Udang grill ni kakpb buat hari apa tah.....kat Instagram dah tayang. Kebetulan ada udang yang masih segar dan besar-besar. Nak buat sambal petai, anak kakpb tak makan. Kesian dia, kalau macam ni memang dia suka sangat. Omputeh la katakan (prasan).
MARINATED GRILLED SHRIMP
oleh: @blogsurirumah
sumber: allrecipes.com
3 ulas bawang putih, cincang
1/3 cwn minyak zaiton
1/4 cwn tomato sos
1 sudu besar cuka (kakpb ubah drp red wine vinegar)
daun basil di cincang (kakpb guna daun yg dah dikeringkan)
sedikit garam
serbok lada hitam (kakpb tambah sendiri)
Udang segar yang telah di buang kulit, tinggalkan ekor saja, belah ditengahnya dan basuh.
Lidi beberapa batang
Caranya:
Campurkan semua bahan seperti minyak zaiton, bawang putih, garam, sos, serbok lada hitam.
Gaul rata hingga sebati.
Masukkan udang yang telah di siang, perap seketika.
Cucukkan udang ke lidi (kakpb grill guna kuali Frico je)
Tak perlu lama sangat, agak2 masak boleh angkat.
Nak lebih detail boleh tengok SINI
Sedap itu yg kakak nak kata. Udang masak dan olah macamana pun sedap zana.
BalasPadamaduh...sabo jer laa...kita dah takleh makan udang :( huhuhuh
BalasPadamSimple je resipi nye. Nampak sedap.. tapi Udang ni masak apa pon sedapkan..yang penting mesti segar
BalasPadamKalu anak ramai, tak muai masak camtu. Heheheh kena ada kuah baru berbaloi. hehehe
BalasPadamTq bg idea utk masak ni.....mudah n sodap ni..... :)
BalasPadamSedapnya. . Mudah je. tq kak sebab berkongsi.
BalasPadam