my best friend forever

iklan nuff

banner

Kelab Blogger Ben Ashaari

Sila godek

Memuatkan ...

Udang Butter Cheese

Mohon Dijauhkan Hati Dari Hasad Dengki
(Al-Hasyar: 10)
Ertinya:
"Wahai Tuhan Kami, ampunilah dosa kesalahan kami, juga dosa-dosa mukmin pendahulu kami,
dan janganlah Engkau masukkan dengki khianat dalam hati terhadap mereka yang beriman.
Tuhan kami, sesungguhnya Engkau Maha Pengasih lagi Maha Penyayang."


Puasa-puasa ni takde entry jalan-jalan, cuti-cuti ye........semua pasal masakan, makanan, minuman.....fengsan kakpb hari-hari fikir nak masak apa. Udang butter cheese ni idea last minute, nak buka pukul 6.34 petang, pukul 5.45 ptg masih terkial-kial kat dapur. Asalnya nak buat udang goreng butter tapi kakpb kurang suka pula (sebenarnya leceh nak buat ditambah rasa malas). Ini pun kakpb hentam saja, asal ada rasa cheese dan butter tu, jadilah.......

UDANG BUTTER CHEESE
oleh: @blogsurirumah

10 ekor udang segar
3 ulas bawang putih
2 sudu besar butter
1 keping cheese
sedikit daun kari

bahan perap udang:
sedikit lada hitam
garam dan gula

Perap udang dengan lada hitam, garam dan gula dalam 15 minit.
Panaskan kuali, masukkan butter.
Tumis bawang putih kemudian masukkan udang tadi.
Goreng hingga kekuningan, masukkan daun kari.
Akhir sekali masukkan cheese.
Angkat dan makan ketika panas lebih sedap.

10 ulasan:

  1. Salam pagi kak zana!!! kita dah sihat sikit lancar lah nak berBW ehehe... tak pernah pulak masak udang letak cheese kecuali kalau buat gratin letak udang n dlmnya ada cis :D nmpk sedap pulak udang niii, haish!

    BalasPadam
  2. salma kak pb.. hehe.. sama laa kita kak.. kt sini buka ko 645, kdg2 ko 6 baru terkial2 masuk dapur. hihi..
    dh lama x beli udang besar. biasa tun beli isi udang frozen je.

    BalasPadam
  3. makkkk ai tergoda melihat udang2 tu hehe

    BalasPadam
  4. wahhhh...udang...!

    err..kak , yg masukkan cheese tu nanti gaul sekali dengan udang yek?

    mcm tu ke ?

    nti cheese cair kat dalam kuali dulu lepas tu baru angkat , mcm tu ek?

    (rasa cheese tu resap kat dalam udang ke?)

    BalasPadam
  5. fuiyooo..udang ada cheese lagikk..mmg da bomb!! huhu..

    BalasPadam
  6. mesti sedap kan?akak lebih suka masal sambal petai

    BalasPadam
  7. Hmm udang ada dalam peti ais Nur.. Nanti boleh cuba.. Nampak sedap sangat.

    BalasPadam
  8. Selalunya yang terkial-kial kat dapur tak tahu nak masak apa tu yang menjadi he he he hh... betul, kadang2 buntu nak masak apa!

    BalasPadam
  9. kak zana..saya tak pernah masak udang letak chese...nanti nak cuba lah..resepi pun sempoi je..:)

    BalasPadam
  10. sedapnya..terima kasih krn berkongsi resepi...

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)