my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Pengat Pisang (favourite mak aku)

Salam Sejahtera....

Bila puasa ni, tekak nak makan yang manis2 je......puasa sehari...nak makan macam2, mana tak menembam? Kebetulan jiran sebelah bagi pisang nipah, memang sampai hajat aku nak makan pengat.

Bila buat pengat pisang, teringat kat mak aku. Dia suka sangat pengat pisang. Kalau buat tu, seperiok besar (cucu2 ramai tumpang semangkok)



Disebabkan aku kehabisan idea nak update blog, ni saja la hidangan ku untuk tatapan semua. Nak tulis resepi......semua orang dah tau....resepi aku ni pun simple je, takde daun pandan pun.

Pisang sesikat (aku suka belah empat pisang tu dan potong dua)
Gula merah/melaka (kalau kat Kelantan, gula dia lagi sedap, aku ada stok bnyk sebelum ni)
Gula pasir sikit (gula merah tu tak berapa manis)
Kalau ada daun pandan, lagi bagus.
Sagu biji sikit (mak aku kalau takde sagu biji, muncung je muka dia)
Santan ikut suka (aku tak suka pekat sebab dah ada sagu biji)
Masak hingga pisang jadi lembut, baru angkat.

Dah siap pun.....

Makan masa musim hujan2 ni, sedapnya!!

1 ulasan:

  1. Salam... lama kak e tak jalan2 di alam maya...

    * take care *

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)