my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

NASI LOBAK MERAH

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Mengasihi...

Sebenarnya semalam pb agak kebosanan dirumah. Hubby jaga periksa sampai petang. Katanya ada orang nak datang, orang sekampong dia. Dari Sarawak dia orang tu naik motor, fuh....larat betul budak bujang sekarang. Pb fikir nak hidang apa yang menarik takde pula barang nak di masak. Ada ayam, ikan, sotong dan udang dalam peti. Kalau makan nasi putih macam tu je, agak bosan rasanya.

Cari kat Kongsi Resipi, ternampak Nasi Lobak Merah dari blog Ayu Singapore, terus pb follow dia. Mungkin orang lain dah ramai kenal Ayu. Pb je yang ketinggalan.

Bila dah rasa nasi ni, pb rasa lebih sedap dari nasi tomato. Makan dengan ayam masak gulai kawah......huhu....sedapnya. Dah macam nasi beriani la pulak. Resipi pb copy paste dari blog Ayu je, minta izin ye Ayu. Jauh merantau resipi Ayu dari Singapore sampai ke Sabah. Teringat pulak kat Pak Ngah pb di sana. Apa khabar agaknya dia? Lama tak jumpa dan tak jejak kaki ke Singapore. Sebenarnya masa pb kecik2 dulu, pb hampir2 jadi warga Singapore. Emak saudara pb orang sana dan selalu bawa pb tinggal rumah mereka. Masa tu pb dah jadi yatim, ayah dah meninggal jadi selalu mak saudara (sepupu mak) datang bawa main pb. Eh....melarat sampai sana pulak.......ok sambung resipi tadi.....

NASI LOBAK MERAH
sumber dari Ayu


1kg beras beriani-(1kg basmathi rice)
6 biji lada hijau dipecah2-(6 green chillies bruised)- pb guna lada benggala yg dihiris2
1 sudu teh jintan halus-ditumbuk kasar2-(saya gunakan serbuk aje)-(1 tsp cumin, grounded coarsely, I just used powdered ones)
1 cawan minyak kacang-(1 cup cooking oil)- pb ganti olive oil
1 sudu besar minyak sapi-(1 tbsp ghee oil) - pb guna planta sbg ganti
3 batang lobak diparut -(3 carrots shredded)
300g buah tomato dipotong halus-(300g tomatoes sliced thinly)
*6 biji bawang putih ditumbuk halus-(6 garlics minced)
*2cm halia ditumbuk halus-(2cm ginger minced)
2 biji bawang besar dihirs-(2 large onions sliced)
4cm kayu manis-(4cm cinammon bark)
3 biji buah pelaga-(3 cloves)
3 biji bunga cengkeh-(3 cardamons)
garam-(salt)


Method:-
Sukat air 1, 100ml lalu ketepikan dulu. Beras dicuci lalu toskan, gaul dengan lobak parut. Panaskan minyak sapi dan minyak kacang. Tumiskan bawang besar, bahan2 tumbuk*, lada hijau dan jintan. Kacau sampai garing, lalu masukkan tomato, buah pelaga, kayu manis, bunga cengkeh dan air. Bila mendidih, masukkan beras dan garam, masaklah hingga tanak-(saya masukkan kedalam rice cooker dan masak seperti biasa).
-( Measure water at 1,100ml and put aside. Wash rice and drained. Mix with shredded carrots. Heat ghee oil and cooking oil. Saute onions and minced* ingredients, green chillies and cumin powder.Stir well till oil rises up the surface. Add in tomatoes, cloves, cinammon, cardamons and water. When boiles add in rice and salt let it till cooked-(this part I just pour into the rice cooker and cooked as normal.)
Sources:-From Aini Salim@ resipi ceria keluarga

Nota: ada perubahan sikit pb masak nasi ni, pb tak guna minyak sapi sebab kurang suka baunya. Sukatan beras pun cuma 1 gelas setengah je.


 Tengok tu, sedap makan dengan ayam gulai kawah. Lauk ayam tu nanti akak update kemudian.

2 ulasan:

  1. Looks goods, thanks for sharing for I am going to try out this recipe for the weekend.

    BalasPadam
  2. Assalam, maaf kita lamabt comment kat sini..maklum ler sibuk..thanks sudi cuba recipe nasi lobak merah ni ya..kita hari tu buat open house pun masak nasi lobak merah ni..tapi kita kena kan dengan ayam masak palembang..apa2 pun thanks sudi cuba recipe yang tak seberpa ni ya..

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)