my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Kuih Getas

Salam pagi sabtu, mendong semalam sampai ke pagi ni. Selesa sikit bila hujan turun, terasa hangat siang semalam agak berkurangan. Hinggakan tidur berhawa dingin pun tak terasa.

Hujung minggu begini mesti teman2 blogger pergi bersiar2 kan? window shopping, mandi manda kat air terjun atau taman tema....tapi pb tak kemana pun sebab hubby sibuk memanjang. Nak siapkan asignment kawan dia dan melatih kriket. Nampaknya kami berdua jadi penunggu setia rumah ni.....alahai...nasib baik ada internet.

Sebenarnya kan, pb buat kuih ni semalam pagi. Jumpa kat satu blog (lupa la blog sape) katanya kuih ni kuih tepong bunga. Bila pb tengok kat google, lain pulak rupa kuih tepong bunga. Jadi, pb pun dengan rupa tak malu, bertanyalah kat kawan2 di facebook. Si SARI (adik ku yang cikgu di jb) ni bagitau, kuih getas la kak! huhu....punyalah lama tak makan, tak buat, tak tengok kuih ni sampaikan lupa nak menyebutnya. Emak dulu selalu buat dan pb suka sangat.

Resipi pb ni main agak2 je sebab buat dalam sepinggan.

KUIH GETAS
di olah: pb

2 cawan tepung pulut
3 atau 4 sudu besar tepung gandum
segenggam kelapa parut
4 sudu besar gula pasir (mungkin banyak sgt)
sedikit air untuk sira gula
minyak untuk menggoreng

Gaulkan tepung pulut, tepung gandum dan kelapa bersama.
Bancuh dengan air sedikit2 hingga tidak lekat di jari.
Bentukkan bulat dan leperkan.
Goreng dalam minyak panas (masa ni biasanya kuih akan pecah/merekah)
Angkat bila kekuningan.
Masak gula dan air dalam kuali hingga pekat. (guna api kecil)
Bila nampak berbuih2, bolehlah masukkan kuih tadi dan ratakan. Tutup api.

2 ulasan:

  1. kueh ni sedap. dulu mama saya selalu buat. paling tak best masa nak keringkan gula sebab silap2 dia meletop, kan.

    BalasPadam
  2. Mmg sdp kakchik, anak n hubby pun suka sgt.

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)