my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Roti dan Inti Kastad Oren

Salam Sejahtera....


Dah lama aku salin resepi Inti Kastad Oren dari blog Maklang, sampai naik lunyai buku masak tu, baru ni aku rajin nak buat. Itu pun sebab ada bahan kat rumah. Ingat nak isikan dalam roti tapi aku takut anak tak makan, jadi aku buat gitu je. Nak makan baru sapu. Takde la membazir. Teringat pula masa aku tinggal di Perak, ada India jual roti dengan motor. Mak selalu beli roti sapu kaya untuk kami adik beradik.

Tapi yang ni rasa masam2 sebab ada letak sunquick. Aku pulak terletak banyak, maklumlah.....first time buat, memang banyak tak kenanya. Bagaimanapun rasa dia masam manis. Nasib baik anak makan, kalau tak.....hemm...jenuh la mak bapak kena habiskan!

INTI KASTAD OREN

bahan:

3 oz jus oren (campur sunquick dengan air, ikut kemasaman yg di sukai)
6 oz susu segar
3 sudu besar gula (masa ni aku lebihkan gula sebab sunquick tu masam)
1 sudu kecil parutan kulit limau (aku tak letak sb takde)
1 sudu besar margerin
2 sudu besar tepung kastad.

Cara:
Campur tepung kastad sedikit2 dengan susu hingga sebati.
Masukkan jus oren, gula, parutan kulit limau dan mentega.
Masak atas api yang kecil hingga pekat.

Sebenarnya resepi ni untuk inti Krim Puff, tapi aku guna untuk makan dengan roti. Ikut suka tekak aku la kan?

Inti kastad ni aku masak terlama la pulak.......pekat jadinya....tak kisah la, janji boleh makan..
Nama je Apple Bun tapi intinya tarak!! Apple ada sebiji je kat rumah, mana cukup?

Alkisahnya, aku jalan2 rumah mamafami yg glamer tu ler... ternampak la resepi Apple Bun ni. Aku memang suka semua2 yang kena mengena dengan apple. Takde apple pun aku salin resepi dan mula fikir nak buat roti kosong, lepas tu makan dengan kastad oren tu.

Maka terjadilah roti citarasa ku....harap2 tuan punya resepi tak 
.........naik angin.......

Basic doh :-
A
480 gm bread flour
120 gm plain flour
110 gm sugar
10 gm salt
20 gm milk powder
4 teaspoon instant yeast
B
1 egg
300 ml cold water
C
60 gm butter


Terus terang, aku malas betul nak menulis. Sape2 yang nak lebih detail, boleh la jalan2 rumah Mamafami ye.....http://mamafami.fotopages.com/

Inilah yang aku hidangkan....

hehe...tak sopannya, aku dah gigit baru ambik gambar!



4 ulasan:

  1. sedaplah kak nampak sbb cam dpt rasa masam2 oren tu :)

    BalasPadam
  2. ummm..mcm sedap je...salam ziarah ye kak zana... sy dh follow blog kak zana... follow la jgk blog sye yer.. tq..
    http://kongsi4all.blogspot.com

    BalasPadam
  3. Zam....sedap eh? meh la dtg rmh!

    seri...mmg rasa msm2 skit, tak muak sb takde telor.

    zeyrulez....dah follow, terima kasih ye.

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)