Kakpb semalam tak masak tengahari sebab daripada hari selasa badan menggigil, entah kenapa. Telan aktifast dua biji, baru kebah. Cuti memasak sehari je. Hari ni dah ok kenalah memasak, nak buat macam mana dah tugasan kan?
Dalam tak sihat tu, sempat juga parutkan ubi yang dah beli hari minggu baru ni. Risau juga kalau lama-lama nanti terus jadi kayu, baik kakpb parut buat bingka. Tapi kakpb memang fail kalau membingka ni. Tu sebab jarang ada resipi bingka dalam blog kakpb.
Fikir punya fikir, kakpb bakar dalam acuan cupcake dan acuan tart lagi baik. Nak makan pun senang. Sebelum bakar dalam oven, kakpb lenserkan acuan dengan butter.
BINGKA UBI
@blogsurirumah
2 cawan ubi yang telah di parut, di perah
3/4 cawan gula putih campur gula perang (saja nak habiskan gula perang)
2 sudu besar tepung ubi
1 cawan pati santan/susu cair (sebenarnya nak guna susu cair tapi tak cukup secawan)
secubit garam
Pewarna kuning telor
Campurkan semua bahan di atas.
Masukkan dalam bekas kecil yang telah di sapu marjerin/planta.
Bakar selama 25 minit atau hingga masak. Kakpb guna oven 180C, api atas dan bawah.
senang je nak korek keluar dari acuan, cuma tak berapa cantik
nmpk comel je...
BalasPadam:)
Tak sihat menjadi gak bingka ubi dia..ehhheh...nk gak kuih tu...tlg parutkan ubi tuk kite boleh...huahuauahhaua..
BalasPadamKena tukar nama omputer sikit kakpb...
BalasPadamTart ubi..sesuai dengan rupanya..comel
salam kakpb..
BalasPadamsaiz macam ni senang makan..comel ja kan..
salam.. senang kan buat begini, tak payah nk potong2 dah
BalasPadamselalu bingka ubi kayu buat dlm loyang... buat dlm acuan tart pun comel...:)
BalasPadamwah kak kreatiip..zila suka makan je akak..bila yg byk kerak tu mesti nak cari dulu..
BalasPadamcomel aje..sebenarnya bingka ubi ni salah satu kuih traditional favorite kita..yummy
BalasPadam