my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Sunway Lagoon, hantu, vuvuzela

Entry hari ni kakpb langkau je ye. Selepas Johor dan Singapore kakpb balik Kelantan dan jalan2 Trengganu rumah mak saudara. Sunway Lagoon ni pergi lagi beberapa hari nak balik KK. Lepaskan hajat anak bujang yang nak mandi swimming pool.

Untuk dewasa tiketnya RM90 (mahal kan?) dengan menunjukkan Mykad ketika membeli tiket. Kanak2 pula RM65. Ini kali keberapa tah kakpb masuk Sunway. Dah banyak kali tapi tak semua tempat kakpb masuk.

Beratur panjang yang malas tu......tapi cikgu fahmi ketua rombongan bagi kami berempat (bawa anak saudara perempuan). Ramai bangsa asing nampaknya. Masuk je, kami tuju ke rumah hantu. Dulu2 tak dapat masuk masa anak bujang tadika. Sekarang boleh ler.......rasakanlah ketakutan tu!!

Ibu.....confident je macam tak takut. Bila kat pintu masuk pun orang dah menjerit, hati dah gedebak gedebuk. Genggam tangan anak saudara kuat2, cikgu dengan anak bujang. Dia jalan dulu, belakang kami kaum wanita. Jalan sikit toleh belakang. Kiri dan kanan memang menyeramkan. Bukan apa......gelap gelita...

Kakpb rasa sepanjang melalui lorong rumah hantu tu, suara jeritan kakpb sorang je kedengaran. Anak saudara kakpb penakut tapi tak menjerit. Sepanjang jalan memang menjerit je, yang cikgu fahmi pula tolong gelak. Jerit....gelak....jerit....gelak....huhu...sakit tekak.

Paling lucu bila sorang hantu ni menghalang jalan kakpb. Punyalah takut sampai kakpb tak gerak2 dari tempat berdiri tu. Cikgu fahmi dah lepas ke depan. Kakpb panggil, meh la datang ambik.....dia lambai2 je..ish geram betul. Akhirnya hantu tu kata, "JALAN LAA!".......hahaha.....nak tergolek pecah perut kita orang gelak.

Tak habis lagi lepas tu siksaan dalam rumah hantu. Ada yang menunggu kat tingkap2 sepanjang laluan nak keluar. Ingatkan dah selesai.....kena lalu satu jambatan kecil dengan spec 3D. Berdouble2 spec kakpb. Nak tau macam mana kakpb jalan? Rasa nak terbalik dunia ni dibuatnya. Lampu dipasang berpusing2 sekitar jambatan tu buat kakpb meraba2, tak boleh nak gerak. Rasa nak tumbang pun ada......hehe.....bila ingat balik macam bodoh pulak rasanya. Adui.....keluar dari rumah hantu terhoyong hayang kakpb dibuatnya. Orang kat luar siap gelak2kan kakpb sebab kakpb dok memapah2 kat dinding...hehe....memang pengalaman paling lucu yang tak boleh dilupakan. Ni kalau pergi dengan kawan2 kerja dulu mesti best, zaman bujang tak merasa sebab takde lagi kot.

Lepas naik roller coster, jambatan gantung, kami salin baju dan isi perut dulu. Menyakitkan hati betul order sosej kat situ. Orang minta pakej dengan corn cup tapi dia tak faham2. Kenapalah ambil bangsa asing yang tak boleh berbahasa Melayu/Inggeris dengan betul? Kita order lain, dia bagi lain. Bila dah key-in tak boleh complain. Sudahnya kami makan dengan perasaan yang sebal, geram.

Beratur panjang lagi naik vuvuzela tu. Pun lucu bila dah masuk dalam tiub, datang sorang lelaki tumpang group kami. Dia punya jerit, buat kami berempat ni hilang rasa takut. Lebih pada lucu pula....haha....jarang jumpa lelaki yang menjerit ketakutan. Dia duduk betul2 berdepan dengan kakpb. Sampai kesudah kami gelakkan dia.....

Lepas vuvuzela, main luncur air apa kenamanya.....yang meniarap dengan cover biru tu? kakpb main belasah je. Terjun, pejam mata......tau2 dah sampai bawah....hehe...selamat.



Takde gambar lain yang lebih menarik sebab kamera kami tinggalkan satu tempat. Nasib baik tak hilang. Barang penting dah masuk locker.
Sebenarnya banyak lagi game yang tak sempat masuk kerana terlalu ramai orang. Dulu2 pun dah merasa, tak sanggup dah nak naik lagi bendalah yang tonggang terbalik tu. Umur makin meningkat ni jadi penakut pula. Terlepas roller coster tu pun dah kira ok.

Oklah sampai sini dulu. nanti kakpb blogwalking blog korang...........
Terima kasih yang sudi meneroka blog ni :) dan follow.

11 ulasan:

  1. Kalau ada lemah jantung boleh pengsan Zana. Kakak memang tak berani masuk rumah hantu. Dulu masa anak dara beranilah..

    Naik roller coster pun kakak dah tak bolehlah zana. Gayat. Dah tualah jadi perasaan tu lain je rasa.

    BalasPadam
  2. dah mahal tiketnya skrg ye kak. kali terakhir sy masuk 2 tahun lepas.. taklah semahal gitu... rasanya takyah masuk dah s.lagoon ni kot.. rasanya sy dah masuk situ lebih 5 kali dah kot.. cuma takut anak2 jelah sibuk ngajak lagi bebila.. sbb dorang baru masuk sekali je.. hehehe...

    sy pun penakut kak masuk rumah hantu.. tobat tak masuk kot.. hehe.. ingat lg masa zmn anak dara masuk rumah hantu kat tmn buaya melaka.. menjerit2 sampai org kat luar pun boleh dengar.. hehe..

    BalasPadam
  3. RM90? Mahalnya kakk .. Ella rasa tak patut la diaorang charge mahal2 camtu.

    BalasPadam
  4. tabik spring toing3!! dah tu*2 ni masih berani masuk rumah hantu, naik, roller coaster, vuvuzela dan carpet meluncur tu... fuhhhhhhhhh!! Sy dah tobat dah tak naik sume tu... last sy pergi (sbenarnya pertama & terakhir kot) ticket RM65 jer.. beli online sbb masa tu offer. Harga asal katanya mmg RM90... mahal nak mampuih.. hehe

    BalasPadam
  5. Wah...bestnya...KY belum sampai sebenarnya kat situ...tapi kalau pergi ramai2 best kan?

    BalasPadam
  6. Lama dah tak masuk rumah hantu.. suspen.. best.. :D

    BalasPadam
  7. wow bestnya sunway..
    bab yg bila bkan org kita jaga kaunter jual apa2 ke..tambah yg x tau bi or bm..memng susah..lain mintak lain bg..rasa mcmbkan dah duk kat ngara sendiri :P

    BalasPadam
  8. Zila pun kurg minat umh antu..risau x dpt kluar pun ada..he hee

    BalasPadam
  9. mahal tiket ya...saya biasa pergi ke bukit merah,tu pun terasa mahal jugak tiketnya..

    BalasPadam
  10. Tempat yang menarik sekali ,
    salam kenal rekan dari Indonesia, sukses untuk Anda

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)