my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Kuih Keria Labu

Assalammualaikum para pembaca blog akak.......(tukar la pulak gantinama 'aku') Sebenarnya entry ni dah tulis dari semalam tapi bila nak upload gambar, tetiba gambar kat dalam laptop pulak. Jadi, terpaksalah ubah sikit entry semalam.

Akak paling suka hari Isnin hingga Khamis sebab ada cerita di tv yang akak follow. Boring kan hidup surirumah yang macam ni? Macam takde matlamat je.......tapi itu kata orang yang tak suka jadi surirumah sepenuh masa. Kadang kala akak pun boring juga. Nak cari sesuatu yang boleh mengisi masa lapang macam kawan2 di alam maya ni, dah ada business sendiri seperti buat kek dan lain2.

Che abe ada juga suruh kursus buat kek dengan kawan tapi masa tak mengizinkan pula. Selain drp tu, suruh akak tulis skrip, ada ke patut akak jadi penulis? Layak ke? Kata dia, kalau suka sangat berblog, tulis itu ini, cuba2lah buat skrip drama ke.......hehe....tak yakin akak. Kalau tulis resepi....haaa..memang rajin. Ni nak tulis resepi kuih keria, buat beberapa hari lepas.

Labu yang di buang kulit, rebus dan lecek
Tepung gandum (kali ni tak campur dgn tpg beras, biasanya kalau keria keledek, campur tpg beras sikit)
Gula untuk menyira
Dah campur semua bahan, uli bentuk macam tayar tu. Orang kata letak sikit minyak kat jari, baru senang nak membentuk kuih. Masa akak buat hari tu, memang leceh la.......melekit2....tapi sebab nak makan punya pasal, tak kesah la!


setengah biji labu tak habis buat kuih keria, akak buat cekodok pulak, rasanya lebih sedap dari cekodok pisang...

2 ulasan:

  1. adeh....lama dah tak makan kueh ni.

    BalasPadam
  2. salam kak zana..
    sedap ni kan..sbb labu mmg sedap :)

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)