my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Dia meragam lagiiiiii....

Sejak belum puasa hingga sekarang, asyik meragam je. Semalam petang cikgu fahmi balik sekolah, nasib baik sempat sampai rumah. Dia mati betul-betul depan rumah jiran kami. Menolak ler kakpb ni.....dengan kain batiknya.....
Pagi ni boleh start enjin, tak jauh dari rumah dah ada tanda nak mati. Cepat2 kita orang cari bengkel yang terdekat.....hemmm....melepak la pulak kat sini. Katanya kena tukar bateri. Sedangkan bateri tu tak sampai 2 tahun usianya.

Akhir-akhir ni duit mengalir macam air terjun...




20 ulasan:

  1. Jaga kereta ni memang lebih lagi dari menjaga isteri...

    BalasPadam
  2. banyak2 bersabor ya kak zana.. huhu..

    BalasPadam
  3. biasa la kereta ni mcm manusia jugak kadang tak sihat ... nasib baik kain batik tak terlodeh ya :)

    BalasPadam
  4. nak kena tukar keta baru tu kak...=P

    BalasPadam
  5. samalah ngan saya kak.. sudahlah dugaan yg satu itu belum selesai.. kereta pulak buat ragam.. habis beratus2 jugak dekat nak raya aritu.. last paling teruk kereta mati tengah jalan masa kami nak blik rumah perjalanan dr klang ke pj... mlm tu pulak mlm pertama org nak puasa esok.. nasib pakcik ada kat rumah.. bila cuba2 start & godek2 tak idup juga.. akhirnya bertunda dengan kereta unser pakcik.. 2 kali tali terputus.. hoho.. mmg menakutkan.. nak panggil kereta tunda rasa mcm tak berbaloi plak bayar beratus.. end up.. sampai juga ke pj.. masa tu dah hampir kul 5 pagi.. tinggal kereta tepi bengkel terus ke rumah pakcik & tumpang sahur sekali.. hehehe... adoii.. dahsyat! then esok bila bengkel dah buka.. terus tukar apa yg patut.. rupanya distributor yg dah kong... mmg dah lama ada tanda2 kereta asyik nak mati.. asal tekan minyak lebih sikit dia tersengguk2.. mujurlah masa blk terengganu tu kereta tak mati.. tp mmg ada tersengguk2 tu... syukurlah perjalanan jauh kami selamat..

    moga kak pb sabar ngan kerenah kereta tu ye... harap2 berjumpa dgn masalah sebenar.. sy dulu mula2 tukar wayar dkt distributor tu.. ok sikit je.. bila dah mati terus takleh start langsung barulah tukar distributor tu.. bukan apa.. part tu agak mahal harga tu yg teragak2 nak tukar.. hehehe... biasalah.. kereta sy dah tua sgt.. tu yg byk part nak kena ganti baru..

    BalasPadam
  6. Bawa-bawa bersabar Zana..dah nama kereta memang ada maintainence. Raya pulak baru habiskan budget..confirm duit habis cam air terjun.

    BalasPadam
  7. Kak! Selamat Hari Raya. Eiii, lama gile tak update blog kak. Mmg bz.

    Kak, sy pun duit mengalir je nie. Adehhh! Pasca raya adalah tempoh yg menyeksakan...

    BalasPadam
  8. Salam lebaran kak zana! alahaiii, saba ya kak, keta ni mmg mcm gitu ler penyakitnya, moga tak melarat hingga mengganggu urusan harian akak ya. Cuba carikkan cik merah tu kwn baru hihihi..mesti terus baik :D

    BalasPadam
  9. memang kalau dah berkereta ni, banyak duit akan habis tang situ.. ada je yang nak kena repair tang sana tang sini

    BalasPadam
  10. ujian kak.. kereta tun mmg dlm 2tahun jugak tahan bateri tu.. standard bateri skrg mmg lama tu je kot jangka hayat dia.

    BalasPadam
  11. zana, hikhik... nak yang baru tu.

    BalasPadam
  12. btl kata bundo tu kak..kena ganti yg baru tue kak..:)

    BalasPadam
  13. kalau anak meragam kasi susu dia senyap lah kan...
    kalau kereta meragam...byk duit tuit yg mgalir

    BalasPadam
  14. byk2 bersabo yek kak...kete ni kalu dh skali meragam...akan jadi berkali2 ragamnya...duit pon dh jadi macam air...laju aje keluarnya...byk dh pgalaman QH dgn kete ni...mmg tension dbuatnya...

    BalasPadam
  15. sabar kak zana, selagi kereta bersama kita, dia pun kekadang merajuk juga..insyaAllah ada rezeki boleh tukar yg baru..eheee...jgn marah ye

    BalasPadam
  16. Assalamualaikum kak Zana, Salam Aidilfitri, mohon maaf sekiranya ada tersalah bicara ya. Saya pun mmg rindu nak mai sini tp apakan daya.. Seronok kak Zana balik kampung beraya kan! Samalah kita, baru last week saya tukar air cond kereta, kopak la jugak RM400 lebih, dari semenjak beli dah tujuh tahun pakai tak pernah meragam..kita sabor je lah ya!

    BalasPadam
  17. Tiap2 hari pun duit mengalir cam air terjun hehe...
    SElamat Hari Raya Maaf Zahir Batin kak..

    BalasPadam
  18. salam lebaran & maaf zahir batin wat kzana sekeluarga ye!

    BalasPadam
  19. Assallamualaikum kak Zana..

    Ermm..kereta ni pun cam kita gak. Ada masa dia meragam tak bagi warning.. Naz pernah gak ada pengalaman kerera mati tgh jalan. Masa tu Naz pakai baju dan seluar panjang yg pakai kat umah jer. Ye la gi anta anak pergi sekolah je. Tak de la bersiap beriya2. Keta tu tiba2 je mati tgh jalan. Nasib dah nak sampai rumah. Naz pun masa enjin nyawa2 ikan tu sempat parking tepi jalan. Pas tu dukung si kecil yg ada, kunci pintu dan jalan kaki balik ke rumah.. Huhuhu..Fon cik abg, dia yg settle kan pas tu.. Bab keta ni, Naz tau bawak jer..heheheee...

    BalasPadam
  20. dia suruh ganti dgn yg baru tu....hehehe...

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)