Assalammualaikum,
Alhamdulillah kita bertemu lagi di hari isnin, minggu terakhir persekolahan. Jumaat ni dah cuti lagi....yeayy..kemana kita? Kakpb ada juga merancang dengan cikgu fahmi nak pergi jauh sikit, semalaman je la. Sebab tempat yang kami nak pergi tu katanya takde apa yang menarik. Tapi ada sesuatu yang kami cari....hehe...tungguuuuu...(alah, benda biasa2 je yang mahal di semenanjung tapi murah disana)
Oh ye, sabtu lepas kakpb sibuk buat muffin pisang untuk majlis anak makcik. Itu yang tak merayap ke blog teman2. InsyaAllah, kakpb akan luangkan juga masa untuk bertandang. Minggu lepas agak sibuk dengan birthday party, hari guru, minggu exam si bujang tu lagi, sekarang dah selesai. Tunggu keputusan je...
Muffin ni kakpb buat dalam tergesa-gesa. Majlis pukul 1 pm, terhegeh-hegeh ke dapur pukul 10 am. Resipi dari blog JintanManis dan kakpb gantikan inti dalam tu dengan coklat chip seperti kawan2 blogger lakukan. Makcik suka sangat, satu bekas dia hidangkan kat tetamu. Satu bekas lagi bawa balik rumah. Kakpb buat 3 round, tak berani nak buat sekali gus. Rasanya pernah buat sebelum ni tapi takpelah, minta izin copypaste lagi ye Ros?
MUFFIN PISANG INTI COKLAT CHIP
@blogsurirumah
2 cawan tepung gandum
1 cawan suku gula ( kakpb letak 3/4 cwn)
2 biji pisang yang ranum
1\2 cawan minyak masak
2 biji telur (kakpb guna telor omega)
1\3 cawan ( suku) susu segar - yg ni kakpb guna susu cair + sedikit air
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 1/2 sudu kecil baking powder
beberapa titik esen vanila
beberapa ketul coklat dairy milk ( ros guna jenama meiji)- (kakpb ganti coklat chip)
Cara-caranya
1. Hancurkan pisang dengan menggunakan gelas dan letakkan 1/2 sudu kecil garam.
2. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat, kemudian pukul telur hingga berbuih baru masukkan gula, pukul lagi hingga kembang.
3. Selepas itu, masukkan pisang dan kacau sebati, kemudian masukkan minyak, dan tepung sedikit demi sedikit, titik kan beberapa esen vanila, akhir sekali masukkan susu segar, masa ni jangan guna mixer ye, guna spatula atau senduk kayu je.
4. Cedokkan adunan tadi didalam papercup muffin ( isikan 3/4 papercup) dan letakkan coklat di tengahnya, bakar pada suhu 170darjah selama 18 ke 20 minit, sejukkan atas redai dan tabur sedikit dengan sugar powder. Sedia untuk dihidangkan.
Share jugalah foto birthday boy sebagai kenang-kenangan ketika di Sutera Harbour. Tempat ni dah seperti rumah kedua mereka setiap hujung minggu. Biasalah, budak2 kan suka swimming? Penat macamana pun mereka tetap nak main air lepas berseronok dengan magic show, pecah belon, tanding makan biskut, menari atas kertas dan banyak lagi hingga pukul 3 petang. Pakcik badut yang melayan pun pening kepala keletah mereka ni. Majoriti kawan2 mereka chinese, memang hyperaktif betul!!
Wahhh sibuk pun Muffin Pisangnya tetap menjadi tepat pada masa.
BalasPadamSelamat Ulangtahun Kelahiran buat mereka yang diraikan.
Sukalah anak-anak penat bermain ada muffin pisang menanti mereka zana..
BalasPadammabeles...mabeles... nak 2 ketoi!
BalasPadamSelmt pnjang umur utk boy..sedap muffin pisang..
BalasPadamamboiiii, romantiknya gambar last tuh... hiks..
BalasPadammuffin pisang kalu letak coklat cips memang naik rasanya, kannn..
Assallamualaikum kak Zana..
BalasPadamNadz pun lama gak tak merayap2 ke blog org lain. Baru2 ni jer ada mood dan dah boleh duduk dpn lappy lama2 sikit.
Wah..kombinasi yg mmg umphh.. Pisang dan coklat chip..Sedap tu..
kelam kabut tp menjadii jg ;-)
BalasPadamsalam kak pb.. tun demam nii.. anta mapin nak makan peliss.. huhu
BalasPadamTak pernah buat muffin ni ZF.... sebab emaknya kurang suka cake agaknya hehe
BalasPadam