my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

cuti2 Pulau Mabul

Salam Sejahtera....

Sambungan cuti tempohari.......30hb Dis...
7.30 pagi kami dah terpacak depan jeti, malah lebih awal dari tu. Matahari dah terik tapi orang yang nak bawa kami tak sampai lagi. Sedang jengok sana, jengok sini kat tepi jeti tu........tiba2 mata ku terpandang seorang yang biasa ku tengok di tv dan wayang.....handsome betul.....tinggi pulak tu! Mungkin mereka berdua baru pulang dari bercuti. Hans Isaac dan Afdlin Shauki depan mata ku!! Tunggu apa lagi? Terus member anak saudara ku tolong snapkan gambar. Serious aku fikir Afdlin tu rendah orangnya, rupanya tidak. Kat sini aku nak ucap terima kasih kat mereka berdua ni, nampak begitu merendah diri dan tak sombong. Maaf la kalau percutian anda berdua terganggu dengan keterujaan kami.


terpejam la pulak mata aku tu.....



gambar atas ni nampak aku berisi sebab pakai baju dua lapis (baju mandi sarong sekali, senang) tapi yang sebenarnya, sejak balik dari semenanjung, makan dan makan saje......gitu la jadinya....

Lepas je salam2 dgn artis, aku tengok suami ku keseberang jalan. Dah jumpa geng pulak kat sini. Haji Sham dengan anaknya Daniel. Mereka ni makan angin satu Borneo, round the world kisahnya. Dia ni orang kuat kriket, kata suami ku. Mereka kenal ketika suami ku bawa anak Hj Sham ni main kriket. Seronok dapat berkenalan dengan mereka berdua. Lawak pun ye........banyak pengalaman dia yang menarik bila keluar negara. Paling buat kita orang gelak nak pecah perut bila dia cerita tentang 37 orang gaji dia yang pelik2 perangai masing2.

Nasib baik kami bertiga ada kawan, kalau tak mesti boring sebab selain drp kami adalah pelancong asing yang datang untuk scuba diving.




Sampai di pelantar Singamata Ref, ada sarapan pagi tapi aku dah makan awal2 kat hotel. Minum air je untuk basahkan tekak.



Kat pelantar ni ada satu kolam ikan (besar2 ikannya......aku pun takut nak dekat), ada berbagai jenis ikan jinak. Ketika kami masuk kawasan tu hari dah hampir petang, ombak kuat dan air pasang. Entah kenapa kali ni aku tak berapa nak mandi2 seperti zaman bujang dulu. Agaknya perasaan takut semakin bermaharajalela.......dengan batu karang pun takut, macamana tu?





Perjalanan ke Pulau Mabul menaiki speed boat memakan masa lebih kurang setengah jam. Nasib baik speed boat, kalau bot biasa tu......confirm aku terhoyong hayang mabuk laut. Tiba di pulau, air begitu cetek dan bot berhenti jauh dari pantai. Mereka yang scuba diving diturunkan di sini. Aktiviti snorkling pun di sini juga. Kalau pandai berenang, boleh la turun guna kaki itik dan gogle yang telah diberi ketika di pelantar tadi. Aku dengan Aziz cuma turun tepi2 bot je dan jadi pemerhati serta tukang snap gambar. Selepas 45 minit menanti mereka yang menyelam naik ke bot dan kami terus ke daratan Pulau Mabul.



menghampiri daratan, kelihatan rumah2 penduduk (mungkin bajau laut, lupa pula nak tanya dgn pemandu bot)



di kelilingi oleh batu karang yang unik dan pelbagai jenis spesis ikan



Naik je jeti pulau kami berlima pun ronda kawasan kampung kat situ. Nampak tak dua orang belakang aku tu? Cari kutu...... Itu la aktiviti yang aku nampak bila lalu di setiap rumah (kalau boleh dikatakan rumah sebab aku tengok macam pondok tunggu durian, lebih kurang gitu le) Ada juga rumah yang besar tapi kebanyakannya kecil dan daif. Aku cakap kat Aziz, kita kena bersyukur kalau di bandingkan dengan mereka. Segalanya lengkap walaupun tidak semewah mana. Insaf sekejap aku jadinya.....




