my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Puff Inti Sardin


Mungkin ni puff biasa2 je bagi mereka yang dah selalu buat. Tapi orang yang tak biasa masak atau senang cakap tak pandai masak pun boleh buat tau. Beli pastri puff kat Giant atau Tesco (sini Survey), ambil sekeping, masukkan inti......bakar. Dah siap, senang.....kan?

Sardin satu tin kecil, ambil ikan saja.
Bawang besar potong dadu.
Cili hijau hiris halus.
Kakpb tumiskan juga sardin ni dengan cili kering sebab kakpb tak suka sardin yang tidak di masak.
Minyak sikit je, kalau lebih minyak nanti masa isi ke dalam kulit puff, terkeluar2 pula.
Perahkan limau kasturi.

Masukkan inti dalam puff pastry, kapitkan samada bentuk segitiga atau empat segi.
Kelarkan sedikit bahgian atasnya. Tekan bahgian tepi dengan garfu.
Sapu kuning telor sebelum di bakar. Kakpb guna suhu 180, lebih kurang setengah jam atau hingga masak.

8 ulasan:

  1. sy lebih gemar makanan berasakan sardin..., dulu murah je harga setin sardin tp sekarang blh tahan jugak mahalnya..tin kecik pon dah rm3 lebih..

    eh kak, puff tu nampak sedap lah !

    BalasPadam
  2. sedapnye puff sardin
    dah ada resepi ringkas pula... mesti cuba

    komen kakpb dua2 dah dipublish... hehehe tq

    BalasPadam
  3. Rajinnya meng puff... nak 2 ketoi...

    BalasPadam
  4. menarik ni..simple aje tapi bagi kita-kita yang tak nak pandai ni memang kelas ...nway kita suka makan anykind of pufff...kalau pergi bakery memang borong sakan punya..

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)