my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Popia Inti Pisang Bercoklat


Assalammualaikum semua, maaf kerana beberapa hari ni kakpb tak sempat update blog. Banyak benda nak cerita tapi akhirnya pendam begitu saja.

Terus pada resipi la ye.....kakpb buat popia ni untuk frozen, nak makan anytime ada dalam peti sejuk. Masa program Nasi Lemak Kopi O tv9 hari tu, berkenan pula tengok Serina Ridzwan buat popia pisang ni. Sebelum tu si Luqman dan Fizo Omar buat, tak selera kakpb nak mencubanya. Siap tumbuk dengan lesong pisang tu.

POPIA INTI PISANG BERCOKLAT
@blogsurirumah

Beberapa keping kulit popia
2 biji pisang yang masak (kakpb guna pisang berangan)
Kacang walnut yang di cincang
Sirap coklat
Bancuhan tepung gandum dgn air untuk lekatkan kulit popia
Miinyak untuk menggoreng

Bentangkan kulit popia dan susunkan pisang yang telah dihiris.
Taburkan kacang walnut.
Curahkan sedikit sirap coklat.
Balut kemas kulit popia menggunakan bancuhan tepung gandum tadi.
Goreng sehingga kekuningan.

Senang kan? Buat stock jika ada tetamu pun ok.

10 ulasan:

  1. popia versi baru ye kak..

    BalasPadam
  2. Nyum!! pastu cicah sos coklat.. huhu.. kompom makin debab tun kalau ngadap nih.

    BalasPadam
  3. Peh...mcm menarik je popia pisang ni kak....yummeh!

    BalasPadam
  4. @tun_telani
    alahai...debab sikit apa salahnya?

    BalasPadam
  5. resepi ni kira resepi shortcut pisang goreng tabur walnut & tuang sos coklat ye kak? hehehe.. bila dah balut dgn kulit popia.. tak perlu lg nk celup tepong.. semua dah ada 4 in 1 gitu... mesti sedap tu layan buat minum petang..

    BalasPadam
  6. Nampak sedap, tapi kita still prefer yang asli punya popia..semua jenis vege ada..he..he

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)