Assalammualaikum semua....
Dari semalam lagi kakpb nak update masakan ayam ni tapi asyik tertangguh je. foto terbalik la...keluar bengkel la...malam tadi tengok wayang pulak. Balik rumah dah ngantok.
Ayam ni kakpb masak hari khamis hari tu. Sebenarnya nak masak rendang tapi bila dah google2 resipi, terberkenan pula yang ini. Resipi kakpb copy dari blog Dapur Zaliedana.
Kakpb ubah ikut bagaimana kakpb masak tempohari. Terima kasih kat Zaliedana yang telah memanjangkan resipi ni diblognya. Begitu juga pada Watie Homemade
AYAM MASAK BAWANG BEREMPAH
oleh: @blogsurirumah
sumber: http://ummiesya.blogspot.com/
BAHAN-BAHAN:
1/2 ekor ayam, ptong, dibasuh dan bersihkan.
2 labu Bawang Merah (yg ni kakpb kisar)
2 sudu besar serbuk cili/cili kering kisar
1 sudu kecil Jintan Manis
1 sudu kecil Serbuk Jintan Putih
1 sudu besar Rempah Kari (daging)
100gm serbuk kas-kas ( 1pkt)- kakpb takde serbuk ni
1 sudu besar Sos Tiram
1 sudu bsr Sos Cili
1 sudu bsr Sos Tomato
2 sudu besar serbuk cili/cili kering kisar
1 sudu kecil Jintan Manis
1 sudu kecil Serbuk Jintan Putih
1 sudu besar Rempah Kari (daging)
100gm serbuk kas-kas ( 1pkt)- kakpb takde serbuk ni
1 sudu besar Sos Tiram
1 sudu bsr Sos Cili
1 sudu bsr Sos Tomato
1 sudu besar pes bawang putih-halia. (tumbuk/kisar)
sedikit kulit kayu manis, bunga lawang, buah pala
daun pandan dipotong (ni pun tak letak)
1 sudu besar gula pasir.
Garam secukup rasa.
Cili merah dipotong memanjang (hiasan).
Daun Kari (hiasan).
sedikit kulit kayu manis, bunga lawang, buah pala
daun pandan dipotong (ni pun tak letak)
1 sudu besar gula pasir.
Garam secukup rasa.
Cili merah dipotong memanjang (hiasan).
Daun Kari (hiasan).
(daun kari dan cili potong tak letak sebab malas nak tengok anak bujang tu memilih2)
Cara-caranya:
Garam kunyit ayam dan goreng setengah masak. Angkat dan ketepikan.
Tumis bawang yang merah kecil yang dihiris (kakpb tak buat bawang goreng) kemudian masukkan rempah 4 sekawan.
Masukkan pes halia dan bawang putih.
Masukkan bawang besar yang dikisar bersama rempah kari, cili dan lain2 rempah.
Biarkan hingga rempah naik baunya baru masukkan sos cili, tomato dan sos tiram.
Kemudian masukkan gula dan garam.
Masukkan ayam yang telah digoreng tadi, gaul rata.
Setelah siap, taburkan cili merah, daun kari kalau ada, kakpb tak letak pun.
Lauk ni kakpb hidangkan bersama nasi lemak tiga warna, sedap. Memang sesuai untuk sarapan pagi.
kak macam masak kari tanpa santan kan kak...cuma ada banyak bahan tambahan macam sos cili sos tiram...ayam di goreng dulu ye..
BalasPadamtumpang lunch di sini ye... sedapnya!
BalasPadamHntr semangkuk ke sini ye kak....sy mls nk msk arini.... :-) :-) :-)
BalasPadamsedapnya kak zana..suka sangat kalau kuah pekat camni..
BalasPadamResepi ni mcm resepi ayam nasi kandar..mcm je..heeeh
BalasPadamassalamualaikum.
BalasPadamkakpb.. aduhaii perut ayu laporlah singgah sini memalam..
ayu suka tabur bwg goreng atsnya. bohhh byk2 wangi gitu...nanti kak cuba eik