Begitu juga tepong jagung, kakpb tak letak. Sebab rasanya dah pekat kuah tu.
DAGING MERAH ALA THAI
@blogsurirumah
2 sudu besar cili mesin
1 labu bawang besar, potong bulat
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 btg serai, dititik
2-3 helai daun limau purut
kakpb tak guna tepong jagong
3 batang kacang panjang
2 biji cili hijau dipotong
garam
sedikit gula
Bila daging dah empok, angkat dulu dari kuali.
Tumis cili kering, masukkan serai, sos tiram, sos tomato.
Kemudian masukkan daging.
Nak nampak merah lagi, kakpb tambahkan sirap.
Akhir sekali masukkan bawang, cili hijau, garam dan gula
Jangan lupa daun limau purut.
empok, manis dan wangi....kakpb makan dengan nasi minyak ibunda, nanti kakpb update resipi nasi tu..
Salam,zana..feberet sy ni klau masak daging..simple buat je daging msk sirap ni..suka lg klau letak sayur campur :)
BalasPadam@QA's ~ mamapapa
BalasPadamakak jarang masak mcm ni...anak akak suka rendang.
Laa...tambah sirap rupanya..first time tahu pasal ni.. sapa la yg kreatif reka resepi ni..mmg xterpikir dek akal nak buh sirap..
BalasPadamThanks sudi kongsi ∩__∩
nmpk meyelerakan...pasti sedap juga tu..tp bab sirap tu pestime tgk resepi sebegini :)
BalasPadamfeveret husben yana nih..dia suka mkn dgn ns goreng..biasa yana rebus daging dgn sirap dulu..dh msk br potong daging..blaja dgn org thai gak nih ^__^
BalasPadam@Mieza Jhaa K
BalasPadamsama2..rasa mcm pelik je kan?
@Qasey Honey
BalasPadamkalau kita mkn kat kedai yg resipinya dr thai, mmg ada masakan begini QA.
@Yana Shaiful
BalasPadamkakpb saje tukar cara masak tu..