“Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.” – (Surah Al-Imran:139)
Mee Bandong ciplak
Mee bandong? uwaaaa......kakpb suka sangat mee ni, dulu kalau balik Johor, mesti cari. Paling sedap yang kakpb makan di Muar, entah tahun bila agaknya. Semalam kakpb bosan nak makan nasi. Nak makan tengahari pun boring sebab sorang2. Anak bujang ada latihan nasyid kat sekolah. Petang baru balik, sama dengan ayahnya.
Resipi kakpb ambil kat blog Soda Hikari dan resipi asalnya dari Chef Nazri. Kalau nak yang asal, klik la blog tu ye. Kat sini kakpb dah ubaisuai ikut bahan yang kakpb ada.
MEE BANDUNG
oleh: @blogsurirumah
1/2 kg mee kuning
2 senduk gulai cili kering blender
3 ketul ayam - potong kecil
4 sudu sos tomato
4 sudu sos tiram
1 mangkuk sederhana udang - buang kulit (kakpb tak guna udang)
1 mangkuk sederhana sotong - (sotong pun takde)
2 keping fish cake - hiris nipis - (ganti dengan bebola ketam)
2 buku keledek sederhana besar - direbus & dilecek (kakpb ganti dgn kentang lecek)
1 batang lobak merah - potong bulat
1/2 cawan kacang tanah - blend
4 biji telur
4 sudu besar udang kering - tumbuk
Sedikit bancuhan tepung jagung - (ni tak letak sebab dah pekat)
Air rebusan kulit udang
Bahan Tumbuk/Blend :
5 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1 inci belacan
Bahan Tabur :
Bawang goreng
Daun sup & daun bawang
Cili merah
Sawi di celur
Limau kasturi
CARA :
1. Tumis bahan yang di tumbuk.
2. Bila wangi, masukkan cili blender. Bila cili dah garing, masukkan ayam.
3. Biar air ayam kecut. Masukkan sos tomato & juga sos tiram.
4. Masukkan udang & juga sotong, bila udang & sotong masak, masukkan air rebusan kulit udang. (Kuah tu agak2 la, dalam 1/2 periuk sedang)
5. Masukkan pula fishcake.
6. Masukkan pula keledek yang telah dilecek, lobak, kacang tanah,gula & garam secukup rasa.
7. Bila kuah mendidih, masukkan telur sebiji demi sebiji & udang kering.
8. Masukkan pula air tepung jagung untuk memekatkan kuah.
Terima kasih pada tuan punya resipi yang asal atau pun yang memanjangkannya.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
teringin nak buat...
BalasPadamwsalam kak,
BalasPadamzila pun dh lama x mkn mee bandung..biasanya zila beli kt warung area umh zila nie..rasanya sgt sedap..kdg2 mcm nk beli hari2..he hee zila amik resepi nie kak kot2 klu rajin nnt leh cuba:)
Salam kak zana...nampak sedap mee bandung ciplak nih!(^_^)
BalasPadamasslm Kak Zana...xkisah la ciplak...janji sedapkan...QH setakat ni xpenah lg buat mee bandung guna perencah sdri...biase beli brand adami tu...nmpk sedap mme bandung pekat kuahnya...
BalasPadammmmm kak pb memang nampak sedap kalau wat sendiri blh buh byk2 n aper yang kita suker..mmm ermapun suker mee bandung johor..
BalasPadamMak oii, panjangnya langkah2 buat mee bandung ni...emmm, saya beli jea la..hahahahaha
BalasPadamkak...lama dah tak makan mee bandung..teringin ni..teringinnnn!!
BalasPadamsedapnye... lagi2 campuran telur kuning ngan kuah die...
BalasPadampeeergh! teringat
sedapnya...amik resipi ni ya kak...=)
BalasPadamKalau rajin mengolah inilah untungnya dapat makan sedap. Kakak nie tengok rajin tapi nak buat tu malaslah zana...
BalasPadamsuka mee bandung...
BalasPadamsedapnya tengokkkk....
dulu saya ada buat mee bandung guna perencah (tak ingat) family ckp sedap..coz banyak isi kandungnya...kuah jgn cair sangat biar sesedap rasa...erm....
BalasPadam