GULAI IKAN SUMATERA
@blogsurirumah
sumber: TryMasak
1) ikan tenggiri (300 gram ) kakpb guna ikan putih/kerisi
2) santan (1 gelas)
3) serbuk kunyit (1 sudu teh )
4) kerisik (2 sudu makan )
5) bawang besar (dikisar) (2 ulas )
6) halia (dikisar) (½ inci )
7) bawang putih (dikisar) (1 ulas )
8) ketumbar (dikisar) (1 sudu makan )
9) cili tumbuk (1 sudu makan )
10) asam gelugur (2 keping )
11) daun kunyit (1 helai )
12) garam
13) serbuk perasa
1. Tumis bahan yang dikisar bersama cili tumbuk dan serbuk kunyit hingga wangi.
2. Masukkan santan kacau hingga rata.
3. Kemudian masukkan kerisik
4. Setelah mendidih, masukkan ikan dan daun kunyit
woo pekatnye kuah.
BalasPadampedas tak?
Ini kalau makan dgn roti pun sedap zana..
BalasPadamLama tak makan ikan tenggiri...ada kerisik mesti sedap.
BalasPadamsy pun selalu takde stok daun kunyit. Pernah sekali konon tu simpanlah buat stok, sampai kering pulak tak dimasak, hehehe
BalasPadam1st time tengok :)
BalasPadamKalau ada bunyi Sumatera, Palembang, Padang... memang resepinya kaya raya dengan rempah & herba.. dan sudah tentunya sedap!!!!
BalasPadamSalam...fuhhh pekat pekat kuahnya ni...sedapppppp
BalasPadamWaduhhh ikan tenggiri tu. Kompom la sedap!
BalasPadamJarang masak guna asam gelugur.. Nampak sedap.. Kuahnya pekat...
BalasPadam