“Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.” – (Surah Al-Imran:139)
Nasi Briyani & Kurma Daging
Anak bujang kakpb ni suka sangat nasi yang berwarna, seperti nasi briyani, nasi bukhari dan seumpamanya. Semalam kakpb tak plan langsong nak buat nasi briyani. Kebetulan kakak talipon, sembang-sembang hal famili, kakpb pun teringat kurma daging yang selalu kakak dan emak masak bila kenduri. Dia bagi resipi sekali imbas je dan kakpb catit pun lebih kurang je.
Jadi ini kurma daging resipi dari kakak dan emak kakpb. Rasanya sama seperti orang lain, cuma kakpb takde rempah briyani, dah habis stok.
KURMA DAGING
oleh: @blogsurirumah
1/2 kg daging lembu potong kiub
2 sudu besar rempah kurma campur rempah briyani
1 inci halia
3 ulas bawang putih
2 labu bawang besar (kakpb campur bwg merah kecil)
2 sudu besar cili kering mesin
4 btg cili hijau
sedikit cili padi
Kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
2 biji tomato (kalau ada tomato puri lagi senang)
2 sudu kerisek
Susu cair atau santan
minyak untuk menumis
Bawang goreng
Cara membuatnya:-
Panaskan minyak, masuk kulit kayu manis dll.
Masukkan bawang, halia, bawang putih, cili padi, cili hijau yang telah di mesin.
Masukkan rempah dan cili kering.
Tumis hingga pecah minyak, masukkan daging.
Masukkan susu cair dan kecilkan api, biar reneh hingga daging empuk.
Kisar buah tomato dan masukkan bersama kerisek.
Akhir sekali tabur bawang goreng.
Kalau ada daun2 seperti ketumbar dan pudina lagi bagus, rasa dan bau lebih sedap.
Nasi briyani pula kakpb buat simple je. Tumis bawang merah, bawang putih yang di hiris. Kemudian masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah di mesin. Jangan lupa rempah 4 sekawan tu. Beras basmati basuh awal-awal dan toskan. Masukkan sedikit garam dan air mengikut sukatan beras tadi. Masuk daun pandan sehelai dan susu cair.
Bila dah mendidih, masukkan beras. Tunggu hingga nasi masak baru masukkan pewarna. Kakpb guna pewarna kuning telor saja sebab takde bahan. Titikkan dalam nasi, kakpb biar beberapa ketika baru gaul rata.
Kalau ikut cara emak kakpb, dia letak jus limau nipis dalam susu. Orang kata, tairu?
Nasi briyani setengah restoran kekadang tak menepati citarasa kakpb. Warna yang keterlaluan dan beras pun tak sesedap yang kita buat sendiri. Nasi briyani ni kalau tak habis, esoknya boleh buat sarapan. Kukus sekejap, lebih sedap.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
salam kak.lama tak jenguk sini...dah berubah rupanya blog akak.lama betul tak pekena nasi briyani kurma daging camtu.sedapnya kalau dpt makan ni.
BalasPadamwalaikummussalam Ina, akak faham kalau tak sempat jengah kwn2 sb akak pun mcm tu juga.
PadamTengok gambar pun kakcik tahu masakan Zana itu memang sedap. :)
BalasPadamalhamdulillah kakcik, boleh tahan..hehe
PadamWow! Nampak sedap ni kak. Aduhai!!! Kan best klu akak ni jiran sy. Heeee~
BalasPadamhaha..jom dok sabah seminggu.
Padamassalam kak pb
BalasPadamrajinnya , tak penah buat sendiri sy ni asyik beli je he hee
sedap tu, makan dgn daging
ni pun sebab anak akak suka sgt mkn daging dgn nasi yg kaler2
Padamwah.. sedapnyer.
BalasPadamalhamdulillah..
PadamBest nya klu dpt sepinggan...kurang rajin nk buat nasi beriani ni...:-D
BalasPadamalaa...buat kek lapis susah2 boleh, takkan nasi briyani tak boleh?
Padamsama dgn cucu akk..klau mkn nasi berwwarna mkn bertambah2..
BalasPadambudak2 kakyon, cepat bosan agaknya..
Padamnasi beriyani ni kalau yg pandai buat mesti sedap :)
BalasPadamKakpb punya kureng skit, tak cukup bahan
PadamAslmkm. Kurma letak rempah briyani & kerisik mmg sedap, Along pun ada buat gak.
BalasPadamWaalaikummussalam Along, mmg la along terror bab memasak...
Padam