my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Ayam kurkar



Assalammualaikum dan selamat berpuasa sahabat kakpb yang dikasihi. Lama tak update, masa memang tak cukup kalau mengadap blog, bukan macam dulu. Nak menjelajah ke blog kawan pun tak sempat (ye la tak sempat? alasan tu)

Ok kakpb nak share resipi ayam kurkar ni dari blog Ibundo. Kadang bosan masak ayam, balik2 rendang, kari, goreng masak sambal. Sekali sekala masak macam ni, sedap tau. Terima kasih Ibundo kerana sudi share di blog.

AYAM KURKAR
@blogsurirumah
sumber : DapurIbundo

2 ekor ayam kampung (ayam kampung kecik sebab tu masak 2 ekor)
santan dari 1 biji kelapa 
3 biji kentang dipotong 4 setiap satu
5 sudu besar rempah kurma
2 sudu besar rempah kari
3 sudu besar pes tomato puri
2 sudu besar pes cili giling (cili kering)
4 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih
1 inci  halia dihiris mancis
2 batang serai dititik

Masukkan rempah kurma, kari, pes tomato dan cili ke dalam mangkuk.  Tambah sedikit air dan jadikan pes.
Panaskan minyak.  Tumis bawang merah, putih dan halia sehingga wanngi.  Masukkan pes rempah dan serai titik.  Tumis sehingga masak dan berbau wangi.
Masukkan ayam dan masak sehingga air ayam kering.
Tambah santan.  Apabila ayam setengah masak, masukkan kentang.
Masaklah sehingga ayam empuk dan kuah pekat.  Jangan lupakan garam. Tak payah bubuh asam sebab tomato puri memang dah ada rasa masam.




Salam RAMADHAN, maaf seandainya ada salah silap kakpb dalam penulisan dan komen yang sensitif di blog kawan2.

2 ulasan:

  1. macam menarik jer ni, terima kasih di atas idea masakan ini kak...

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)