my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Pancake Mayonis

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Mengasihi...

Malasnya nak update blog beberapa hari ni. Brokband pun kejap ada, kejap hilang, asyik putus je. Ni dok kat area bandar, belum lagi dok kat tempat dalam hutan sana........

Nak cerita ringkas je, kisah pancake mayonis pb yang tak naik macam IZAH MUFFIN LOVER. Agaknya pasal pb guna tepung Hongkong kot? saje gatal nak guna tepung tu..........lepas tu bila dah adun, tinggalkan lama terbiar kat dapur.

Bagaimanapun nak kongsi gak resipi yang di copy dari Izah, izinkan ye!

PANCAKE MAYONIS
Resepi : Kak Hana
Sumber : MasDuniaku
 
Bahan :
  • 1 1/2 cwn tepung naik sendiri (SRF)
  • 1 sudu teh (tsp) baking powder
  • 3 sudu besar gula caster (tbsp)
  • secubit garam
  • 60g butter - dicairkan
  • 1 cawan susu segar
  • 2 biji telur saiz XL (59g)
  • 1-2 sudu besar mayonis - Mas letak 2 sudu
 
Cara membuatnya :
  1. Dalam mangkuk kecil, cairkan butter. Add susu segar and telur ke melted butter and mix them well.
  2. Dalam mangkuk yang lain, ayak tepung naik sendiri + baking powder.
  3. Add gula caster and garam and mix it. Then buat lubang di tengah2 and add the melted butter,susu n telur, juga mayonis. mix menggunakan whisk biasa, just whisk it until smooth.
  4. Tinggal kan adunan sekejap lebih kurang 20 minutes.
  5. Gunakan non stick pan and api sederhana, masak pancake seperti biasa.

Tengok la, tak naik gebu sangat. Dah jadi lempeng......nasib baik cicah madu, berselera sikit nak makan. Ni la bahana suka gubah2 resipi orang..huhu...

6 ulasan:

  1. kite dh try resepi ni..memang sedapppp!

    BalasPadam
  2. cantik deco rumah baru...berwarna warni...he he...

    BalasPadam
  3. nuwairani...mmg sedap, cuma akak yg silap buat...hehe..

    BalasPadam
  4. eni osman...cantik ke? haha...kjp lagi ubah lagi.

    BalasPadam
  5. Assalamualaikum..waa langsir baru lg, cerianya!

    Pankek ni sedap kan, rasa mcm dh penah buat je..nampak dh gebu elok je tu kak zana ooi... :)

    BalasPadam
  6. bestkan..nonie pon dah pernah try pancake mayonis nie.gebu jer

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)