my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Mee Bandong ciplak


Mee bandong? uwaaaa......kakpb suka sangat mee ni, dulu kalau balik Johor, mesti cari. Paling sedap yang kakpb makan di Muar, entah tahun bila agaknya. Semalam kakpb bosan nak makan nasi. Nak makan tengahari pun boring sebab sorang2. Anak bujang ada latihan nasyid kat sekolah. Petang baru balik, sama dengan ayahnya.

Resipi kakpb ambil kat blog Soda Hikari dan resipi asalnya dari Chef Nazri. Kalau nak yang asal, klik la blog tu ye. Kat sini kakpb dah ubaisuai ikut bahan yang kakpb ada.

MEE BANDUNG
oleh: @blogsurirumah

1/2 kg mee kuning
2 senduk gulai cili kering blender
3 ketul ayam - potong kecil
4 sudu sos tomato
4 sudu sos tiram
1 mangkuk sederhana udang - buang kulit (kakpb tak guna udang)
1 mangkuk sederhana sotong - (sotong pun takde)
2 keping fish cake - hiris nipis - (ganti dengan bebola ketam)
2 buku keledek sederhana besar - direbus & dilecek (kakpb ganti dgn kentang lecek)
1 batang lobak merah - potong bulat
1/2 cawan kacang tanah - blend
4 biji telur
4 sudu besar udang kering - tumbuk
Sedikit bancuhan tepung jagung - (ni tak letak sebab dah pekat)
Air rebusan kulit udang

Bahan Tumbuk/Blend :
5 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1 inci belacan

Bahan Tabur :
Bawang goreng
Daun sup & daun bawang
Cili merah
Sawi di celur
Limau kasturi

CARA :
1. Tumis bahan yang di tumbuk.
2. Bila wangi, masukkan cili blender. Bila cili dah garing, masukkan ayam.
3. Biar air ayam kecut. Masukkan sos tomato & juga sos tiram.
4. Masukkan udang & juga sotong, bila udang & sotong masak, masukkan air rebusan kulit udang. (Kuah tu agak2 la, dalam 1/2 periuk sedang)
5. Masukkan pula fishcake.
6. Masukkan pula keledek yang telah dilecek, lobak, kacang tanah,gula & garam secukup rasa.
7. Bila kuah mendidih, masukkan telur sebiji demi sebiji & udang kering.
8. Masukkan pula air tepung jagung untuk memekatkan kuah.

Terima kasih pada tuan punya resipi yang asal atau pun yang memanjangkannya.

12 ulasan:

  1. wsalam kak,
    zila pun dh lama x mkn mee bandung..biasanya zila beli kt warung area umh zila nie..rasanya sgt sedap..kdg2 mcm nk beli hari2..he hee zila amik resepi nie kak kot2 klu rajin nnt leh cuba:)

    BalasPadam
  2. Salam kak zana...nampak sedap mee bandung ciplak nih!(^_^)

    BalasPadam
  3. asslm Kak Zana...xkisah la ciplak...janji sedapkan...QH setakat ni xpenah lg buat mee bandung guna perencah sdri...biase beli brand adami tu...nmpk sedap mme bandung pekat kuahnya...

    BalasPadam
  4. mmmm kak pb memang nampak sedap kalau wat sendiri blh buh byk2 n aper yang kita suker..mmm ermapun suker mee bandung johor..

    BalasPadam
  5. Mak oii, panjangnya langkah2 buat mee bandung ni...emmm, saya beli jea la..hahahahaha

    BalasPadam
  6. kak...lama dah tak makan mee bandung..teringin ni..teringinnnn!!

    BalasPadam
  7. sedapnye... lagi2 campuran telur kuning ngan kuah die...

    peeergh! teringat

    BalasPadam
  8. sedapnya...amik resipi ni ya kak...=)

    BalasPadam
  9. Kalau rajin mengolah inilah untungnya dapat makan sedap. Kakak nie tengok rajin tapi nak buat tu malaslah zana...

    BalasPadam
  10. suka mee bandung...
    sedapnya tengokkkk....

    BalasPadam
  11. dulu saya ada buat mee bandung guna perencah (tak ingat) family ckp sedap..coz banyak isi kandungnya...kuah jgn cair sangat biar sesedap rasa...erm....

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)