Anak aku suka sangat dengan udang tapi kalau nak masak tak boleh pedas2. Dia langsung tak makan pedas. Jadi, setiap kali nak masak udang, pening kepala aku memikirkan resepi yang dia boleh makan.
Kali ni aku buat udang salut tepung juga tapi letak bread crumb. Ala.....macam nugget tu. Nampaknya dia suka, senang la hati ibu dia.
UDANG SALUT TEPUNG (sumber Sajionline)
400 gm udang (besar) kupas kulit badan
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
1 biji limau nipis
Bahan celup :-
1 cawan tepung jagung
1 cwn serbuk roti
1 biji telur
Caranya :-
Gaul udang dengan limau, garam dan lada sulah. Toskan.
Gaul udang dalam tepung jagung.
Celup dalam telur yang di pukul.
Dengan segera, celup dalam serbuk roti.
Tekan2 agar dia melekat.
Susun dalam dulang dan simpan 1 jam dalam peti sejuk.
Kemudian baru di goreng.
Cicah dengan sos cili.
.
uit..yummy..lapar la pulak..
BalasPadamwaahh..nampak macam kfc lah...
BalasPadamhoney...
BalasPadamjom jln rmh kita..
Lanabulu
lebih sedap dr kfc..hehe..
salam zana,
BalasPadamnampak rangup..terliur tengok..
salam...tahniah buat si anak...bagi akak no tak penting..janji rajin belajar dan berusaha.
BalasPadamoven akak guna yang murah ajer..tak sampai pun RM200