my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Sup Ayam Berempah CT Delima





Sup ayam ni sedap sangat bagi kakpb. Hari tu kakpb masak sikit, hubby bawa balik anak murid 4 orang pula. Dapat la kami sorang seketul ayam. Tak boleh nak ulang2 makan. Sebenarnya kakpb tak tahu dia nak bawa anak murid tidur di rumah. Mengejut je........kebetulan kakpb masak sup lebih...makan je la nasi dengan sup tu. Budak-budak memang suka sup.

Resipi dari blog CT Delima. Terima kasih CT ye, kakpb simpan resipi ni dalam blog. Halalkan ye.

SUP AYAM BEREMPAH
oleh: @blogsurirumah
sumber: SitiDelima

Bahan-bahan :
1 ekor ayam ayam - potong kecil
5 biji bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1 biji bawang besar *
1/2 inci halia *
Sedikit kunyit hidup *
1 sudu kecil lada hitam biji *
1 sudu kecil jintan halus * ( bahan bertanda * blender halus)
1 sudu besar rempah sup - bancuh dengan sedikit air
1 sudu besar rempah kurma - dibancuh bersama sedikit air
1 kiub pati ayam knorr
3 biji kentang - potong baji
2 batang carrot - potong baji
1 batang daun salary - potong kecil
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji bunga cengkih
2 buah pelaga
Air secukupnya
Garam dan serbuk perasa jika suka
Daun sup/bawang
sedikit minyak untuk menumis

 cara-cara :
1. Ayam dibersihkan dan tos airnya.

2. Panaskan 1 sudu besar minyak dalam periuk dan masukkan rempah tumis kacau sekejap, kemudian masukkan bahan yang diblender dan kacau lagi hingga naik bau.
3. Masukkan air dan ayam tadi. Biarkan hingga mendidih. Kemudian masukkan kentang dan carrot serta kiub ayam berserta rempah sup dan rempah kurma. Kacau sekejap dan tutup periuk.
4. Setelah ayam kentang dan carrot empuk, masukkan daun salary, garam dan sedikit serbuk perasa jika suka. Kacau sebentar dan perasakan jika sedang elok boleh matikan api dan angkat.
5. Sedia untuk dihidang bersama nasi putih atau boleh juga dimakan bersama menu pilihan. Selamat mencuba.

Oh ye, terima kasih mereka yang doakan kakpb sempena ulangtahun perkahwinan kami tempohari. Nak betulkan sikit. Sebenarnya ulangtahun pernikahan kami jatuh pada 19hb Feb. tapi kakpb lupa ingatan...haha...pergi update blog esoknya 20hb. Hari yang sepatutnya celebrate tu kami melangut kat bengkel, repair tayar kereta yang dah nampak benang. Masa tu langsong tak ingat tarikh tu la sepatutnya kami celebrate sebab cikgu fahmi ada masa free. Tapi dah terlepas, nak buat macamana kan? Akhirnya celebrate juga dengan pizza hut.  Ada lagi satu tarikh yang boleh kami raikan, 25hb Feb.....tarikh sanding...ok kan?:))


:

3 ulasan:

  1. Asslm..akak...ya rabbi..sshnyer cr akak..fb akak da x aktif ker..nk citer2 ng akak tp hp no sama gi ker..pnh msj tp xde reply...

    BalasPadam
  2. Bebudak memang suka Sup Ayam. Tapi kalu kita orang tua ni, Sup Ayam ni kena ada regu dengan Sambal Belacan, baru bestttt....!

    BalasPadam
  3. nampak sedap sup tue.. kalau ayu untuk anak2 jarang bubuh rempah byk2 sgt... takut perut anak kalah.. hehehe..

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)