“Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.” – (Surah Al-Imran:139)
Popia Inti Pisang Bercoklat
Assalammualaikum semua, maaf kerana beberapa hari ni kakpb tak sempat update blog. Banyak benda nak cerita tapi akhirnya pendam begitu saja.
Terus pada resipi la ye.....kakpb buat popia ni untuk frozen, nak makan anytime ada dalam peti sejuk. Masa program Nasi Lemak Kopi O tv9 hari tu, berkenan pula tengok Serina Ridzwan buat popia pisang ni. Sebelum tu si Luqman dan Fizo Omar buat, tak selera kakpb nak mencubanya. Siap tumbuk dengan lesong pisang tu.
POPIA INTI PISANG BERCOKLAT
@blogsurirumah
Beberapa keping kulit popia
2 biji pisang yang masak (kakpb guna pisang berangan)
Kacang walnut yang di cincang
Sirap coklat
Bancuhan tepung gandum dgn air untuk lekatkan kulit popia
Miinyak untuk menggoreng
Bentangkan kulit popia dan susunkan pisang yang telah dihiris.
Taburkan kacang walnut.
Curahkan sedikit sirap coklat.
Balut kemas kulit popia menggunakan bancuhan tepung gandum tadi.
Goreng sehingga kekuningan.
Senang kan? Buat stock jika ada tetamu pun ok.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
sedap nyer..
BalasPadampopia versi baru ye kak..
BalasPadamNyum!! pastu cicah sos coklat.. huhu.. kompom makin debab tun kalau ngadap nih.
BalasPadamPeh...mcm menarik je popia pisang ni kak....yummeh!
BalasPadam@KhaiRin : anies
BalasPadamalhamdulillah, boleh tahan.
@Rohah
BalasPadamalaa...biasa2 je Rohah
@tun_telani
BalasPadamalahai...debab sikit apa salahnya?
@faraherda.razalan
BalasPadamcubalah..Aydin mesti suka:)
resepi ni kira resepi shortcut pisang goreng tabur walnut & tuang sos coklat ye kak? hehehe.. bila dah balut dgn kulit popia.. tak perlu lg nk celup tepong.. semua dah ada 4 in 1 gitu... mesti sedap tu layan buat minum petang..
BalasPadamNampak sedap, tapi kita still prefer yang asli punya popia..semua jenis vege ada..he..he
BalasPadam