang. Stock udang ni kita kena buat sendiri. Senang aje buat dia. 1/2 kg udang tadi kita bahagi dua. Satu bahagian kita buang bahagian yang tajam, belah belakang dan buang tali atau urat hitam kat belakang badan dia tu, kemudian kita cuci bersih dan asingkan.

Satu bahagian lagi kita kopek udang tu. Asingkan isi udang dan kepalanya

Kulit udang dan kepala udang tadi kita masukkan dalam periuk, kita tambahkan air dan kita rebus. Bila dah masak, dan didih, kita biarkan dia sejuk kejap, kemudian kita kisar dalam blender hingga halus.
Lepas tu kita tapis.
Ambil isi udang tadi, campurkan dengan air udang yang kita dah tapis, masukkan dalam blender yang bersih dan kisar semula untuk hasilkan stock udang.
ok! dah siap stock udang kita. Stock ni kita boleh simpan dalam freezer untuk kegunaan masakan lain juga, macam nak buat laksa atau tom yum.

Bahan Perasa

1 buku gula Melaka
3 keping asam keping
300 ml santan Kara atau 2 biji santan kelapa
1 kiub daging
1 kiub ikan bilis
garam dan gula secukup rasa
Boleh juga tambah maggi secukup rasa

Bahan-bahan lain

1/2 kg daging batang pinang Jika guna daging lain rebus dahulu hingga empuk
udang basah yang kita asingkan dari 1/2 kg penyediaan stock udang tadi
fish ball ~ ikut suka
1 cawan kerang
8 keping tahu pong ~ di belah 2
3 biji kentang ~ hiris bulat dan goreng, kemudian kisar halus
air secukupnya



Untuk cara memasak, menumisnya boleh layari blog AZLITAMASAMMANIS dengan lebih jelas dan tersusun.



Proses untuk menumis bahan-bahan kisar ni kita kena masak lama ya, hingga semua bahan betul-betul masak dan garing. Kalau tidak nanti bila kita makan masih terasa lagi bau serai, halia lengkuas , udang kering dan kari yang kuat dan ianya mengganggu kesedapan dan keenakannya nanti.

Kakpb ikut step by step apa yang Azlita masak. Memang sedap, tak jemu kami mengadap dari pagi sampai petang raya tu. Terima kasih banyak ye.

4 ulasan:

  1. haaaaaaa... mmg pengsan nak masak kalu gitu gayanya Kak PB. Sebab tu sy yg bab mee kari, mee rebus, mee udang sume kita carik yg pakar... memang sy tak suka merenyah di dapur boleh pitam dibuatnya. Tapi kalau hasilnya berbaloi2 boleh makan dari pagi ke petang kira hilanglah penatnyakan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Angin rajin sudah mari Serikandi:-)

      Padam
  2. Maskan yg resepinya leceh-leceh ni kalau tak rajin memang tak menjadi Zana
    Tapi itulah yg leceh pulak yg sedap kan...:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye kak hamid, nampaknya enam bulan sekali baru buat lagi

      Padam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)