my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Kek Lobak Merah Nenas

Salam semua......
Kek lagi? apa nak buat? dah takde keroje, otak ni mikir nak makan je. Akak memang suka kek lobak dan saje je buat nak bagi anak makan sayur. Kalau nak suruh dia makan sayur macam tu aje, jangan haraplah.......sampai bila2 pun tak makan. Kenapa eh bebudak sekarang susah nak makan sayur? Pada hal dari kecil lagi dah cuba bagi makan sayur campur dalam bubur nasi. Jangankan sayur, bubur tu pun dia tak makan, muntah ada ler.......

Kek ni akak buat tak ikut macam dalam buku resepi. Asal resepi dari buku Alex Goh, American Carrot Cake tapi akak ubahsuai dengan sebab bahan yang diperlukan tak ada. Tekak nak makan, mana boleh tunggu, ye tak?

Resepi asal guna kacang walnut tapi akak ganti dengan nenas, kulit kayu manis akak tak guna.

Bahan2:-
A
3 biji telur
150 gm susu
300 gm gula
1/2 sudu teh garam
B
180 gm minyak sayuran
1 sudu teh esen vanila
C
280 gm tepung biasa
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh serbuk soda bikabonat
1 1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis (kalau nak guna)
D
200 gm lobak merah dihiris (akak tak hiris, parut je....takut anak nampak dia tak makan)
120 gm kacang walnut di cincang (akak ganti dgn nenas)

Cara membuatnya:-

Pukul bahan A hingga pekat.
Tambah B dan pukul lagi hingga sebati.
Ayakkan C dan gaulkan kedalam adunan hingga rata.
Masukkan D dan sebatikan.
Tuangkan adunan ke dalam acuan berukuran 9x9 (dlm buku 30 x 23 cm) yang di gris dan alas kertas.
Bakar pada suhu 180C selama 30-45 minit.

Untuk topping akak tak ikut macam dalam buku. Ikut suka hati sendiri je.........putar krim yang di campur dengan blueberry, balance dulu punya ada sikit dalam bekas.

Note: akak rasa sedap lagi takde kekacang dalam kek ni, tekak akak la!!


4 ulasan:

  1. Apa niiii...apa niii....apa niii...
    Goda kita dgn kek lak.... Uwaaa...sedapnyer...ihikkks

    BalasPadam
  2. hehe....jgn jeles, kalau jeles kena buat jugak!!

    BalasPadam
  3. Dah lama teringin nak buat kek lobak..tp tak buat2 lg..
    nak sikit boleh ke?

    BalasPadam
  4. Nieza, meh dtg Sabah, nnti akak buatkan, senang je...tak bnyk bahan kek ni.

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)