Apa kata kita lupakan dulu pasal raya. Pb nak update pasal masakan la pulak. Dalam pada demam semalam, pb sempat juga ke pasar filipine, cari sayur dan cili. Peti ais dah kosong sejak cuti hari tu. Walaupun rumah masih tonggang langgang, pb biarkan je........nanti kalau ada orang nak datang, barulah kelam kabut mengemas.
Pb suka sangat lada benggala ni, mesti ada dalam peti. Kekadang pb potong2 campur dengan salad, letak mayonis. Makan begitu je. Dah lama tak buat solok. Tengok dalam buku Rasa, ada resipinya tapi pb tak ikut macam dalam tu.
Resipi asalnya....
4 biji cili benggala
Bahan solok:-
300 gm isi ikan (dikisar halus)
300 gm isi udang (dikisar halus)
80 gm tepung jagung
1 biji telur
garam
Resipi Pb pula......
3 ekor isi ikan yang sedang(ditumbuk)
7-8 ekor udang buang kulit (ditumbuk)
Tepung jagung secukupnya
bawang merah dan bawang putih (tubuk)
sedikit serbuk lada hitam
garam
1 biji telur
Cara-caranya:
Isi ikan dan isi udang digaul bersama dengan bawang merah, bawang putih, serbuk lada hitam, garam.
Masukkan telur dan gaul rata.
Masukkan tepung jagung sedikit2 hingga adunan pekat.
Sumbatkan adunan kedalam cili benggala dan kukus selama 15-20 minit.
Salam..Selamat hari raya!!.syiannya demam yer..jgn lupa mkn ubat yer.
BalasPadamwslm Atie....dah ok dah ni, berkat doa semua org agaknya.
BalasPadam