Salam sejahtera kawan2 pb yang dikasihi. Hari ni pb taknak cerita panjang. Mood tak ok, badan tak sihat, mungkin nak demam agaknya. Harap2 cuti chinese new year ni dah sihat. Kalau tidak, susah hati hubby dan anak.
Cekodok durian ni pb buat petang semalam. Ada lagi sikit dalam peti, jimat2 takut bila2 nak makan dah ada dalam simpanan. Resipi pb ambil dari chef kita tu, sape lagi kalau bukan Mat Gebu. Tengok sini kalau nak gambar lebih cantik. Minta izin copy paste resipi ye adik Mat.
CEKODOK DURIAN
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan isi durian
1 1/3 cawan tepung gandum
1 camca teh baking powder
1/3 cawan gula halus
1 cawan air (kurang lebih)
1/4 camca teh garam halus
CARA MEMBUATNYA :-)
- Satukan semua bahan2 diatas kecuali air. Gaul rata dan tuang air sedikit demi sedikit sambil dikacau, hingga mendapat adunan yang boleh dijemput. Rehatkan 5 minit.
- Panaskan minyak dalam kuali, basahkan hujung jari dan jemputkan adunan ke dalam munyak tadi, goreng hingga kuning keemasan pada seluruh cekodok tadi. Anglat dan toskan, letak atas paper towel. Buat kaedah sama pada baki adunan.
- Hidangkan untuk sarapan atau minum petang.
Hubby komplen (tak suka tau) kurang durian dalam cekodok ni. Manis dah cukup, gebu, goreng pun sonang.
Kak! Mak sy pnh bt cucur durian. Mmg sdp! Letak isi durian byk2 pastu cucur mcm ala-ala cucur pisang tu. Oh! Sodap!
BalasPadam=D
tak pernah rasa lagi ni...kena cuba ni
BalasPadamsalam kak zana...sedap ni, arwah ma selalu buat dulu....rindunyaaaa
BalasPadam@Pok Amai-Amai:
BalasPadamNi first time akk buat dan mkn, mmg sdp la.
@aku budak klang:
BalasPadamBoleh cuba dik, senang je...
@Liza:
BalasPadamWslm liza, air tgn mak mmg tak boleh lupa..
sedapnyeeeeeee!! nak try laaaa!!! :))
BalasPadammintak sikit zana..nak rasa..:)
BalasPadamalamak..serius meleleh air liur..huhu..
BalasPadam