my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Ikan Tenggiri Masak Kicap dengan Rempah Soto

Assalammualaikum di hari Jumaat yang mulia ini. Maaf sahabat followers kakpb kerana tak sempat blog walking blog anda. Terima kasih sudi follow blog yang intipatinya hanyalah kisah surirumah yang sibuk dengan dapurnya.

Esok, in sya Allah kakpb nak puasa sunat sempena 9 Zulhijjah. Sama-samalah kita ye. Sebelum ni ada yang kata kena puasa hari ni, kalau puasa esok (sabtu) tak dapat pahala. Tapi kakpb dah baca di Harakah Daily..

Diluar sana hujan lebat dari malam tadi. Kakpb tidur lewat sikit sebab ada tempahan cheese tart. Sehari dua ni cuaca kalau panas, panas terik. Kalau hujan, lebat betul......

Ni masak kicap petang semalam. Sebenarnya nak update yang lain tapi gambarnya tak save dalam draf dari handphone.,,,iye laaa....kita takde camera canggih, handphone sajalah yang mampu.

Kakpb campurkan rempah soto dalam masakan ni. Rempah soto ni dari Johor kalau tak silap. Selalunya kakpb minta dengan kakak di Bangi. Kita orang memang tak guna rempah sup yang dalam peket kat pasaraya tu. Masak soto ke....buat sup sayur ke...sup ayam ke...rempah ni la kami bedal. Memang sedap gila. Rempahnya kasar2 sedikit, taklah halus macam debu.




IKAN TENGGIRI MASAK KICAP DENGAN REMPAH SOTO
@blogsurirumah

Ikan tenggiri dipotong dan bersihkan
1 sudu besar rempah soto
3-4 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
sedikit halia dihiris halus
2 sudu besar cili kering kisar
Kicap manis cap apa2 pun boleh
1 sudu besar cuka makan
sedikit air
Bawang besar untuk hiasan
Cili hidup hijau potong serong utk hiasan
Gula dan perasa secukupnya

Garam kunyit ikan tenggiri dan digoreng dahulu, jangan garing sangat
Tumbuk bawang merah dan bawang putih.
Panaskan kuali dengan sedikit minyak, masukkan cili kisar, bahan tumbuk dan halia.
Setelah naik bau, masukkan rempah soto, gaul sebati.
Tuangkan sedikit air, masukkan kicap dan cuka.
Sedikit gula saja sebab kicap dah manis.
Masukkan ikan goreng tadi dan bawang serta cili hijau
Angkat dan hidangkan.

Kakpb lawankan dengan sayur lemak putih kubis letak udang segar, yummy..

1 ulasan:

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)