my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Apple pie - Jamie

Hari tu kakpb tak jumpa acuan pie, tergendala sekejap niat nak makan apple pie. Apple banyak dalam peti sebab anak murid cikgu beri sempena Hari Guru. Disebabkan tak jumpa, kakpb beli acuan segera.

Kali ni sedap sangat rasa kulit pie ni. Rangup, garing dan menyelerakan sungguh. Mungkin blogger masakan lain dah buat, kakpb yang ketinggalan kot.
 
Kakpb guna acuan tart balance doh yang lebih. Terus hantar untuk makcik.


Nampak tak kemas sikit tapi tak kisahlah sebab makan sendiri je..



Cikgu fahmi tak sabar2, panas pun dia nak potong....hehe...yang buat pun tak sabar sebenarnya.


APPLE PIE
@blogsurirumah

Ingredients

  • for the pastry
  • • 250g plain flour, plus extra for dusting
  • • 50g icing sugar
  • • sea salt
  • • 1 lemon   *(kakpb ganti dengan cuka makan 1 sudu)
  • • 125g cold butter, plus extra for greasing
  • • 1 large egg, preferably free-range or organic
  • • a splash of milk  *(kakpb tak guna pun mungkin sebab telor yg diguna agak besar)

  • for the filling
  • • 1 large Bramley cooking apple
  • • 4 eating apples (try Cox’s or Braeburn)
  • • 3 tablespoons Demerara or muscovado sugar
  • • ½ teaspoon ground ginger
  • • a handful of sultanas or raisins
  • • ½ a lemon 
Untuk lebih lanjut keterangan bergambar boleh pergi ke link yang kakpb sertakan diatas ye..
Filling pun kakpb tak ikut seperti diatas. Cuma masak dengan api kecil, gula putih + brown sugar bersama apple yang telah dipotong keping2 dan segenggam kismis. Kulit kayu manis taknak letak takut si bujang tu tak makan.

4 ulasan:

  1. waduhhhh lapo blk...


    ps blog akk ada malware laaa

    BalasPadam
  2. Salam tuan rumah...
    singgah sini kejap..manatau pie epal masih ada...bole la tumpang merasa...hehehe...

    BalasPadam
  3. tun pon duk plan nk wat pple pie.. tp duk tangguh2, last2 sebijik2 apple tu tun il duk mkn sambil duk dpn tibi. last2 xcukup dh nk wat pie.. hehe

    BalasPadam
  4. Ok, nanti uncle coba....

    (padahal uncle ni masak air pon tak lepas... haha)

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)