Resepi ayam ni aku simpan dah lama dalam buku. Dari akhbar mana tah, aku dah lupa. Tempohari dah buat ayam panggang, takkan nak panggang lagi. Makan nasi kalau takde kuah, tak boleh aku ni.....
Ayam masak merah ni rasanya sedap kalau makan dengan nasi beriani atau nasi minyak. Anak2 dara dan anak bujang yang baca blog aku ni pun boleh cuba. Manalah tau, kot2 dapat
AYAM MASAK MERAH
1 kg peha ayam
8 biji bawang merah (kisar)
6 ulas bwg putih (kisar)
2 biji buah keras (kisar)
1 inci halia muda (kisar)
1 batang serai (kisar)
10 tangkai cili kering (kisar)
1/2 cawan tomato puri
1/2 cawan madu
1 tin susu cair
3 sudu besar minyak sapi
Garam dan perasa
Cara memasak:
Panaskan minyak sapi dalam periuk
Tumiskan bahan kisar hingga naik bau dan pecah minyak.
Masukkan ayam, gaul dan tutup periuk seketika. Biarkan tumisan mendidih.
Masukkan tomato puri, susu cair, garam dan perasa.
Kecilkan api dan sentiasa kacau agar tidak berkerak.
Bila kuah pekat, masukkan madu.
Biarkan mendidih seketika, kemudian angkat dan sedia utk dihidang.
cik abe kata, lepas masak ambik gambar je awak ni, kali ni malas nak cop logo.....
nota: secara jujur aku tak guna minyak sapi sb takde!
buah keras pun yilek....
Salam Kak Zana,
BalasPadamnanti kite cuba nanti balik malaysia eh..nak pikat mak mertua jugak. ehehe
wslm Ijan....belum memikat lagi ke? ish...tak patut!
BalasPadam