Kanak2 di sini sering menghulur tangan meminta wang pada pelancong. Kami hulur 50 sen je untuk sorang, dua tiga orang lagi datang nak duit juga. Tak boleh jadi ni........bukan kedekut....tapi takut dia panggil satu pulau pulak.....naya je....budak lelaki kecik ni, cute sangat......hulur tangan nak salam dengan ku...




Best sangat ketika di sini, orang tak ramai. Aku naik ke darat dengan jeket2 sekali. Member suami ku kata, takut lemas kat daratan ke? hehe.....nak cover body yang cute ni!!


Si Daniel (anak rakan) kata.......bendalah ni...rambutan, ye ke? aku pun tak tau nama sebenarnya, dah bebudak tu panggil rambutan, banyak terdapat di sini. Begitu juga tapak sulaiman....



Ketika menanti para penyelam menjalankan aktiviti mereka sekali lagi, kami yang berada dalam bot terpandangkan seekor penyu seolah sesat di lautan. Keadaannya seperti dalam kesakitan. Kesian......



Balik ke pelantar, kami makan2 dulu. Kemudian snorkling dalam kolam besar tu........yang berpelampung bagai tu.....aku le....letih dia orang nak handle aku. Badan makin berat, ombak plak kuat.........huhu...nasib la dia orang sabar.



Ingatkan boleh turun disini sebab nampak macam tak dalam, pasir putih kelihatan jelas dari atas. Rupanya tidak.......tak jejak kaki kepasir.....kat situ je la kami mampu memberanikan diri. Air makin naik......



Pukul 3.00 ptg aku siap2 tukar baju. Bot datang pukul 4.30 ptg. Lepak kat sini pun seronok. Mat2 saleh yang lain kat dalam bilik dan sebahgiannya sambung snorkling. Lasak jugak dia orang tu......
Aku suka suasana kat sini, aman damai........tambah pula Hj Sham yang kelakar orangnya. Sementara tunggu bot, kami keringkan baju mandi, takde la berat nak pikul balik.



Waktu balik dari pulau, kesian aku tengok kambing tu.......terpinga2 dikelilingi mereka yang bukan sekaum dia. Mana nak pergi tu?


Lepas sembahyang di resort teman suami tu, kami nak isi perut dulu sebelum bertolak pulang ke Lahad Datu. Jam dah pun 5.30 ptg. Hj Sham nak cuba makan di satu tempat yang di panggil Kg Tampi Tampi. Jadi, kami berlima pun tanya orang mana tempat tu. Dekat je dgn pekan Semporna. Masa kami sampai, ada aktiviti sukan air di situ. Ada resort juga di sini. Mungkin kalau sebelah malam orang ramai.

Hj Sham belanja kami makan ikan putih masak sweet sour, sayur kailan goreng dan sotong goreng salut tepung. Lebih kurang RM90 keatas......burpp....kenyang....terima kasih daun keladi ye....

Lepas hantar dua beranak tu balik ke bilik, kami pun bertolak pulang rumah kakak. Ngantuk tak boleh nak cakap. Dah la lampu jalan takde. Takut aku kalau2 ada keluar binatang liar tengah jalan.....alhamdulillah, kami sampai dlm pukul 9.15. Kakak ku pun dah tidur, anak dia yang buka pintu.

nota: letih campur seronok, tidur pun nyenyak...
lepas ni nak ke Pulau Mataking plak!

1 ulasan:

  1. salam kak zana

    bestnya dpt mandi2 pantai..mesti seronok kan..dah lama x cuti2 msia ke tepian pantai...hari cuti pon x sempat nak ke mana-mana pon

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)