my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Agar serikaya


Dah lama buat agar-agar ni. Selalunya kalau buat agar2 mesti fail. Tapi kali ni menjadi sangat. Suka tau!! Puasa ni boleh buat lagi....huhu....dalam kepala otak ni macam2 nak buat. Yang makannya dua orang, sedih. Anak bujang kat asrama, apalah yang dihidangkan di sana agaknya. Selalu kakpb pesan dengan dia, bersyukur je dapat makanan tak sedap pun. Masih ada juga terhidang.

Terima kasih pada MatGebu, jumpa resipi ni kat blog dia.

AGAR-AGAR SERI KAYA
@blogsurirumah
sumber : DTS

BAHAN-BAHANNYA :-)
10 gram serbuk agar cap burung layang2 (atau agar2 pilihan anda)
3/4 cawan gula (atau secukup rasa
1000 ml air
1 helai daun pandan, disimpul
1 1/2 camca teh pes pandan (mat guna jenama "kupu2" dari Indonesia)
180 ml pati santan (boleh guna santan kotak)
1 putih telur
1/2 camca teh esen vanilla
Secubit garam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan agar, gula, air dan daun pandan. Kacau rata dan masak hingga mendidih. Kacau selalu. Masukkan pes pandan dan masak sekejap lagi.
  2. Sementara itu, satukan santan dengan putih telur, secubit garam dan esen vanilla, kacau rata dan tuang ke dalam periuk agar2. Kacau perlahan dan biar mendidih. Matikan api, keluarkan daun pandan dan tuang dalam bekas kegemaran anda.
  3. Biar hingga hilang wap panas dan simpan dalam peti sejuk hingga betul2 beku. 




3 ulasan:

  1. nak try resepi ni nanti.tq

    BalasPadam
  2. Salam Kak Zana./..Selamat Menyambut Ramadhan & berpuasa...
    Sama la kita Kak....anak2 semua dok asrama..mkn la berdua jer

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)