my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

SIMPLE BROWNIES

Salam Sejahtera....


Nak tayang jugak ni, first time aku buat brownies dengan loyang baru beli. Macam terlebih bakar je, bukan macam lagi.........memang ye pun. Ngam2 bakar 25 minit, aku pi pusing lagi 5 minit, naik garing brownies aku tu.

Sejuk sekejap, aku terus ngap!! Rasa liat2, macam tak sedap je......tapi esok paginya aku ngap sekeping, eh.....sedap pulak, takde la liat. Mungkin mlam tadi aku gopoh sangat, tak sabar nak rasa, tu yang tak sedap. Pagi tu, lembut pula rasanya. Tambah pulak aku letak chocolate chip banyak.

Sumber resepi drp myresipi oleh kak fida.

SIMPLE BROWNIES

115 gm mentega (cairkan dan sejukkan)
1 cwn gula halus (195 gm)
1 sk esen vanila
2 biji telur
1/2 cwn tepung gandum (60 gm)
1/3 cwn serbuk koko (25 gm)
1/4 sk baking powder
1/4 sk garam (optional)


Cara2:-
Campur mentega, gula halus, esen vanila dan telur. Gaul rata (aku tak guna mixer pun, manual je)
Masukkan tepung, b.powder dan koko. Gaul rata.
Tuang adunan dalam loyang yang di alas kertas dan griskan.
Bakar selama 160C selama 20 hingga 25 minit.
Loyang yang aku guna, 10x10 inci, mungkin tak sesuai sebab brownies ku nampak nipis je.

2 ulasan:

  1. mcm sedap..nak test la esok...yum-yum

    BalasPadam
  2. aik?? cikgu fadlah pandai masak ke? haha....boleh jd menantu ni!

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)