my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Salad Brokoli Ikan Selar

Assalammualaikum teman-teman kakpb yang dikasihi, terima kasih kerana sudi tinggal komen kat blog kakpb yang tak seberapa ni. Maaf kerana kakpb tak sempat nak balas komen, kerja Kaos Licca banyak, tapi kakpb akan cuba juga curi-curi masa melawat kamu semua, insyaAllah.

Kakpb suka sangat makan salad yang macam kat bawah ni. Takde brokoli, boleh guna salad daun atau yang bulat tu.Kaos Licca..apa nama eh? Buat ni pun sebab ada lebih ikan rebus lebihan buat laksa Johor hari sabtu lepas. Fikir punya fikir, buat salad brokoli la. Simpan lama2 nanti kuning pula brokoli tu. Dulu2 kakpb tak suka brokoli, tapi bila dah selalu amalkan makan cicah dengan sambal belacan, eh...suka pulak.

Cara kakpb buat simple je. Tak kukus pun brokoli tu sebab setakat sepiring buatnya, malas nak keluarkan periok kukus. Kakpb rebus kejap brokoli tu, toskan airnya.
Ikan rebus buang tulang, tak perlu tumbuk, cuma pecah-pecahkan atau leraikan saja.
Hiris bawang besar kuning, cili hijau.
Gaul ikan, brokoli, bawang hiris, cili hijau, mayonis.
Kakpb letak juga perahan limau kasturi dan sedikit garam
Tabur serbuk lada hitam pun ok juga kalau nak.
Dah siap, ratah macam tu je pun sodap! Kaos Licca

Mimimo mouse

9 ulasan:

  1. Brokoli salah satu sayur wajib rumah kakak setiap kali belanja pasar zana. Buat macam zana ni pun sedap kalau makan dgn nasi..

    BalasPadam
  2. salah satu resepi baru yang patut Ummi cuba
    http://koleksiummitehrah.blogspot.com/

    BalasPadam
  3. assalam k pb
    sedap kan, sy jg suka tp tak penah lg buat sendiri
    lazimnya kalu layan steak tu sure sy minta lebih salad ni

    BalasPadam
  4. ni pun rasanya lebih sedap makan sambil tengok tv. hehe

    BalasPadam
  5. Makin comel n3 ada kartun bagai..rajin letak eh..nampak senang nk buat..nnti kite buat ye..sure sorg je ngap..hehhh

    BalasPadam
  6. nampak sedap, nak cuba buat nanti

    BalasPadam
  7. yummy...brocoli ni kita selalu steam and makan macam tu aje..sedap..

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)