my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Rendang Ayam Klasik N.Sembilan.....tapi....

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Mengasihi...

Hari ni tekak kami naaaak sangat makan lontong/lodeh. Selalunya makan yang emak pb buat tapi dah jauh2 ni, kena la masak sendiri. Dari pagi merebus ketupat Nona 2 bungkus (lebih tu, tak abis pun). Kemudian buat kuah kacang dan sayur lemaknya. Kuah lemak pb cuma letak kobis, carrot dan tauhu goreng je. Malas nak cari bahan2 lain, macam ni pun dah ok untuk makan bertiga. Rasa macam hari raya pulak........

Resipi rendang ni pb ambil dari KUALI.COM dan rasanya memang sesuai dengan selera kami. Masak pun tak susah sangat. Cuma......pb terlupa nak perap ayam dengan bahan2 tumbuk tu. Apa taknya, keluar masuk dapur sambil tengok show Oprah, tu yang terlupa.

Ok, resipi pb copy paste dari blog ni dan kalau nak tau lebih lanjut, boleh klik SINI. Kalau ada yang kurang faham (rasanya ramai yg dah faham) boleh guna google translate ye.

RENDANG AYAM KLASIK N.SEMBILAN
by Chef Rossham Rusli

Ingredients

    Marinate
    • 1.2 - 1.6kg old chicken (ayam telor), one cut into 12 pieces
    • 120g shallot, peeled and blended
    • 50g garlic, peeled and blended
    • 60g dried chilli. soaked, boiled, blended
    • 20g bird?s eye chilli, blended
    • 20g old ginger, peeled and blended
    • 30g galangal, peeled and blended
    • 20g lemongrass, cut 3in, blended
    • 5g fresh turmeric, peeled and blended
    • 2 pcs turmeric leaf, sliced thinly (yg ni takde stok, tak letak)
    • 120g grated coconut (kerisik), fried
    • 1 litre freshly squeezed coconut milk
    • rock salt (garam kasar) to taste

Method

    Marinate chicken with salt, shallot, garlic and all ground ingredients for 20 minutes. Boil coconut milk in a wok, add in marinated chicken and turmeric leaf. Then let it simmer for 45 minutes. Season with rock salt. Lastly, add in the kerisik and cook until the gravy thickens. Note (measurement spoon): 1 tsp (full) - 5g 1 tbsp (full) - 10g 1 tbsp - 15ml
     
     Masak ayam setengah ekor je, hubby kata sedapnya......tambah lagi sepinggan...
     walau tanpa daun kunyit, tetap mengancam rasanya....


    burppp.....kenyang, maaf tak sopan gambar tu sebab dah nak habis baru teringat ambil gambar

      14 ulasan:

      1. Emmm sedapnya rendang ayam negeri sembilan hihihi

        BalasPadam
      2. hihihi...cik rose godek2 sendiri....Camna nak gi tahu erk? huhuhu

        BalasPadam
      3. that looks nice and this rendang will be super duper with white rice.

        BalasPadam
      4. cik rose, td dah buka blog cik tom, faham jugak la skit2..

        BalasPadam
      5. Nava.K...yes, white rice and sayur campur, also sambal tumis udang..hehe..

        BalasPadam
      6. masakkan N9 memang pedas. Rendang dah selalu saya makan... lagi pedas lagi sedap...

        BalasPadam
      7. pagi2 tengok rendang terus teringin..nak buat!

        BalasPadam
      8. Sy sukeeeeeeeeeeee sgt rendang nogori! Yummeh! Wahhh! Mkn lak dgn nasi impit. Mmg kegemaran sy lah kak! Aisehh! Mane nak cari nie kak? Hiks~

        Kak, add sy kat fb...

        erdalicious@gmail.com

        Akak, jomlah kite g gathering tu. Ley jmpe akak!

        BalasPadam
      9. assalam kak, wahh sedap rendang tu ..pernah mkn rendang gini tapi lum pernah msk rendang nogori lagi ni.

        BalasPadam
      10. Cik Tie@Akak...yg ni tak berapa pedas sb cili padinya sedang2 je.

        BalasPadam
      11. kak iza...lebih pedas lagi sedap.

        Azzah....lps ni buat tau.

        BalasPadam
      12. Nieza...yg ni mmg sedap, kalau org nogori yg masak lebih sedap kot?

        BalasPadam

      "Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)