Ini nasi ayam biasa je. Cuma kakpb yang rasa lain sikit sebab cara masak tak sama seperti yang kakpb selalu buat. Terima kasih kepada Azie Kitchen yang telah berkongsi resipi ini. Resipi asal daripada seorang penjual nasi ayam yang telah pulang ke rahmatulllah. Mudah2an apa yang dikongsikan ini kepada pelanggannya menjadi pahala untuknya.
Minta izin copy paste ye, tapi ada sedikit perubahan mana yang kakpb takde stok.
NASI AYAM KAK LAILY YANG TERSOHOR
@blogsurirumah
Bahan untuk Nasi
1 kilo beras - dalam 7 pot - cuma segelas je utk famili kakpb
1/2 cawan halia kisar
1/2 cawan bawang putih kisar
3 helai daun pandan - takde daun, ganti dgn serai
1/2 sudu besar garam
Sedikit serbuk kunyit
Air secukupnya
Minyak lemak ayam
Cara caranya:
Panaskan
minyak dalam periuk nasi.
Kemudian masukkan daun pandan, halia dan
bawang putih yang telah dikisar.
Tumis sehingga naik bau, masukkan
garam, serbuk kunyit dan air (sukat air mengikut paras beras) dan gaul
rata.
Masukkan beras dan sedikit minyak ayam dan gaul rata.
Kemudian
tutup periuk nasi dan biarkan ia masak.
Insyallah nasi akan berbau harum
dan warnanya kuning-kekuningan serta tidak hanyir bila sejuk.
Bahan untuk Sos
15 batang cili merah
5 ulas bawang putih
1 ibu jari halia
15 biji limau kasturi, ambil jusnya
3/4 cawan air masak (kak laily tak letak)
1 sudu teh garam
1/2 cawan gula
Cara caranya:
Kisar
bawang putih, halia dan lada merah bersama jus limau kasturi, garam dan
gula. Kemudian masukkan air masak. Kisar lagi. Rasa sekiranya ada
kurang tambah garam, gula mengikut citarasa dan boleh dihidangkan
bersama nasi ayam.
Bahan untuk Ayam Goreng Madu
1 ekor ayam - bersih dan tos
3 sudu besar madu
3 sudu besar kicap cap Gajah-guna kicap cap kipas udang
Garam
Gula
Serbuk lada sulah
Untuk dikisar
1 ibu jari halia
1 bawang besar
2 ulas bawang putih
Cara caranya:
Bersihkan
seekor ayam dan jangan dipotong.
Panaskan minyak dalam periuk dan tumis
bahan yang telah dikisar sehingga naik bau. Kemudian tuangkan air, dan
biarkan ia mendidih.
Kemudian masukkan ayam, kaki serta leher ayam dan
direbus hingga ia masak. Kalau nak tahu ayam sudah masak atau belum
cucuk pehanya dan sekiranya tidak ada darah angkat ayam dan toskan
airnya.
Campurkan madu, kicap, gula, garam dan lada sulah. Sapukan rata
pada ayam yang telah direbus itu.
Perap untuk 1 – 2 jam atas penyejat
atau digantung.
Panaskan minyak secukupnya untuk goreng ayam, minyak
mestilah banyak.
Goreng ayam hingga kulitnya garing.
Jangan goreng ayam
terlalu lama sekadar untuk garingkan kulitnya.
Angkat dan toskan
minyaknya.
Itulah rahsia ayam yang isinya lembut didalam dan mendapat
kulit yang garing.
nota kakpb: semua bahan di atas diubah mengikut sukatan sendiri sebab kakpb makan untuk 3 orang sahaja.
resepi ni belum lg dicuba ...sejak kami dah kurang makan berat/ nasi masa berbuka...mungkin hujung2 puasa nanti mana tahukn selera meminta..
BalasPadampernah buat cekmek molek nii...sedapkan...
BalasPadamSaya bila berbuka terus mkn nasik...lepas tu baru mkn kuih...srlalu lepas solat terawikh baru mkn
waduh , ayamnya buk ... tu ler yg buat terliur tu . nasib baik dah buka ...
BalasPadam@PakcikLie PCL
BalasPadamkakpb pun nak elak nasi, ambil beberapa sudu je. masak utk suami dan anak.
@ainnoraini
BalasPadamItulah org melayu, mesti nak nasi kan?
@Vee Zawiah
BalasPadamiya Vee, ayamnya boleh diratah begitu pun sedap.