my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Yogurt Nestum Pancake

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Mengasihi... SURAH AL-MAIDAH,AYAT 88:"Dan makanlah daripada rezeki yang telah diberikan oleh Allah kepada kamu,iaitu yang halal lagi baik,dan bertakwalah kepada Allah yang kepadanya sahaja kamu beriman"

Salam sejahtera di hari Rabu yang sekejap panas, sekejap mendung. Dua tiga hari ni pb tak selalu dapat blog walking. Update blog pun macam nak taknak je. Ni sambil2 tengok drama "Chinta", jari sibuk menaip. Pagi ni pb cuba buat Yogurt Nestum Pancake, resipi yang hubby dapat ketika membeli yogurt nestle. Rasanya lebih sedap dari pancake biasa yang pb buat. Lembut.......dan pastinya berkhasiat kerana kandongan seratnya.

Pb share resipi disini......

YOGURT NESTUM PANCAKE

Bahan A:
150 gm sifted plain flour
1/2 cup Nestum Original Cereal
2 tablespoons castor sugar
3 teaspoon baking powder

Bahan B:
1 egg, lightly beaten
150 ml water
100 gm Nestle Natural Set Yogurt
1 teaspoon cooking oil
1/2 teaspoon vanilla essence

Cara-caranya:-
1. Campurkan bahan-bahan A didalam sebuah mangkuk dan dengan perlahan-lahan campurkan bahan B.
2. Kacau rata sehinngga bater menjadi sebati dan pekat.
3. Panaskan kuali yang tidak melekat dan letakkan satu senduk besar bater di atasnya.
4. Balikkan sehingga masak atau kekuningan.
5. Boleh makan bersama jem strawbery, kaya atau madu.





Saje tepek butterfly tu sebab nak lindung sedikit keburukan pada pancake, bukan hangus tapi lebihannya.


Pb makan dengan Naturel sapuan lembut dan kaya, sedap......lembut macam roti je.

9 ulasan:

  1. betul tu kak zana...mmg berkhasiat kan...kenyang sampai tengahari ni...hihihihi

    BalasPadam
  2. menu yang mmg berkhasiat..
    bijaknya yus..
    ayu nak save dlm draf.. boleh buat u umai...

    PS: suka pembuka kata2mu itu..thanks laling

    BalasPadam
  3. macam2 idea kak zana ada kalau kat dapur ye...ni mesti expert sangat ni

    BalasPadam
  4. NICE BLOG....pakjoe nk bg tau nie pakjoe ada byk lg tip,tuto n cerita blog yg nk bg kt tuan blog jemput siggah ke laman bl0g pakjoe jgn lpa tau sbb pakjoe dh follow..lg 1 pakjoe nk bg tau dekat tuan blog mai terjah sini http://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2012/01/orang-kata-janganjangan-le-x-dengar-ke.html

    BalasPadam
  5. lembutnya...anak2 suka ..tapi nak buat tu..asyik tunggu rajin datang huhu

    BalasPadam
  6. eikkkkkkkkkkkkkkk

    sahhhhhhhhhhhh saya lebih pening dan lebih pitammmmmmmm
    sorry zana..
    ampun!!

    BalasPadam
  7. dah lama nak buat pancake ni kak pia..tp tak nyempat2..asyik sibuk buat kek jek..hehehe

    BalasPadam
  8. zana ni buat akk leleh air liuq aje tau!!

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)