my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Roti Kerca

Perhatian: MAAF, ini adalah entry yang telah terdelete dan kakpb dapatkan semula. Maaf kerana telah hilang komen2 disini. Entah bagaimana terdelete ketika kakpb menggunakan S3 pagi tadi.
 
Assalammualaikum,.....Khamis sudaaaa....cepatnya masa berlalu. Kadang-kadang kakpb rasa seperti pejam celik, pejam celik dah berubah. Umur makin meningkat, anak makin menginjak dewasa, barang-barang naik harga.....gaji?? Oppss....kakpb tak kerja tak boleh komen lebih2 melainkan barang dapur dan keperluan diri tak cukup baru boleh membebel....hehe..
Semalam teringin makan Roti Kerca, nampak kat blog Damai Kalbu nak kata laksam, bukan. Rupa laksam tu dah ada. Bila tengok resipinya......ohh..macam resipi roti jala. Jadi kakpb buat lempengnya tu seperti resipi roti jala saja. Maaflah tuan punya resipi, kakpb tak ikut sepenuhnya seperti asal. Cuma kuah tu yang kakpb buat sama, itu pun kakpb tak guna santan, ganti dengan susu cair (takde santan sebenarnya)

Ni dia rupa bila dilempengkan dan di gulung. Macam kita buat kuih dadar/ketayap. Kakpb letak warna kuning sedikit. Saja gatal letak.
2 cwn tepung gandum
2 cwn air biasa
1 biji telor
1 sudu minyak masak
pewarna kuning
kuali non-stick
Itulah dia, bila dah potong-potong jadi cantik pula kan? Anak bujang kakpb makan dua kali tambah. Kakpb ubahsuai sikit, letak fishball.Terima kasih bagi mereka ini yang telah berkongsi resipi.
ROTI KERCA
@blogsurirumah
copypaste dari Damai Kalbu
olahan asal : Ayu Jalinan Rasa (fb)
 
Bahan kuah;
300-400 daging/ayam cincang
1 biji kelapa [sukatan 7 cawan air] *kakpb ganti susu cair
30 gm serbuk rempah kari daging [bancuh sedikit dengan air untuk dijadikan paste]
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
6 biji buah pelaga
4 cm halia
4 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
200 gm tomato puri [1/2 tin besar] *kakpb guna sos tomato
Garam dan gula secukup rasa
fishball - kakpb tambah sendiri

Cara memasak kuah;
1.Tumbuk lumat bawang dan halia.
2.Panaskan minyak.Tumis bahan tumbuk tadi, kulit kayu manis, bunga lawang, dan buah pelaga hingga harum.
3.Masukkan serbuk kari dan tumiskan hingga pecah minyak.
4.Kemudian masukkan santan.Kacau hingga mendidih.
5.Akhir sekali masukkan daging/ ayam cincang, tomato puri, garam dan gula.
6.Tunggu hingga daging masak dan siap.Sementara menuggu kuah mendidih, bolehlah gunting serong kesemua gulungan tepung tadi.[gulung seperti membuat laksam].

Kakpb sedar diri, gambar2 masakan kakpb takde yang menarik pun. Tak seperti blog masakan lain yang gambarnya canggih, hiasan menarik, props mahal dll. Tapi inilah kakpb yang sebenarnya. Kongsi apa yang kakpb ada saja. Mungkin sebab itulah blogger popular tak sudi nak komen kat sini. Mungkin juga datang bertandang sekali lalu......tak apalah.....tak baik bersangka buruk dengan orang yang kita tidak kenal rapat kan?

11 ulasan:

  1. nak juga mkn klu ada...ada lg ke/

    BalasPadam
  2. sedapnya.. boleh cuba ni.. ada resepi sekali..

    BalasPadam
  3. Roti tu macam roti jala yek..senang sikit tak payah kirai2 :)

    BalasPadam
  4. Assalam kak bp. rupa memmang sama dgn l;aksam dah, agaknya sedap juga ni cicah dgn susu atau mkn dgn kaya ni kan

    BalasPadam
  5. oo macam ni ke roti kerca .. macam roti jala je ... cuma gulung macam tu ...

    BalasPadam
  6. Kalau makan dengan kuah laksam pun ok gak kot....hisssshhhh!!!!! kalau dah malas nak mengukus tu ade je alasan kan....

    BalasPadam
  7. hihi.. ingatkan dua kali berturut2 wat roti kerca, rupa2nya terdelete..

    BalasPadam
  8. kalu pekena dgn sambal pon ok jg ni

    BalasPadam
  9. kak...wah...nampak macam sedap je...nak try buat dekat rumah..hehehe..mintak2 jadi buat... :)..

    BalasPadam
  10. kak...wah...nampak macam sedap je...nak try buat dekat rumah..hehehe..mintak2 jadi buat... :)..

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)