my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Ketam batu

Salam Sejahtera....

Malasnya nak update blog, sibuk dengan kemas rumah yang berhabuk. Tempoh hari ada orang repair sikit dinding rumah ni, bila hujan selalu masuk air. Orang yang buat sebelum ni tak berapa elok. Akak tengok rumah pun takde mood, suram je.

Nak cerita pasal seafood ni. Kalau pergi pasar KK nampak binatang pelik2, akak mesti ambil gambar. Agak2 apa ni?


 Adakah lobster? katanya kat sini sekilo RM80 tapi che abe boleh dapat RM50 dengan kawan dia. Tengok la nanti macamana rupa yang dia beli, yang ni akak snap gambar je tapi tak beli pun.



 Ni pulak ketam batu, memang sebiji la rupa batu, akak tak pernah makan sebelum ni. Hubby nak merasa sangat, beli la seekor.......RM9....mahal tak? Keras betul kulit dia, parang pun tak jalan, kena guna lesong batu baru pecah kulit kat kaki. Karang kalau tak pecahkan, ada pulak orang patah gigi nak gigit kaki ketam.....hehe....akak memang malas makan ketam.......ciput je isinya. Tapi lebih sedap ketam yang kulit biru tu drp ketam ni.


Jarang jumpa ketam macam ni dan tak ramai yang jual. Batu pun batulah........dah masak, sedap je......sekali hadap, licin!




Akak letak garam kunyit dan cili sikit, perap sekejap, lepas tu goreng dgn api kecil. Masukkan telor dia, tutup kuali. Sedap!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)