my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

BUTTER ROLL

Salam Sejahtera....

Masih mengantuk? Malam tadi tengok ABP kan.......hemm...tahniah la Dato Siti Nurhaliza, untungnya Tok K!! Tahun depan tak masuk bertanding, tahun ni kena sapu habis la kan......
Aku pun malam tadi terjegil mata nak tunggu sampai pukul 11.30 pm. Nak komen apa ye? Komen pasal persembahan artis.......aku pun bukan pandai sangat.....yang aku tau, asal persembahan tak macam karaoke, kira ok la tuh!!
Tahniah juga pada Remy Ishak dan pasangan heroinnya dalam Nur Kasih. Menggelabah je Remy.......ye la...tak sangka nak menang agaknya, lidah pun naik berbelit2 buat ucapan.

AF8 pula, tak sangka si Anum yang keluar. Ingatkan si Ain tu.......sayang la Anum terkeluar......dah takde rezeki dia, nak buat macam mana? Heh....aku ni tak pernah2 update pasal artis, tetiba pulak nak jadi macam wartawan. Apa kes?

Nak update pasal Buter Roll yang aku buat 2 hari lepas, dah habis pun masuk dalam perut. Resepi dari myresepi.com oleh yani. Sila la mencuba!
BUTTER ROLL




120 ml susu segar


50 gm telur


300 gm tepung roti


3 sudu besar gula


1 sudu kecil garam


60 gm butter


1 sudu kecil dry yeast



Cara-caranya:-

Masuk bahan ikut turutan, adun seperti biasa.

Bahagi 12 bahgian dan buat bentuk bulat.

Rehatkan 10 minit.

Buat bentuk kon.

Canai jadikan 30-35 cm, gulungkan.

Biarkan naik 2x ganda.

Sapu telur sebelum baker. Bakar dalam 10-12 minit.

Suhu 180C.

Jika roti belum perang, biar dalam oven 5 minit.

nota: terima kasih yani, resepi awak memang best!


4 ulasan:

  1. Teman bahagian resepi2 nih tak berminat langsong..tapi bahagian makan dan komplen tu ..mmg pakar..
    hee..

    p/s- ttg artis ..?
    tak tengok pun..lebih baik membute...hmm

    BalasPadam
  2. Salam kak..
    kite suke butterroll cicah milo panas..
    lain kali bole tukar bun ngan akak :)..

    BalasPadam
  3. Lanabulu....ish..kekok la panggil nama ni, panggil cikgu la ye!
    Org lelaki apalagi? taunya makan n komplen...nasib baik la org rmh saya tak kisah, tolak batu n kayu je!

    ala...saje je tgk artis tu, nnti tkde citer pulak nk ngumpat kan....

    Seri....boleh apa salahnya tapi seri ada masa ke nak buat?

    BalasPadam
  4. salam caiyang...

    Loh...sedapnyerrrrrrrrr

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)