my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Banana blueberry cake

Kakpb tak dapat cerita panjang, mata ngantok sangat ni......blog walking pun tunggu free samada hari sabtu atau ahad. Terima kasih mereka yang sudi komen, nanti kakpb jengah blog korang ye.
Semalam kakpb letih sikit, melayan teman yang datang dari KL, student. Biasalah kalau ada tetamu, takkan nak biarkan, harus dilayan.....

Kek ni kakpb buat beberapa hari lepas. Buat separuh je sebab takut takde yang nak makan. Dalam rumah ni kakpb sorang je suka blueberry, lain2 tu geleng kepala, tak gemar. Kakpb tak guna unsalted butter sebab takde stok. Bagaimana pun guna butter biasa ok juga, lembut dan sedap. Tidak kering seperti kek pisang biasa.
Resipi copy paste dari Dapur Ibundo kesayangan kakpb (mandai je, kenal pun idok!) Terima kasih bundo, nanti zana cuba lagi resipi bundo yang lain2 ye.
BANANA BLUEBERRY CAKE
@blogsurirumah
sumber: Ibundo

Bahan:
250 gm tepung naik sendiri
150 gm unsalted butter
150 gm gula castor
3 biji telur
1 sudu teh vanila
1 cawan pisang yang telah dilenyek
1 cawan blueberry
1/2 cawan fresh milk

1. Blueberry dilenyek sedikit dengan garpu.
2. Ayak tepung.
3. Pukul gula dan butter sehingga lembut.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji.  Pukul sehingga kembang.
5. Masukkan esen vanila dan tepung . Pukul speed perlahan sehingga bergaul rata.
6. Masukkan pula susu.
7. Akhir sekali masukkan pisang dan blueberry.  Gaul rata dengan spatula.
8.  Alas dulang pembakar dan tuang adonan. Bakar sehingga masak.

 

4 ulasan:

  1. Kalau kakak dgn anak-anak pulak suka blueberry tau zana. Ini kalau dapat kat rumah kakak sekali hidang terus habis..

    BalasPadam
  2. Mmg sedap ni, sy pun suka.. best..

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)