my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Ayam Masak Hijau

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Mengasihi...

Lama rasanya tak update masakan dalam blog.  Kali ni pb nak share resipi yang pb biasa buat dulu, sebelum kahwin. Resipi ni dulu pb tengok kat tv, kalau tak silap Amy Search yang masak. Pb pun dah hampir lupa bahan2nya jadi yang ni pb buat ikut suka suki pb.

AYAM MASAK HIJAU

4-5 ketul ayam
1 btg serai
5 biji lada hidup hijau
sedikit halia
2 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
1 cawan susu cair
sedikit kunyit
1-2 keping asam keping
Buah tomato - potong 4
Cara memasaknya:-

Tumiskan bahan yang dikisar, iaitu bawang merah, cili hijau, bawang putih sehingga naik bau.
Masukkan serbuk kunyit dan serai yang dititik.
Masukkan ayam dan biarkan ayam setengah masak.
Masukkan susu cair dan asam keping.
Tambah air jika kuah terlalu pekat.
Renehkan sehingga ayam empuk.
Masukkan buah tomato jika suka.
Tambah perasa, garam dan sedikit gula.
Resipi asal ada daun limau purut, kalau ada boleh letak, lebih sedap.



Sedap juga cicah dengan roti canai......



agaknya kalau masak dengan santan, lebih menarik dan sedap, tapi takpelah......demi kesihatan kita yang makin berusia ni, elok kurang2kan sikit lemak tu....

4 ulasan:

  1. Mcm ala-ala masak kurma pun ada. Susu cair tu gantikan santankan? Klu sy, kena letak cili api nie. Baru kick!

    BalasPadam
  2. kak zana..mak aih sedapnya kak..aah mmg amy search yg msk..seri pon salin resepi , konon nk try tp ntah mana da resepinya..tq kak share kat sini..bile2 karang boleh rujuk nk masak..ni telan air saliva dululah :)

    BalasPadam
  3. tq lawat bloq kita and your komen ... hehhe mmg bising ler hahhha nk buat mcmana dah husband yg ajak hihihii

    BalasPadam
  4. @Mommy Fara:

    gitu la kot, susu sbg ganti santan...jgn kena kick kat bilik kecil sudah.

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)