my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Selamat panjang umur Ayah!!

masa ni kek baru keluar dari loyang
first time buat choc fudge, ikut dlm buku. tak cantik sb berketul2 sikit..

haaa.....ni la rupanya...coklate moist cake. sebenarnya gula kaster takde, aku bedal gula icing, tu yg jd gitu, lembik je......cepat2 aku masukkan dlm peti....


Tiada hadiah istimewa untuk birthday 'ayah' tahun ni.........hanya sebiji kek yg dapat ibu hidangkan. Maafkan ibu........tahun ni kita celebrate sederhana saje. Dulu2 pun macam ni jugak kan? Tapi dulu ada juga ibu belikan dompet, beg, minyak wangi dan lain2. Harap ayah happy ye..........dah la kita jauh dari famili, hanya talipon sebagai penghubung setiap minggu. Walau kita jauh, sebenarnya kita dekat di hati mereka. Ibu harap semua keluarga mendoakan kebahagiaan kita disini...........amin......



Kek tempohari dibuat mengikut resepi 'maklang'. Terima kasih la maklang oii........sedap kek tu....hehe...puji diri sendiri nih!! ni kakzana tepek resepinya....


MOIST CHOC. CAKE

BHN A - di ayak

2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko
1st bpowder
1st soda bicarbonate
4 biji telur
2 cwn gula halus
1 cwn susu pekat
1 cwn minyak
cwn air panas mendidih

Cara

Pukul gula + telur = kembang (high speed)
Masukkan susu pekat }Masukkan minyak }low speed
Masukkan bhn A sedikit demi sedikit }Masukkan air panas dlm adunan tadi (part ni tak perlu pukul just ratakan ngan senduk kayu)
Bakar 40-45’


senang je kan? tiga empat hari tak abis makan, punyalah besar.......

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)