my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Apam Gula Hangus

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Mengasihi...

Rasa dah lama sangat tak update tentang masakan, kan? Ingat nak update pepagi tadi, tapi che abe aku tu pulak terhanggok-hanggok tengok youtube, layan rock kapak kot....

Tadi, masa dia layan lagu, aku kat belakang rumah. Buat apa? Cuci longkang yang dah berlumut sangat. Hari-hari hujan, longkang mudah berlumut. Keluar kejap peluh, sambung basuh bilik air pula. Bilik air ni seminggu dua kali aku basuh. Mudah benar kotornya sedangkan yang guna tiga orang je....macamanalah kalau tinggal rumah berbulan-bulan? Aku ni, walaupun bukan rumah sendiri tapi aku sayang macam rumah aku juga.

Membebel pulak, asalnya nak kongsi resepi dari hazz_63, kredit to.. http://www.myresipi.com/

Apam Gula Hangus
  • 2 biji telur
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan air
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 2 sudu besar marjerin
  • 2 sudu susu pekat
  • 1 sudu teh soda bikarbonat.
  • 1 1/2 cawan tepung gandum.

Cara-cara

  1. Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkan
  2. Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin kisarkan anggaran 3 minit
  3. Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
  4. Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
  5. Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.
  6. Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik.
  7. Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.
  8. gambar memang tak cantik tapi rasanya lembut sangat, dah berapa ketol aku telan sebab aku memang suka apam ni

2 ulasan:

  1. kak hantar la sini sikit apam gula hangus tu hehe..

    BalasPadam
  2. mana boleh hantar2? dtg la...rmh kita dekat airport je..hehe..

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)